Българска ваксина срещу коронавируса се разработва в БАН

Вирусът мутира и не се знае как ще реагира при топлото време
9 апр 2020 09:09, Елка Василева
50
Българска ваксина срещу коронавируса се разработва в БАН
Снимка: архив, БГНЕС

Българска ваксина срещу коронавируса се разработва в Института по микробиология "Стефан Ангелов" на БАН. Това е съвсем нова идея - много интересна и обнадеждаваща, каза в интервю за БТА доц. д-р Пенка Петрова - директор на института.Тя съобщи, че разработката на българската ваксина за коронавируса е частично финансирана от Института "Пастьор" в Париж, тъй като Институтът по микробиология на БАН е член на мрежата на институтите "Пастьор".

Вече започна разработването на българската ваксина срещу коронавируса, но за прилагането на клинични изпитания при мишки и хора е още рано да се говори. На този етап не може да се прогнозира кога ще имаме българска ваксина за коронавируса, защото разработването на една ваксина е много дълъг процес и той трябва да мине през всички етапи, обясни доц. Петрова.

Тя съобщи, че проектът за разработването на българската ваксина за коронавируса е само на Института по микробиология на БАН и е на неговия Департамент по имунология. Проектът за разработването на ваксината е двегодишен, а негов ръководител е доц. Андрей Чорбанов.

Още по темата

Институтът "Пастьор" в Париж частично финансира този наш проект за разработването на ваксината за коронавируса, като вероятно ще се пренасочат и средства от Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", каза доц. Петрова. Тя добави, че финансирането от тази европейска програма е в рамките на по-голям проект, който се изпълнява от четири института на БАН в направлението "Биомедицина и качество на живот".

По този начин учените от БАН обединяват усилията си в този по-голям проект, по който ще се изследват и антивирусни вещества, ще се прави лекарствен дизайн, ще се търсят нови подходи за диагностика на вирусните инфекции, ще има и разработка на ваксини. Вероятно разработването на ваксини ще се финансира като "голямо перо" от този проект, който е по-голям, по-мащабен е и в рамките на цялата Българска академия на науките, заяви доц. Пенка Петрова.

Тя отбеляза, че Институтът по микробиология е един от най-големите институти на БАН и в него има няколко департамента - по обща микробиология, биотехнология, вирусология, имунология и по инфекциозна микробиология. В института работят около 140 учени, има и 60-70 души помощен персонал, като най-важното ни международно участие е това в мрежата на институтите "Пастьор", коментира директорът.

Заедно с други институти на БАН Институтът по микробиология прави и други полезни научни изследвания, свързани с коронавируса

Институтът по микробиология на БАН си сътрудничи и с други институти на БАН, за да се ограничи разпространението на коронавируса, съобщи доц. Пенка Петрова. С Института по органична химия на БАН нашият институт работи за синтеза на антивирусни вещества. Научен екип от Института по органична химия с Център по фитохимия е синтезирал около 70 антивирусни съставки - аналози на хлорокина и на различни други вещества. Учените химици синтезират веществата, а в Института по микробиология се тества тяхната антивирусна активност, обясни директорът.

Другото ни сериозно и хубаво сътрудничество е с Института по полимери на БАН, в който се разработват нови материали за създаването на защитни маски с електроовлакнени полимери за обработка на повърхностите. Това са нови материали - наноматериали, които могат да се включват в защитни маски. В Института по микробиология вече беше проверено дали тези нови материали пропускат антивируси частици и доказахме, че те са много надеждни за влагането им в защитни маски, каза доц. Петрова.

Тя съобщи, че учени от Института по молекулярна биология и от Института по микробиология на БАН подпомагат изследванията, свързани с коронавируса в лабораторията на УМБАЛСМ "Пирогов". Разработки в тази област имат и учени от Института по експериментална патология, антропология и морфология на БАН. Учени от този институт работят в направленията "Вирусология" и "Имунология", обясни доц. Пенка Петрова.

Вече има разработени две ваксини срещу коронавируса в САЩ, които сега са в клинични изпитания

Вече има две ваксини срещу коронавируса, разработени в САЩ, но те се изпитват клинично, каза доц. Пенка Петрова в отговор на въпрос кога най-вероятно в световен мащаб ще има готова ваксина, която да се прилага. Едната ваксина е на фирмата "Модерна" от САЩ, има и втора ваксина на американска компания. Тези две американски ваксини са във фаза на клинично изпитание - те вече се тестват на хора, които са доброволци. Това дава надежди, че след няколко месеца ще може да се видят ефектите върху човека на тези ваксини. Ваксината на фирмата "Модерна" ще бъде готова до юли и ще се знаят ефектите от нея върху хората - дали е ефективна срещу коронавируса. Но след това ще има и тестове за цитотоксичност на ваксината. "Тези ваксини сега са на етап - антивирусно действие на ваксината и за възможност за създаване на имунитет, но предстоят след това и още етапи на изследвания. Затова преди есента не може да се говори за ваксина, която да бъде произвеждана и прилагана в широк мащаб", коментира директорът на Института по микробиология на БАН.

