75% от европейските компании в Китай страдат от политиката за "нулев COVID"

"Негъвката" политика осакатявала бизнеси в страната
21 сеп 2022 12:23, Петя Славова
9
75% от европейските компании в Китай страдат от политиката за "нулев COVID"
Снимка: БГНЕС

"Негъвкавата" и "непоследователна" политика на Китай по отношение на "нулевия COVID" осакатява дейността на европейските бизнеси в страната, заяви голямо бизнес лоби, като предупреди, че присъствието на компаниите "вече не може да се приема за даденост".

Докладът на Търговската камара на Европейския съюз в Китай бележи последното изявление на чуждестранната бизнес общност, че твърдите ограничения на Пекин по отношение на вирусите вредят на втората по големина икономика в света и я изолират на международната сцена.

Китай е последната голяма икономика, която се придържа към стратегия за ликвидиране на огнищата на нови вируси в момента на възникването им чрез комбинация от незабавни забрани, масови тестове и продължителни карантини.

Още по темата

Въпреки че предизвика затваряне на компании и сътресения в световните вериги за доставки, президентът Си Дзинпин обяви този подход за най-"икономическия и ефективен" път на Китай напред, а официалните лица не са посочили кога правилата могат да бъдат облекчени, предава БГНЕС.

Европейската камара - група, обединяваща повече от 1800 европейски компании в Китай - заяви в документ позиция, че "нулевият COVID" и неговата "огромна несигурност" имат "отрицателно въздействие" върху 75% от операциите на нейните членове.

"Бизнес средата в Китай ще остане непредсказуема, докато съществува заплахата от блокиране", заяви организацията, като нарече водещата политика на Си "негъвкава и непоследователно прилагана" и предупреди, че идеологията изглежда "надделява над икономиката". Тя добави, че ситуацията е накарала почти една четвърт от фирмите да обмислят преместване на настоящи или планирани инвестиции извън Китай, което е най-високият процент за последното десетилетие.

Въпреки значителния потенциал за растеж на Китай, "степента на ангажираност на европейските фирми вече не може да се приема за даденост", се казва в доклада.

През юни Китай намали продължителността на задължителната карантина за пристигащи пътници от 21 на 10 дни, но липсата на полети и високите цени на билетите продължават да бъдат основна пречка пред пътуванията.

Почти пълното затваряне на границите на страната от 2020 г. насам е ускорило "бягството" на европейските граждани, като тези, които са останали, са останали, по-изолирани от преди, се посочва в доклада. Ако Пекин продължи да провежда тази политика, "бизнес средата ще продължи да става все по-предизвикателна", се казва в доклада.

В предговора към доклада председателят на Европейската камара Йорг Вутке пише, че "останалата част от света до голяма степен е възстановила "нормалността" отпреди пандемията, но Китай продължава да не желае да отвори вратите си".

"Европейските компании се нуждаят от Китай, за да реализират огромния си икономически потенциал", добави той.

Икономиката на Китай нарасна само с 0,4% през второто тримесечие, тъй като ограниченията, свързани с вируса в обширни части на страната, доведоха до спиране на бизнеса и нарушиха веригите за доставки. Според анализатори страната ще се размине с целта си за годишен растеж от около 5,5% с голяма разлика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: Китайкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо не затвориха през януари И февруари 2020? Не им щем китайските бокклучави стоки, нито китайските ресторанти, нито китайските дръпнати киффли и киффлеци / комбинация от киффла и навлеци/. Да си седят в червения концлагер, да си събират социалните кредит-точки и да ни оставят на мира.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се изнасят в Африка, там няма локдауни и е по евтино!
5
0
 
2
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Нима Китай даваше индустриални продукти на Европа досега? Ние в Европа сме дали началото на Световната индустрия. Първо в западна Белгия ( вълненотекстилна промишленост),след това и Англия(пак текстил,а после металургия и т.н.)--районите Лондон и Манчестър--Лийдс. И сега Европа си произвеждаме всичко.
4
0
 
4
 
! Отговори
Абе спасихме бабите преди 1 година
от ковид, но ще умрат от студ тая зима.
3
0
 
8
 
! Отговори
Три полов от Брюксел преди 1 година
Явно е дошло времето да свалим розовите очила.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, как така се нуждаят? Нали са много добри,ще се справят без Китай.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Могъщият ЕС да е зависим , не може да бъде .Стана за посмешище