COVID-19 дебне в канализацията и дворовете готов за нова атака

Най-малко 32 животински вида са с потвърдени инфекции с коронавирус
Обновена: 11 юни 2023 14:33 | 11 юни 2023 13:26, Камелия Цветанова
43
COVID-19 дебне в канализацията и дворовете готов за нова атака
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пандемията КОВИД-19 бързо се оттегли от колективната ни памет, но вирусът, който я предизвика, продължава да дебне в канализацията, в задните дворове, а може би дори и в нашия хол, съобщава ДПА.

Коронавирусът, който предизвика повече от 750 милиона инфекции сред хората и близо 7 милиона смъртни случая по света, се разпространява и сред животните. Лъвовете и тигрите го прихващат. Заразяват се домашните кучета и котки. Учените дори са открили SARS-CoV-2 в броненосци, мравояди, видри, ламантини и др.

Най-малко32 животински вида в 39 държави са с потвърдени инфекции с коронавирус. В по-голямата си част животните не се разболяват тежко. Въпреки това някои от тях са способни да предадат вируса на други представители на своя вид, точно както безсимптомните хора, които стават „пасивни разпространители“.

Способността на коронавируса да заразява толкова много различни животни и да се разпространява в рамките на някои от тези популации е тревожна новина: това означава, че на практика няма шанс светът някога да се отърве от този особено разрушителен коронавирус, смятат учените.

И това дори не е най-лошото: Докато SARS-CoV-2 се разпространява сред животните, вирусът има възможност да придобие нови мутации, които могат да го направят по-опасен за хората. Ако обстоятелствата се подредят по лош сценарий, резултатът ще бъде Пандемия 2.0. Учените не твърдят, че този сценарий е вероятен. Но той не е изключен.

Когато даден вирус, който е разболял хората, отмине, но продължи да циркулира в популация от животни, тези същества се превръщат в това, което учените наричат „резервоар“.

Вирусолози, имунолози и учени, занимаващи се с дивата природа, са доказали, че няколко животински вида притежават някои от необходимите способности, за да се превърнат в резервоар.

Една животинска популация - белоопашатият елен - продължава да предава SARS-CoV-2 помежду си. Друга - американската норка - може не само да се зарази, но и да се зарази повторно с пандемичния вирус, което поражда перспективата той да продължи да живее безкрайно дълго. И в двата случая проучванията показват, че коронавирусът активно мутира, за да се адаптира към новия вид гостоприемник.

Съществува и документираният феномен на отглеждани от хората норки - във ферми в Дания и като домашни любимци в Хонконг, които предават вируса обратно на хората.

Броят на видовете диви животни, които могат да са носители на вируса, е значителен. Група, ръководена от генетици от Калифорнийския университет, установи, че освен хората, 46 вида бозайници имат рецептори в клетките си, които предполагат, че са уязвими към инфекция със SARS-CoV-2.

Световната здравна организация е толкова загрижена, че животните ще се превърнат в убежище на пандемичния вирус, че призова всички страни членки да провеждат активно наблюдение на дивите си животни.

За щастие, изследователите са изключили възможността прасетата, говедата, овцете, козите, ламите, зайците и конете да се заразяват с SARS-CoV-2 - облекчение, като се има предвид, че тези животни  са в постоянен контакт с хора, които се грижат за тях.

Според учените животните, които живеят най-близо до хората - кучетата и котките - могат да се заразят, но е малко вероятно да служат като ефективни резервоари за вируса. Кучетата могат да оближат лицата ни, а котките с удоволствие да кихнат в тях. Но нито един от тези домашни любимци не е показал, че е способен ефективно да предава вируса - нито на своите стопани, нито на други представители на своя вид.

Изследователите все още не са открили вид, който, когато е заразен, да отделя големи количества жив вирус в изпражненията си. Много се говори за откриването на заразени плъхове, живеещи в канализацията на Ню Йорк. Но ако те не могат да предават патогена чрез изпражненията си, плъховете и другите диви животни вероятно няма да са способни да заразяват хората много ефективно.

