БАН: Ваксините срещу COVID-19 облекчиха сблъсъка между хората и вирусa

Според проф. Александрова не бива да подценяваме птичия грип
6 мар 2023 23:10, Йоана Цонева
105

Хората нямат нужда от ваксини срещу COVID-19, редно ли е да прекратяваме доставките?

"Въпреки високото ваксинационно покритие, в редица държави до други части на света ваксините не са достигнали. България е на едно от първите места след Перу по най-висока цена, платена в човешки животи. Една от причините е ниското ни ваксинационно покритие", каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея страницата с ваксините не е затворена, защото те ще бъдат актуализирани при необходимост в бъдеще.

"В клинични проучвания са и комбинирани ваксини срещу грип и COVID-19 - двата сериозни играча по време на есенно-зимния сезон. Усъвършенстват се ваксините и в посока да бъдат в по-широк спектър на действие", коментира проф. Александрова.

Tя обясни, че ваксините да имали важна роля да облекчат сблъсъка между хората и вируса. "Вирусът няма да спре да мутира. Факт е, че не се е появил вариант, който да успее да заобиколи имунитета, създаден от ваксина или преболедуване", посочи още гостът и коментира разпространената от СЗО информация за птичия грип.

"Вирусите са с нас. От началото на миналата година птичия грип се разпространява доста интензивно. До момента повече от 50 млн. птици или са загинали поради болестта, или са били унищожени, с цел ограничаване на разпространението в САЩ и още 50 млн. в Европа. Тя засяга домашните, дивите птици. Хората се заразяват от птици - при директен контакт. Предаването от човек на човек е много трудно, но не трябва да забравяме, че грипните вируси са изменчиви", смята вирусологът и успокои, че всичко това се следи много стриктно.

"Грипът има изградена мрежа в цял свят. Няма да се започне от нулата с ваксината. Имаме данни, че някои от наличните противогрипни агенти биха ни помогнали. Притеснява ме, че вирусът засяга много сериозно птиците. Може да нанесе много щети. Има единични случаи на регистрирани хора. Към момента няма място за притеснение, тъй като нямаме данни, че той се разпространява между човек и човек. Трябва да се следи", заяви проф. Александрова.

В студиото вирусологът сподели, че е чувала в практиката си различни притеснения свързани с ваксините у нас. "Майките се страхуват при поставяне на ваксините, включени в задължителния имунизационен календар, как ще ги понесе имунната система на детето. Много страхове има, повечето нямат основание. Има много митове покрай ваксините, трябва да се говори по темата", на мнение е гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
2
 
! Отговори
чистокръвен преди 1 година
владко сладурко да ти кажа аз чистокръвния да ти е гадно!Нито тестван нито ваксиниран съм!Не съм си вкарвал клечките с хидрогела на darpa в носа нито графена от фъксинките в кръвта
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минавам 70 години. Като дете са ме ваксинирали, а когато станах самостоятелен не съм взимал никакви лекарства, камо ли да се ваксинирам за грип или ковид. Има си начини и средства човек да се лекува с естествени природни субстанции , а не с химически лекарства, които са на базата на петролни продукти, въведени от династия Рокфелер. Прочетете в интернет "История на съвременната медицина" и се образовайте за да взимате адекватни решения за вас и вашите близки.
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Япония, Германия, Франция, Тайван, Нова Зеландия, Кипър и много други ваксинирани държави от повече от година има в пъти повече заразени и починали от България. Що така?
70
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България официално е на второ място в света по починали от Ковид-19 на глава от населението. Реално обаче сме първи, защото в България не живеят 7 милиона човека, а доста по-малко, след като близо 3 милиона са в чужбина.
69
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Швейцария и Нидерландия от сумати време няма починали от Ковид-19. Защо така?!
68
1
 
5
 
! Отговори
До 75 преди 1 година
Да, избързаха с "чудотворните" ваксини.
67
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Нова Зенландия, над 80% ваксинационно покритие, за миналата година отчитат нтай-висока смъртност от 100 години насам..
66
1
 
8
 
! Отговори
71 преди 1 година
В грешка съм - в Кипър има 50 пъти повече починали от България за последните 7 дни. На глвава от населението.
65
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересен факт - за последните 7 дни в съседна ваксинирана Гърция има 2.5 починали на глава от населението повече, отколкото в България.
64
1
 
