Рекорден брой на заразени с коронавирус в Пекин

Властите затварят училища, ресторанти
22 ное 2022 16:21, Петя Славова
33
Рекорден брой на заразени с коронавирус в Пекин
Снимка: БГНЕС

Пекин съобщи днес за рекорден брой случаи на COVID-19 от близо три години - повишение, което накара властите да наредят затварянето на училища и ресторанти, а много служители са приканени да работят дистанционно, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Двайсет и два милионната столица, регистрирала в неделя 621 нови местни случая, преброи днес 1438 - рекорд от началото на пандемията.

Още по темата

Общият брой новозаразени в страната, включително пристигнали от чужбина, надхвърля вече 28 000 според здравните власти. Най-силно засегнати са южната провинция Гуандун и югозападният град Чонкин.

Китай е последната голяма икономика в света, прилагаща строга здравна политика, наречена "нулев КОВИД", която предвижда всички възможни мерки, за да се възпрепятстват нови заразявания и смъртни случаи, например локдауни веднага след откриването на нови случаи, карантини за хората с позитивен тест и почти всекидневни тестове за населението.

Тази стратегия бе ефикасна на първо време, но изглежда издиша с появата на нови варианти и нанася тежък удар на икономиката, изолирайки Китай от останалия свят.

Трима възрастни жители на Пекин с придружаващи диагнози починаха от COVID-19 през уикенда - първите регистрирани смъртни случаи, свързани с вируса, от месец май насам.

Столичните власти вероятно се стремят да избегнат за момента строг локдаун като този в Шанхай през пролетта, но все пак засилиха санитарните мерки през последните дни.

Близо 600 зони в Пекин, по-специално жилищни райони, се разглеждат като "високорискови", което задължава жителите им да си стоят у дома или да бъдат насочени към карантинни центрове.

Опашките пред уличните центрове за тестване стават все по-дълги, тъй като за влизане на повечето обществени места се изисква отрицателен тест, направен през последното денонощие.

На 11 ноември обаче китайското правителство обяви редица решения, смекчаващи политиката за "нулев КОВИД", включително намали срока на карантината за пристигащи от чужбина.

Миналата седмица редица градове в Китай спряха масовото тестване, но някои от тях после го въведоха отново - това показва колко е трудно да се контролира по-заразният вариант Омикрон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оттам тръгна а и тези не спират да ядат всичко което се движи.
23
4
 
7
 
! Отговори
И аз съм лекар ужким преди 1 година
До Лекар - "Всеки лекар ще ви каже, че в момента в болниците е пълно с ковид" - ама може ли също да каже възрастта на тия ковиди? 70-80 ли е, или 80-90, или 90 и нагоре? И може ли почитаемият лекар да каже тия старци за "ковид" ли са дошли в болницата, или заради инфаркт и инсулт, и като са им ровчили в клечката в носа, са "намерили ковид"! С PCR теста, който не е тест и не може и не трябва да бъде използван като такъв? Както недвусмислено каза откривателят на PCR?
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 6 - "Смисълът бе да се пазиш, докато се вредиш за ваксина" ама тая фалшивата вацина -ужким пази за няколко месеца - и после пак трябва да се вреждаш - а междувременно може да си се пазиш още - а пък нормалните хора не се "пазят", преболедуваха за два-три дена леката ковинастинка и забравиха.
21
8
 
3
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Смисълът бе да се пазиш, докато се вредиш за ваксина. Ваксиниран , защитен, е вече съвсем друга работа. Ама простолюдието не схваща.
20
11
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Всеки лекар ще ви каже, че в момента в болниците е пълно с ковид.Затова, който няма време да лежи болен е по- добре да ползва маска в болници, аптеки и градски транспорт.Политиците не се интересуват от вашето здраве, а от избиратели и затова ви обявиха край на вируса и не смеят да кажат истината, за да не загубят гласове. Пазете здравето си и не вярвайте на политиците, а на лекарите относно здравната обстановка у нас.
19
4
 
8
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 1 година
ОО НЕЕ Фалшивите данни от Китай за фалшивата пандемия с фалшивия вирус показват фалшив ръст?! Фалшиво съм притеснен, тревожен, ужасен и потресен!
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Локдауните имаха значение, когато населението не беше още ваксинирано и изиграха своята положителна роля да се спасят милиони животи. Но сега вече е излишно. Обаче сигурно техните ваксини не са особено ефективни, щом ги е страх от разпространението на омикрон. Поне в другите държави, където започнаха с китайските ваксини, се оплакаха, че не са добри.
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДА ГИ ЗАТВАРЯТ КАТО СА ПРОСТИ.
16
4
 
9
 
! Отговори
Кунчо Бустера преди 1 година
Искам пак да джвакам маркуча 2 месеца във ВМА с лек ковид!
15
3
 
9
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Кой несретник ви каза, че сте журналисти. Според вас забраната да излизате от дома Ви мек локдаун ли е. Нищо не работи и никой няма право да излиза
14
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От пекинската патица ще да е..
13
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия са болни но не от короранвирус а от глупост.
12
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При тези нищо не е нормално...при двейсет и два милиона 1438 заразени и вече са в шок и ужасТ...
11
4
 
22
 
! Отговори
Аз преди 1 година
1400 случая? Рекорд? Ти да видиш. Че то в повечето държави имаше по няколко нули след 1400.Аз предлагам който яде прилеп да го застрелват.
10
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайците само си удължиха агонията. Д.р Мангъров беше прав, че от това не може да се скрием и че то ще мине през всички нас. Китайците се мислеха за по-специални, но не са
9
8
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Който се е ваксинирал да му мисли :)))))))))))))))))))))))))))))))))
8
7
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Няма нулев ковид. Минахме го по 2 пъти вече. Първия път 10 дни, втория 4 дни. Не е кой знае какво. Ай сиктир!!!
7
5
 
27
 
! Отговори
Фалшив вирус преди 1 година
Опитното поле на социалния експеримент "ковид пандемия".
6
3
 
12
 
! Отговори
Хи хи преди 1 година
Toва требе да значи рекорден брой фалшиви положителни тестове в Пекин.
5
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де, какво правим сега? Затваряме се и се изолираме, за да не ни хване вирусът. След 2 години излизаме навън и понеже организмът не се е срещал с вируси толкова време, се заразява много по-лесно. И цифрите скачат до небето. Обаче две години са били на много ниски нива. И какво от това? Какъв е смисълът и логиката?