Има обаче един вид, който продължава да предизвиква безпокойство сред учените: Хомо сапиенс. КОВИД-19 все още циркулира в човешката популация и хората се заразяват и реинфектират многократно, казва Грем Белшъм, вирусолог от Копенхагенския университет, който изследва разпространението на пандемичния вирус сред отглежданите в Дания норки. „Вирусът не е изчезнал, така че хората вероятно ще бъдат най-голямата заплаха за други хора за години напред“, обясни ученият.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: коронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
5
 
! Отговори
Бео Бахтер преди 11 месеца
явно войната е на приключване
24
0
 
9
 
! Отговори
Lina преди 11 месеца
Истината за кловид " ваксините " е в нета. В Германия случаите на инвалидизирани хора , нарастват. На немски и английски са качени личните истории на бивши атлети , които година след са инвалиди, сърфистка , която днес не може да стои на крак повече от 15 Мин, ни е била принудена да се бодне от работодателя . И още много , почти всеки трети.
23
0
 
10
 
! Отговори
Бай Шиле преди 11 месеца
Дебне в хола от телевизора. Той е основното епидемиологично огнище.
22
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Антиваксърите повтарят в захлас " вирус нЕма... . " и го карат трети, четвърти път...докато хванат асансьора за оня свят.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Техната *** нов вирус са ни приготвили.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Жена отива при лекар и се оплаква: - Докторе, мъжът ми е станал съвсем слаб в лeглoто. Бихте ли могли, да ми помогнете и да направите така, че той отново да стане съшия Бик - "Бик Божий", какъвто беше навремето? - Разбира се! Никакъв проблем! Съблeчете се! - Ама, защо Аз???? - Защото, ако искате мъжът ви, да стане пак Бик, Бик Божи - като мен, трябва да започна да ти оправям вълнaтa с рoгaта на "Шестопръстната Ръка"!
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Иванчо си стои на спирката през зимата. Студ, мраз! Иванчо си мушнал ръцете в джобовете. Минава един доктор и го пита: - Малкият, Измръзна ли? Ще ти одаря една инжекция с "Шестопръстната Ръка", за да не се разболееш! Иванчо отговаря: - Аз замръзнах, а малкия си го топля с ръце, понеже там е моето сърце!
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А на мен, преди да ме боцне с "Шестопръстата Ръка" ми свали памперса!
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Докторските рептилии със спринцовка в ръка - "Шестопръстата Ръка" в бой с Човека!
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз не усещам нещо да ме дебне! Особенно в канализацията.
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да се чудиш тоя прилеп първия с тоя ковид в лаборатория ли е гледан, че досега за хиляда години тоз ковид не е прескочил на друго животни. Вервайте!
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Глей сия, тия си мислят че не верваме. Верваме бе, верваме. Сичко верваме.
13
3
 
20
 
! Отговори
Котаракът Еркюл преди 11 месеца
И през 2023 лето човечеството откри, че имало канализация в задния си двор дето дремел ковида. Досега какво имаше там?
12
2
 
18
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 11 месеца
Е добре де, бай Шиле ни убеждаваше, че ковидивитнайси стоеше два-три дни в гърлото ни, после баааавно се спускаше надолу докато го изакаме!Сега обаче се оказа, че дебне от дълбините на канала......
11
3
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 месеца
Най-малко 32 животински вида са заложени в лабораториите! Да видим кой ще "изтърват" първи.
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Голема работа е нАуката, открива фалшиви вируси където си поиска. хи хи хи
9
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Циркаджииии.......
8
3
 
13
 
! Отговори
В. преди 11 месеца
Още в началото имаше изследване от немски млад учен поставящ под съмнетие институт Робърт Кох. Навсякъде в каналите вируси, на всички са били мъртви. Върлували от много години.
7
5
 
24
 
! Отговори
Хм преди 11 месеца
Всички човекоубийци ще бъдат екзекутирани публично на площада пред общината. Абсолютно всички, които са замесени в тази сатанинска дейност - политици, медици, журналисти и тн.
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пак се замисля клане на животни. Шийгуня за това е дошъл. Да довърши започнатото.