Проф. Кантарджиев: Засега няма доказани нови варианти на COVID-19

Вариантът в Китай бил същия като варианта в Европа и в САЩ
5 яну 2023 15:29, Петя Славова
26
Проф. Кантарджиев: Засега няма доказани нови варианти на COVID-19
Снимка: БГНЕС

Засега няма доказани нови варианти на COVID-19, предизвикващи по-тежко прекарване на заболяването, посочи пред БТА проф. Тодор Кантарджиев - съветник на Столична община по здравни въпроси, който коментира новото разпространение на вируса в Китай.

Вариантът, който е в момента в Китай, е същият като варианта, циркулиращ в Европа и в Северна Америка, каза той.

Още по темата
„Вариантът се предполага, че по-лесно се предава от човек на човек, второ – има така нареченото имунно бягство, и трето – няма никакво доказателство, че причинява по-тежко заболяване от останалите варианти на „Омикрон“, отбеляза проф. Кантарджиев. Той уточни, че симптомите на този нов вариант, който е клон на варианта „Омикрон“, са същите както на циркулиращия през последните месеци доминиращ вариант в Европа.

От Министерството на здравеопазването днес информираха какви са препоръките на ЕК за пътуващите до или пристигащите от Китай във връзка с COVID-19, като отбелязват, че през последните седмици броят на случаите на заболяването се е увеличил значително.

Засега по последните данни от Националния център по заразни и паразитни болести за първата половина на месец декември 2022 г. има данни за повишаване на варианта BQ.1 на „Омикрон“, който от 2% през ноември, през декември е 8%, каза още проф. Кантарджиев.

Той коментира и случаи, при които има загуба на обоняние, но няма доказана инфекция с коронавирус. „При инфекции на горните дихателни пътища, свързани с ринит (хрема), се намалява възможността на обонятелния анализатор да разпознава отделните миризми и вкусове“, обясни проф. Кантарджиев.  

Според него пикът на грипа у нас се очаква през февруари. „В момента в Европа и у нас доминира разпространението на сезонен грип А в двата подварианта – единият е А (H3N1), който е по-голям процент от случаите, и другият е А (H1N1)“, уточни той. При грипа има по-кратък инкубационен период, както и развитие на симптомите на заболяването в рамките на два часа, но лабораторната диагноза е най-добра, припомни проф. Кантарджиев.

Той препоръча на хората да се консултират с лекар, за да предпише антивирусно лекарство, което да се взема при поява на симптомите. При случай на болен останалите членове на семейството вземат от препарата в малки дози профилактично, за да не се заразят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бай Шиле и Кунчо се карат как да се казва новия вирус Ушаатия ***
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не секвенират, няма доказан. Щом в цяла Европа има, значи и у нас има. Или ще има.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой знае ли колко заплата взема този пенсионер , който ГЕРБ уредиха в Столична община на ненужната длъжност "Консултант" ?! Изобщо той кого и за какво консултира ми е интересно?
13
1
 
5
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Няма докаазани никакви варианти на ковид, не само нови. Няма доказани никакви вируси. Никой, никъде, никога не е доказваал съществуването на вирус.
12
2
 
4
 
! Отговори
До долния преди 1 година
Амии? Глей ти чудо...
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има нов подвариант на Омикрон - XBB1.5, който е в пъти па заразен и бързо разпространяващ се от всички известни до момента.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как така Китай и Япония, които спазваха всички мерки под конец, всички се ваксинираха, всички се изолираха, затваряха градове, ходят с маски дори до колата си на улицата и сега всички са масово заразени, болни и се чудят какво да правят? ЗАЩО бе, Крантанджиевв? Айде, дайте отговор, нали държахте и ние да сме като тях и да ни набодете по 10 пъти????? Къде е защитата, къде са ползите от така полезните и важни ваксини?
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
NOVA,СЗО:Новият щам на COVID_19,е най-заразният досега.dnes,проф.Кантарджиев:Няма доказани нови варианти на COVID-19.//Ха разберете се мо*шеници ниедни,кй как да лъже!Помните ли оФФси ненагледни,как мо*шениците до преди година ни лъжеха,че нямало грип,пък и други вируси,защото COVID-19 ги потискал,а сега ни внушават,че цял коктейл от КОВИД-19,грип и груги вируси,върлували едновременно и това било много опасно!!Де гиди яка гьостерица м.р.Ъсни мо*шеници!
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обаче със сигурност има "ваксини" за тези щамове
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като кантарджията коментира значи може да сме спокойни:))
6
1
 
14
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Чудно ми е , бай Шиле, китайците като се криха 3 г защо така са в бум сега?
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай Шиле, не съм ви чул напоследък да казвате че сиропите са тествани и безопасни. Що така?
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този защо още е на свобода?
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ винаги една лъжа, повторена сто пъти става истина!
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изпитвам някакво дежавю
1
2
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Ще има.Чакаме китайците на Старозагорската гара по бели маратонки да ни лепнат новия щам,който им подариха хамериканците.