България няма да получава повече Ковид ваксини

Спестени са 188 млн. лева
5 авг 2023 22:00, Стела Стоянова
80
България няма да получава повече Ковид ваксини
Снимка БГНЕС, архив

Страната ни няма да получава нови доставки COVID ваксини освен вече заплатените, които трябваше да бъдат получени през 2022 г. Спестени са 188 милиона лева, които трябваше да бъдат платени по договора с Pfizer/BioNTech за доставка на ваксини срещу COVID-19 през 2023 г. Това съобщават от Министерството на здравеопазването по повод на публикации, в които се твърди, че „държавата дава 140 млн. лв. за нови COVID ваксини“, пише skener.news.

Припомняме, 188-те милиона лева бяха спестени по време на мандата на служебното правителство на Гълъб Донев, благодарение на усилията на здравния министър д-р Асен Меджидиев, който беше категоричен, че страната ни няма да купува ваксини, които след това трябва да бракува. Преди това Меджидиев успя да спести други 90 млн. лева чрез препродажба.

„В резултат на участието на България в Допълнителното споразумение №5, сключено от Европейската комисия, у нас ще бъдат доставени единствено заплатените и отложени количества ваксини, които трябваше да бъдат получени през 2022 г. След това, до изтичането на договора, нови доставки могат да бъдат направени само при изразено желание от страна на държавата, посочват от здравното министерство.

Още по темата

Съгласно клаузите на Допълнителното споразумение № 5, държавите членки следва да заплатят такса за преобразуване от задължителни доставки на дози ваксини на доставки по желание. Стойността на тази такса за България възлиза на 134,2 милиона лева, които вече са изплатени. Средствата за изпълнението на този ангажимент са включени в централния бюджет за изпълнение на политики в област „Здравеопазване“ в чл. 1, ал. 5, т. 3.1. от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г., уточняват от МЗ.

В същото време, с предоговарянето на условията, през следващите три години страната ни ще има гарантиран приоритетен достъп до нови адаптирани ваксини, произведени от Pfizer/BioNTech за всички бъдещи варианти на вируса SARS-CoV-2, при евентуална нужда и желание от страна на България, допълниха от здравното ведомство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: ковид ваксини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пладнешки обир се оказа договора за ваксините.
4
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Докато не свърши войната няма да има нова пандемия споко
3
1
 
32
 
! Отговори
Мишо преди 10 месеца
Това новина ли е, информация, разсъждения за замазване на позора! Милиони, милиарди похарчени за борба с нещо създадено изкуствено. Вирус, от Китай - Бла, Бла, Бла! Няма как един вирус днес да го има утре да го няма. Изцяло изкуствен е и е бил пускан методично за да заразява. Как изчезна еми просто е - като го спряха?!И кой е печелившия не е трудно да си отговорим - терористическата държавата САЩ. Милиарди, трилиони от рекет наречен ваксинация!
2
3
 
27
 
! Отговори
Хемус преди 10 месеца
Сега на мода в близката година ще е коя колко шамара изяла преди Великден
1
2
 
44
 
! Отговори
Напълно НеВаксиниран преди 10 месеца
а Осъдени - Кога?! все пак бяха платени 400 000 000 лева за ИзХвърлени Ваксини?!