ЕК с препоръки за европейците, пътуващи от и до Китай

Информацията е качена на сайта на Министерството на здравеопазването
5 яну 2023 22:50, Петя Славова
15
ЕК с препоръки за европейците, пътуващи от и до Китай
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) изготви препоръки за лицата от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕС/ЕИП), на които предстои пътуване до Китай, както и за лицата, пристигащи оттам, за спазване на основните противоепидемични мерки като хигиена на ръцете, носене на защитна маска за лице, физическа дистанция. Това информира Министерството на здравеопазването (МЗ) на сайта си. През последните седмици броят на случаите на COVID-19 в Китай се увеличи значително, отбелязват от МЗ.

Препоръчително е при пътуване от Китай до ЕС всички пътници да носят защитни маски за лице от висок клас. Всеки завърнал се от Китай, който прояви симптоми на COVID-19 в рамките на 10-14 дни, следва да се самоизолира и да потърси медицинска помощ за диагностика и лечение.

Ваксинацията и повишаването на броя на ваксинираните лица остава важна част от мерките за контрол на заболяването, припомнят от МЗ.

Още по темата

През последните седмици броят на случаите на COVID-19 в Китай се увеличи значително. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията от извършените изследвания за целогеномно секвениране на проби, взети през декември от заболели лица в Китай, е установено, че вариантите, циркулиращи в Китай, вече циркулират в ЕС и не са предизвикателство за населението. Не се очаква скокът на случаите в Китай да повлияе на епидемичната ситуация с COVID-19 в държавите от ЕС/ЕИП.

В тази връзка към момента ситуацията не налага въвеждането на ограничителни мерки спрямо пристигащи лица от Китай, предава БТА.

За лицата, пътуващи до или пристигащи от Китай, обаче се препоръчва преди пътуване да се уверят, че са получили пълния курс на ваксиниране срещу COVID-19, включително бустерни дози. По време на пътуване се препоръчва носенето на маски за лице, като едно от най-ефективните средства за предотвратяване предаването на SARS-COV-2. Поради това се препоръчва носенето на маска при струпвания на хора, включително по време на пътуване със самолет.

Лицата с хронични заболявания следва да продължат да носят предпазна маска, независимо от действащите в съответната държава противоепидемични мерки. На хората с респираторни симптоми (кашлица, кихане и др.) също се препоръчва да носят предпазна маска.

Поради продължаващите високи нива на разпространение на респираторни вируси в ЕС/ЕИП, включително RSV, SARS-CoV-2 и грип, на всички граждани се препоръча да останат вкъщи, ако са болни; да спазват добра хигиена на ръцете; да носят предпазни маски и да сведат до минимум престоя си в обществени пространства, където има струпване на много хора, включително в обществения транспорт, за да се намали разпространението на респираторни вируси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо са нужни препоръки? Нали европейците са ваксинирани?
9
0
 
1
 
! Отговори
Профессор Кавалджиев преди 1 година
Аз нося предпазна маска и в тоалета и нощем, а и се завивам през глава. Свалям маската само като си сръбвам от чашката и веднага пак я слагам. Ваксиниран съм три пъти. Вероятно затова изкарах ковид-19 само два пъти.
8
3
 
1
 
! Отговори
КИТАЙЦИ преди 1 година
,,НЯМАТ РАБОТА В БЪЛГАРИЯ,,-ДА СИ СТОЯТ В КИТАЙ
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕК защо не препоръчва мерки за пътуващите от и до САЩ, там също сеят зарази? Или Китай е удобно сочен с пръст като гнездо на зарази. Нима нови вирусни щамове и мутации не се случват в Европа и САЩ? Или Китай е удобната дъвка?
6
0
 
7
 
! Отговори
БДЖ преди 1 година
Нали критикувахте карантинните мерки в Китай, бе, г-да демократи! Ся що ревете, уплашихте се да не дойдът нови щамове от Китай, нъл тъй?! Лицемери!!!!!
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай са първенците на Давос и оня извepг Шваб. "Препоръките" на Били и компания се преизпълняват в пъти от жълтия фашиct, нищо че уж са "врагът". Жълтурите се оказаха най-тъпата нация в света, дори *** от Нигерия се оказаха по-умни след като категирично отказаха силовото налагане на цифровите пари.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пада яко ръсене. Две години без грип, сега един след друг. Ходи ме убеждавай за обратното...
3
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Китай са вечно с маски, дори и в къщите си, най добре и ЕС да въведат китайския модел и не само за маските, че да се кротнат и без това ги копират!
2
3
 
7
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
Нямаме нужда от соасяване, благодаря.
1
2
 
8
 
! Отговори
Някой преди 1 година
От година и нещо казвам, че накрая ще опрем до скафандрите ама никой не вярва. Глобализацията и бързото развитие донесоха много плюсове и много минуси. Много хора не са готови да го осмислят, но е така. Хората не са готови и осъзнати за много неща и са един естествен ***.