6
 
! Отговори
ТазиДругарка да каже преди 1 година
колко пари бяха дадени на БАН, за да създаде лекарство срещу Ковид? Народът го е казал: "Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак!" Точната сума да ни съобщи, защото сме данъкоплатци и това са наши пари! Колко лева прахосахте под претекст, че сътворявате такова лекарство? Какъв е резултатът? Нулев! Но колко ли "учЕни" нацвъкаха публикацийки на тема как БАН изобретява такова лекарство, та въз основа на това да вземат по-високи научни степени и съответно - по-високи заплати. Това е БАН
63
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксиниран Кипър например има 20 пъти повече починали от България за последната седмица. Смъртността след ваксинацията там расте, вместо да намалява. Ама ваксините били помогнали, вервайте ми.
62
0
 
5
 
! Отговори
Владо преди 1 година
До 69 - така ли било? Кой са тия страни? Искаш ли да дадеш някаква официална статистика или викаш тя е за баламите? Аз пък твърдя, че от ваксините се става безсмъртен и почваш да *се**ш злато. Но доказателства няма да ти предоставя.
61
2
 
10
 
! Отговори
Владко преди 1 година
мамин сладък, Навсякъде в страните с високо ваксинационно покритие отчитат нехарактерно увеличение на смъртността за последната отчетна година..Само у нас има отрицателна тенденция в този аспект..Ам ти си лалай, няма зор..
60
3
 
4
 
! Отговори
Не съществува преди 1 година
такова животно като Ковид 19.Така наречения вирус е медиен конструкт..Все още обаче, явно се намират баллъци, които да се вълнуват от подобен несъществуващ проблем
59
3
 
10
 
! Отговори
до владо преди 1 година
владко,сине майчин,ти се боцкай през месец ако щеш,защо ти пречат небоцнатите?Нали ставате безсмъртни,каквъв ви е проблем тогава?!?А по отношение на 80% от боцнатите в Европа,само вашите болни мозъци поФтаряха,че НИЕ сме казвали че ще умират.НЕ,"ефекта" от ***,които ви приело организма ще видите "плода" до 2-3 г.Ще се тегли,няма да се мре...
58
4
 
9
 
! Отговори
Стерилизация преди 1 година
Ама не на буркани турпия за зимата, а на хората с цел да се смъкне раждаемостт на неподозирано ниски нива.... За кампанията водена от филантропа ил Гейтс чували ли сте? Вероятно - ДА. А че тази кампания практически е стерилизирала половината Африка под формата на експерименти - чували ли сте? най-вероятно - НЕ. Има видео контент, ама го забраняват във ФБ и Ъоутубе, потърсете в Туитър... И се борете да не ги натресат тия нови препарати и в Европа, че такава е целта! А не "облекчаване на сблъсъка"
57
13
 
5
 
! Отговори
Владо преди 1 година
Антиваксърите продължават да се плюнчат явно или поне тези, които останаха живи :) В цяла Европа ваксинационното покритие е над 80%. Щяхме да измираме до 1 година, до 2 и щяха да останат живи само неваксинираните ***. Ами 2 години след първите ваксини смъртността в световен мащаб не се е увеличила. Даже намаля, заради спасените животи от Ковид. Само в България и Перу, държавите с най-малко ваксинирани и най-много умрели още си мислят, че са надхитрили системата. Живите имам в предвид :)
56
2
 
11
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
Не съм чул какво мисли Бил Гейтс за птичия грип. Дали ще ни спасява и от него. Кога да очакваме стотина милиарда долара да потеглят към СЗО. Ще ни слагат ли скоро намордниците по улиците. Изобщо, какво става, защо спря тормоза и гаврата с електората ?
55
2
 
15
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
Бабче,ваксини за птичи грип има ли ? Пфайзер , прозведе ли ги вече ? А Урсула дали е закупила десетина милиарда ваксини ?
54
2
 
13
 
! Отговори
Malii kak ni lxjat преди 1 година
Тази псевдо докторка платена от някого(фармацефтиката) май не е чела последния научен доклад на Lancet Medical Journal от 16.02.2023, където пише колко по добре е да имаш естествен умунитет. Изследването обвхваща 65 научни докалада и е толкова силно с доказателства, че тия мижитурки сигурно си мислят че не четем и не виждаме че ни мамят и забиват отрови.