Коронавирусът беше началото: Ще има и следваща "Болест X"

След COVID-a може би ще сме по-добре подготвени, смята д-р Петър Марков
2 фев 2024 12:12, Нели Христова
61
Коронавирусът беше началото: Ще има и следваща "Болест X"
Снимка: БГНЕС

"COVID пандемията е първото X заболяване. Тази концепция за "Болестта X" съществува преди появата на коронавируса. Тя се основава именно на това, че редица фактори водят до извода, че все повече инфекции от животни ще са патогени с пандемичен потенциал." Това коментира епидемиологът д-р Петър Марков пред бТВ.

Коя е "Болестта X"?

Хипотетичен термин, който СЗО приема, за да обозначи неизвестно засега инфекциозно заболяване, способно да предизвика епидемия, ако се разпространи в няколко континента.

Терминът е приет преди COVID пандемията. "Болест Х" е заместващо име, което е създадено от СЗО през февруари 2018 г. в списъка с приоритетни болести на плана, за да представи хипотетичен, неизвестен патоген, който може да предизвика бъдеща епидемия.

Д-р Марков смята, че именно коронавируса е заболяването, обърнало света наопаки.

"План е имало за него, но когато се сблъскваш с нещо напълно ново е трудно да се планира. След COVID-a може би ще сме по-добре подготвени", смята той.

Марков изрази притеснение, че вероятно ще има и нова пандемия, но не се знае кога това ще се случи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Не забрсвяйте, че преди 2 месеца
Пфайзер е гушнала милиарди евро от ГМО псевдо ваксините си!
47
0
 
3
 
! Отговори
О, о! Я стига сте ни преди 2 месеца
Пллашили с неква хипотетична (несъществуваща или по-точно, съществуваща в само нечии болни мозъщи) болест! Аман от тъпанарщини вече близо месец!
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще се казва Х като зачеркване / ликвидация на стотици милиони, определени от елита като "ненужни"
45
0
 
6
 
! Отговори
Една преди 2 месеца
Живея в над 75% ваксинирана страна. Викат ме в спешното да ми влеят кръв зафади нисък хемоглобин. Отказах не по религиозни причини, а заради спайковете. Моя позната не отказала. Отишла и й прелели. Сега само месец по-късно се чуди откъде й е дошло високо кръвно над 190 на 89. Досега е нямала този проблем. На 45 години е. Вече е на хапчета и за кръвно. Това е началото. Всяка следваща обработка на стадата ще е все по-тиранична, ако няма отпор!
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
еййй-ни са отказват да на чипират, колко самолета изпръскаха и пак продължават
43
0
 
9
 
! Отговори
Кога да я чакаме? преди 2 месеца
Да, имаше план за Ковида - събитие 201 на Световния икономически форум. Сега кога да чакаме новата пландемия? Март 2025 може би? Бил какво каза?
42
0
 
7
 
! Отговори
Бъдете проклети преди 2 месеца
БЪДЕТЕ ПРОКЛЕТИ всички в ДАВОС и всички, които им помагате! Проклети! Гнийте в ада!
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Малко да се замислим, че там нямаше масов мор без маски и ваксинации. Значи не са били и нужни." - Ключовият момент тук е "малко да се замислим". Добрата новина е, че в България горе-долу 80% се замислихме, за разлика от Запада, където има няма 10-20% бяха от замислилите се. Явно масата от хора в света имат проблем с това "малко да се замислим". Решили са, че Телевизорът ще мисли вместо тях. В такъв случай напълно разбирам идеята, че населението трябва да се редуцира. За какво са ти НЕмислещи?
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За нея ще има по 10 бустера ваксина,ама за по сигурно може и 20 ,по 10 долара парчето,задължителни.А на следващата година пак,че ще има варианти и мутации.Ще има и нови фарма милиардери ,разбира се само американските и британските ваксини ще са хубави
39
0
 
9
 
! Отговори
12маймунки преди 2 месеца
На маймунки ви направиха. Докато има тарикати , ще има и ***.
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И най-ме впечатлява тук, че прочетох, че нируса щял да се казва точно X= Защото още не се знае как точно ще изглежда-като таралеж или заек, но вече му разработвали ваксина. Демократчета, не се стряскайте, светлото бъдеще ви е на хоризонта и блести, блести...
37
2
 
8
 
! Отговори
Дейвид Айккъмробите преди 2 месеца
Управляват ви гущери от хилядолетия , целта им е в много скоро време да въведат базовия доход - където за да го получите трябва да изпълнявате това което кажат, да пиете кална вода , да се храните с скакалци , и да не правите повече от 10 крачки на ден защото чипа , който ще ви бъде вграден ще подаде сигнал и баретите ще ви изхвърлят от някоя скала , и всички ще гледат както е било в Рим.
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе пешо, какъв доктор си какви ти животни. Доказано и обявено от фбр е, че болестта е дошла от лаборатория, никви прилепи, никви мамуни. Много вероятно и хив и другите да са ги пуснали. На теорията с животните вече никой не вярва. Ако има трета световна ще се пускат всякъкви гадости...остави ни да си поживеем без страх поне.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Честит прайд ден :)
34
1
 
31
 
! Отговори
Марга Рит преди 2 месеца
Настройват ни психически за следващата атака на фармацефтичните компании. Малко лапаха по време на Ковид. Ред е на лабораториите да измислят вируса. После някой прилеп или комар ще бъде виновен.
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Русия и Китай ваксинацията беше задължителна. :)))
32
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аре пускайте я, до кога ще ви чакаме??? "за да обозначи неизвестно засега инфекциозно заболяване" - дрън-дрън-ярина! Тези ги разправяйте на старата ми шапка...
31
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Давос го решиха. Мислех, че тази информация е кьорфишек, но ще се окаже самата истина. А диктатора Лукашенко пусна всички да влизат в Беларус и да носят маски, само ако пожелаят и да се ваксинират също по желание. Кой е диктатора? Малко да се замислим, че там нямаше масов мор без маски и ваксинации. Значи не са били и нужни.
30
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не виждам напоследък Кунчев и Кантарджиев да не са болни от Х
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази теория е за западния свят.:))