ЕС и СЗО обсъждат координиран отговор на "китайския" COVID-19

Срещата ще се проведе в рамките на утрешния ден
3 яну 2023 22:52, Йоана Цонева
37
ЕС и СЗО обсъждат координиран отговор на "китайския" COVID-19
Снимка: БГНЕС

Здравните власти на Европейския съюз ще проведат разговори в сряда за координиран отговор на скока на случаите на COVID-19 в Китай, съобщи шведското ротационно председателство на ЕС, след като разговорите през декември приключиха без решения по въпроса, предава "Ройтерс".

На срещата, проведена на 29 декември в онлайн формат сред над 100 представители на правителствата на ЕС, здравните агенции на ЕС и Световната здравна организация, Италия призова останалата част от ЕС да последва примера й и да тества пътниците от Китай за COVID-19, докато Пекин се готви за премахване на ограниченията за пътуване на 8 януари.

Но други страни в ЕС казаха, че не виждат нужда да го правят въпреки решението на Китай да разхлаби пандемичните си ограничения на фона на вълна от нови инфекции.

Още по темата
"В сряда, 4 януари, има планирана среща за интегрирана политическа реакция на фона на кризата с COVID-19 в Китай и за обсъждане на възможни мерки на ниво ЕС, които да бъдат предприети по координиран начин", каза говорител на шведското председателство на каза ЕС.

Европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакидис заяви в писмо до правителствата на ЕС на 29 декември, че те трябва да обмислят незабавно увеличаване на тестването за COVID-19 и мониторинг на отпадъчните води, включително на летищата, за откриване на нови варианти, като се има предвид нарастването на инфекциите в Китай.

Кириакидис каза, че блокът трябва да бъде "много бдителен", тъй като епидемиологичните и тестови данни за Китай са оскъдни, като посъветва здравните министри на ЕС да оценят настоящите си практики за тестване "като незабавна стъпка".

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията заяви миналата седмица, че в момента не препоръчва мерки за пътуващите от Китай.

В изявлението се казва, че вариантите, циркулиращи в Китай, вече се намират в Европейския съюз, че гражданите на ЕС имат относително високи нива на ваксинация и потенциалът за внесени инфекции е нисък в сравнение с ежедневните инфекции в ЕС, като здравните системи в момента се справят със ситуацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
9
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Аз лично бих подкрепил Доцент Мангъров - никакви Мерки не трябват .Вече знаем че Био Лабораториите в Харков са разрушени от Руската Армия - не се произвежда вече Ковид в Промишлени Количества .
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Барон Мюнхаузен Да бе ? То пък ония ,от биолабораториите на САЩ и НАТО в Украйна ,баш затова си мислят , как да ,,затворят ,,границите .
24
2
 
1
 
! Отговори
? преди 1 година
Ти сега ще отидеш в офиса на СЗО, to the other person: и между другото не сме социализъм, за да мислиш, че ти дължа емоционален response, \и ще измислиш нещо друго, нещо по нова, ние чакахме това 3 години и ти реши това сега и ние трябва да благодарим? ние искахме още преди 3 години някой да сменя плочата от време на време
23
2
 
2
 
! Отговори
? преди 1 година
нямах предвид истински бизнес личности, а просто business travellers, които по някаква причина са в офиса на СЗО и говорят от там за коронарен вирус, което не знам дали е естествено, но не ги прави лекари
22
2
 
3
 
! Отговори
? преди 1 година
Въй, какво е това на снимката? Разбирам че мразите организацията с >коронарния й вирус, вътре в момента няма нито един лекар (хирург), believe me, това са някакви бизнес личности, които по някаква причина са стигнали до центъра на Европа, а тая от снимката я няма в западните новини и не лъжете чак толкова многоДа, коронарния вирус бил много коварен, това да не е поезия за ***
21
3
 
7
 
! Отговори
хуя преди 1 година
Това на снимката е мъж нали ?
20
3
 
8
 
! Отговори
УЛАВ преди 1 година
които се набодоха вече почнаха да опъват чепиците....другите вият като линейки та тия дето не са се ваксвали да се подчинят и те на сатаната
19
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбирам? Защо отговор? Нали цяла Европа вече е ваксинирана и всичко е наред? От какво се пазим?
18
5
 
4
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Уважаеми фенове на Китай,като го искате розо Китай,прав ви път,никой не ви спира,но вие не знаете че това е една зла Империя със амбиции да завладее целия Изток и Запад!!!Тази империя ке рухне,и всички ще празнуваме!!!
17
7
 
22
 
! Отговори
Да бе преди 1 година
За Русия война в Украйна, а срещу ковиден Китай правим общ фронт! ха-ха Накрая Европа ще стане мизерно, бедно и скъпо афро-арабско гето! На каквото вече прилича Германия!
16
5
 
21
 
! Отговори
Pen преди 1 година
Струва ми се ,че се подготвя и фронт срещу Китай :)) Иначе да , политиците предимно мислят за нашето здраве и благосъстояние :))
15
8
 
22
 
! Отговори
Точно така! преди 1 година
Развалете си отношенията с Китай, та съвсем да го втаса Европа!
14
16
 
8
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Много е просто,няма смисъл да се обсъжда...не допускаш китайците ,на дадена територия и няма да има пандемия!Ако бяха затворили по-рано,границите през 2020 сигурно,щяхме да избегнем Пландемията,и нямаше да страдаме три години от измислените им мерки...
13
7
 
22
 
! Отговори
афро-европеец преди 1 година
Измисленият кромид е най-малката причина, поради която не бих пускал жълтури в еуропата.
12
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова нашите умници вчера проучваха "пазара" за идеята да сте болни едновременно от грип, Ковид и настинка. Заради координиран отговор. Иначе, работата стана Ковидът Му е много по-добър от Ковида Ни.
11
6
 
29
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Хайде организирайте ново събитие 202 или 203. Чичко Бил Гейтс ще ви отпусне парички за мероприятието.
10
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И като ги пуснат китайците по света,*** го спри ковида.Смешници!На 4 ти щели да се събират за да умуват за мерки,а милиони китайци тръгват да го разнасят по света на 8 ми.Какво ще им направят?Ще ги спрат ли?Хахахахах!
9
3
 
3
 
! Отговори
др0гаре антиИдиоти преди 1 година
време ви е за.....резервата.
8
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксинираните кат разберат че не ги пази ваксина какво ще правят?Ами тя и преди не ги пазеше,само дето си увредиха здравето. ЩЕ ВИДИМ
7
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При толкова много болни, със сигурност ще се пръкне нова мутация и ако нямаме късмет, може да е по-смъртоносна и да избягва имунитета от ваксините. Тогава вече ще я втасаме! Затова да им подаряват от файзерите , ча иначе пак Европа ще страда най-много.