Експерт за коронавируса: Скоро ще има заразени и у нас

Вирусът не може да бъде спрян, но паника не трябва да има
28 фев 2020 13:30, Ния Христова
20

Невъзможно е да се каже кое е по-страшно, коронавирусът или завръщащият се в страната грип, защато историчски погледнато грипът и предизвиквал пандеми с милиони жертви по двета. Нито един фактор, който представялва обществена опасност, не трябва да се подценява. Напрежението не се отразява добре на здравните ни власти. Не трябва да се всява паника, а хората, които информират населението трябва да подхождат с идеята, че не всички са професионалсти.

Това коментира д-р Андрей Чорбанов, ръководител на лабораторията по експериментална имунология към БАН, пред Bulgaria ON AIR.

Коронавирусът

"Не е нещо по-различно от това, което се случва с грипа всяка година. Това са тип заболявания, срещу които все още световната общественост няма адекватни мерки - мерки, които директно да въздействат. Коронавирусът е нов, идва от източник, който е нетипичен за хората. Този тип вируси изобщо не обичат екстремни температури - нито много студено, нито много топло", коментира доц. д-р Андрей Чорбанов.

Той смята факта, че до момента няма заразени у нас за чиста случайност. Държавата не може да каже "вирусът не може да бъде спрян", защото той не може да бъде спрян, настоя специалистът. Според думите му огромният брой случаи не са установени, кацайки на летището, а вече впоследствие по домовете си.

За момента няма потвърдени случаи на коронавирус у нас. Това обявиха тази сутрин от кризисния щаб. И днес ще продължат изследванията на пробите, които постъпват в страната, както и тези, които тази нощ бяха настанени в инфекциозните болници.

"Разбира се, че може да има носител на вируса у нас, но ние още да не знаем", категоричен бе доц. д-р Чорбанов.

"Няма как да се скрие дълго нещо такова. Не мисля, че дълго време ще удържим да нямаме нито един случай, разпространението в Европа е голямо", заяви той.

Стана ясно, че огромният брой хора изкарват заболяването без симптоми. При този тип вируси, които се размножават по въздушно-капков път, един човек може да зарази десетки. Може да се очаква бързо разпространение, но не трябва да се предизвиква паника, настоя ръководителят на лабораторията по експериментална имунология към БАН.

"Няма специфични лекарства за този тип вируси.  Лекарите се борят с възпаления - терапии, които спират допълнителното усложнение. Не бих сложил маска, ходейки навън по улиците на София", допълни Чорбанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: гриппаникакоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
И аз не бих сложил маска! За 5 години така се "маскирах" в лицето от "прекрасният и спокоен" живот в БГ.
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
I don't care!
15
1
 
0
 
! Отговори
Варненски преди 4 години
В България има толкова много иксперти (не е правописна грешка), че направо се чудя как така още не сме станали номер едно във всичко. Куцо кьораво и сакото се пъне да дава акъл по всичко.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
спрете полетите от Италия и Китай, какво чакат
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тази телевизия ежедневно и методично работи за всяване на паника. Погледнете и репортажите и предаванията от последната седмица и ще се уверите. Не знам каква е проруска про американска ли е но е факт че побърква народа с тези си уж невинни съобщенийца.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Скоро ще има заразени и у нас" Господин Експерт кой ти го подшушна? Убиецът параноик краварски Доналд ли?
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Парите и пълненето на бюджета са причина да не се вземат адекватни мерки. Управляващите ги интересуват хората, но повече ги интересуват парите. Заради проклетите пари не затварят границите. И заради проклетите европейски инструкции да се пропускат хората. И заради безгъбначното поведение към брюкселските господари. Много от нас сега им е широко около врата, но след първите смъртни случаи ще се вцепенят. Но ще е късно.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Южна Корея предвиждат да тестват 200 000 души за коронавирус, а в България тестват 20. Познайте кога ще е първия регистриран случай в България - вероятно след като има вече хиляди починали.
9
0
 
8
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Като ви знам какви диагностици сте-една вярна диагноза не можете да поставите,100% вече има,ама вие не знаете!
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много лесно се спира вируса стига да се спрът полетите и затворят границите. Което трябваше да направят всички държави и вируса щеше да си остане в Китай. Само олиго,, френили са в управлението на държавите. Гледат че болни хора пъплят напред назад и никакви мерки не предприемат. Това с Умисъл ли го правят или от много мозък.
7
1
 
9
 
! Отговори
ДА преди 4 години
То и сега има,ама си траят!
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И коронавирусът не иска да дойде в България. Смятай каква държава сме.Коронавирусът е избягал на Запад, както всичко друго.
5
2
 
11
 
! Отговори
изводи преди 4 години
Никой не иска да спре вируса освен китайските,руските,и северно корейските власти. Наблюдаваме поява на коварен не познат вирус,за който няма лечение,и боледуват всички стари,млади,и никакви мерки за спирането на разпространението.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може, но няма желание, нито път интерес.
3
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елена Йончева предала доказателства на Корнелия Нинова че Бойко е създал вируса и го е пуснал в Китай за да се отклони вниманието от къщата му в Барселона и 12те му милиарда в офшорни сметки.
2
7
 
21
 
! Отговори
123 преди 4 години
Пуснете и вируса и бежанците, че баце да се успокои малко с тази къща в Испания
1
3
 
11
 
! Отговори
Xoxo преди 4 години
И аз съм експерт . Трябва да си *** да не се знае :D Скоро ще има болни и в България.

Спонсорирани публикации