СЗО: Краят на COVID-19 е още далеч

Светът е в най-добрата си позиция да пребори пандемията
22 сеп 2022 22:23, Йоана Цонева
39
СЗО: Краят на COVID-19 е още далеч
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус в четвъртък смекчи твърдението си, че краят на пандемията от Covid-19 е близо, като предупреди, че обявяването края на кризата е "все още далече", съобщи АФП.

Миналата седмица Гебрейесус каза пред репортери, че светът "никога не е бил в по-добра позиция да сложи край на пандемията. Краят се вижда".

Президентът на САЩ Джо Байдън отиде по-далеч в интервю, излъчено в неделя, като обяви, че пандемията в Съединените щати "свърши".

Но в четвъртък от кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, Тедрос изглежда по-малко оптимистичен, като ясно даде да се разбере, че "способността да видим края не означава, че сме в края".

Той повтори, че светът е в най-добрата позиция, като броят на седмичните смъртни случаи продължава да намалява - и сега само 10 процента от това, което беше на пика през януари 2021 г.

Тедрос посочи, че две трети от световното население е ваксинирано, а три четвърти от здравните работници и възрастните хора.

Още по темата
В последната си епидемиологична актуализация СЗО каза, че миналата седмица са докладвани над 9800 смъртни случая, което е 17 процента по-малко от седмица по-рано, докато са докладвани 3,2 милиона нови случая.

Здравната агенция на ООН предупреди, че намаляващият брой на докладваните случаи е измамен, тъй като много страни са намалили тестовете и може да не откриват по-малко сериозни случаи.

Мария Ван Керхов, техническият ръководител на СЗО по Covid-19, каза пред репортери, че вирусът все още "циркулира на интензивно ниво", въпреки че ситуацията варира в различните страни.

Но тя посочи, че светът разполага с инструментите, необходими за ограничаване на разпространението.

"Нашата цел е да сложим край на извънредното положение във всички страни. И ще продължим в това, докато не постигнем тази цел", каза тя.

От началото на пандемията СЗО е преброила официално повече от 609 милиона случая и около 6,5 милиона смъртни случая, въпреки че се смята, че реалният брой е значително по-висок.

Проучване на СЗО, публикувано през май въз основа на свръхсмъртността, наблюдавана в различни страни по време на пандемията, изчисли, че до 17 милиона души може да са починали от Covid-19 през 2020 г. и 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
34
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато има антиваксъри, ще има и епидемии и пандемии.
6
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една седмица говори едно, следващата седмица говори обратното. При СЗО винаги е така.
5
5
 
9
 
! Отговори
Когато преди 1 година
Свърши войната срещу Украйна и ....други.
4
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха иска им се да е далеч. Но края вече мина.
3
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв край на нещо, което не съществува и не се е появявало? Алоууу!
2
18
 
8
 
! Отговори
Витанов пак се оказа преди 1 година
прав.Winter is comingви пишеше той, докато вие крякахте от радост, че Бай дън бил казал, че пандемията била свършила. Вълна, а не вълница иде - каза Витанов. Феновете на Game of Thrones знаят какво значиWinter is coming
1
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще къртим пейки? Ще ни забранят да влизаме в ресторанта? А дали ще правят проверки в дискотеките след 10 часа, когато ковид подивява и заразява поголовно? Въх. А ченгета да обикалят да не седнем на пейката в парка ще има ли пак? Много ми липсват умопомрачителните им отговори на въпросът ми защо? Как точно се предпазвам от ковид като не сядам на пейката? Внимавайте кого си избирате след дни мили българи! Да няма 5 дози задължителни и забрана да бъдем хора заради една кихавица! Внимавайте!