Коронавирусът е с много малки размери, той не е най-смъртоносният коронавирус, но се разпространява най-лесно

Коронавирусът е с много малки размери, трудно е да бъде изследван директно и може да се види само на електронен микроскоп. Методите за изследването му са индиректни - върху клетъчни култури, обясни доц. Пенка Петрова. Тя съобщи, че в Института по микробиология се работи с аналози на коронавируса, с щам 229 Е, който е по-малко патогенен и е изолиран от хора с обикновена настинка. Той е доставен от нашата национална банка, но сега е поръчан и от Американската банка за клетъчни култури, информира директорът на микробиолозите в БАН.
С генетични методи е доказано, че коронавирусът е естествен вирус и се състои от геномите на вирус от прилепи, който е преминал и през животното панголин. Това е типичен пренесен патоген от животните и учени със сигурност доказаха, че не е изкуствено синтезиран, но поразява и хората, каза доц. Петрова. Тя обясни, че за коронавирусите това е типично и "Близкоизточният респираторен синдром" - вирусът MERS, се пренася през камилите към човека. Много често животните, при които се среща за първи път, не боледуват от него, но служат като резервоар на вирусни частици.

Сегашният нов коронавирус не е най-смъртоносният коронавирус, по-смъртоносни бяха и MERS и TORS, но COVID-19 е най-инвазивният коронавирус - най-лесно се пренася и така се разпространи по целия свят, обясни доц. Петрова. По думите й новият коронавирус само за няколко месеца се е разпространил като световна пандемия заради глобализацията и пътуванията на хората по всички континенти. "Този нов вирус започна първоначално да се разпространява сред тези слоеве в обществото, които имат висок стандарт. Това са хора по света, които пътуват много, общуват много и не обръщат внимание на противоепидемичните мерки", коментира доц. Пенка Петрова. Тя отбеляза, че може би е било неочаквано за хората с висок жизнен стандарт, които пътуват по различни дестинации, че заразяването с новия коронавирус е толкова лесно. Затова най-много коронавирусът се е разпространил в големите градове по света, като Ню Йорк, Милано, в цялата област Ломбардия и в Мадрид. "Ако се направи паралел между източното и западното крайбрежие на САЩ, се вижда, че в Ню Йорк пандемията е страшна, а на западния бряг коронавирусът е по-малко разпространен. Там хората са по-отдалечени едни от други, като начин на местоживеене", коментира доц. Петрова.

Коронавирусът не е устойчив на слънчевата светлина, но германски учени са доказали, че вирусът мутира и не се знае как ще реагира при топлото време

Заради топлото време, което предстои, очакваме да се намали пандемията от коронавируса, особено заради слънчевото греене, тъй като слънчевите лъчи унищожават вируса и разпространението му по твърди повърхности и по тротоарите. И в градовете би трябвало, заради слънчевото греене, да се намали разпространението на коронавируса, е мнението на директора на Института по микробиология на БАН.

Коронавирусът не е устойчив на слънчева светлина, досега винаги инфекциите от коронавируси са се считали за зимни инфекции - като сезонен грип или сезонна инфекция. Сега се сблъскваме обаче с нов патоген, който има нов геном. Знае се вече, от германски учени е установено, че геномът на коронавируса мутира с около три нуклеотидни /бази/ двойки на месец. Вирусът продължава да мутира и да променя генома си, и не можем в момента да предвидим неговите адаптивни механизми в по-топлото време. Надяваме се, по-скоро коронавирусът да ограничи разпространението си, но основният начин, по който очакваме да се ограничи, е чрез изграждането на "обществен имунитет" срещу вируса.

За нашата страна, обаче това не е приложимо сега, тъй като имаме много малък брой на заболели, но в бъдеще, когато се изобрети ваксина и започне да се ваксинира населението, ще имаме вече и "групов имунитет" на хората в страната, който ще спре неговото разпространение, коментира доц. Пенка Петрова.

Тя отбеляза, че за съжаление, и в страни с топъл климат коронавирусът продължава да се разпространява. В Австралия е лято и се преминава към друг сезон, но въпреки това в страната има голям брой на заболели и на заразени с коронавируса. Надяваме се този нов вирус да бъде спрян от топлото време, но не можем да бъдем сигурни, защото за първи път човечеството се сблъсква с такава коронавирусна инфекция - с толкова пандемични размери, каза доц. Петрова.

Според нея, "възможно е, например през есента, да има нови вълни на заразени, тъй като отсега не може да се каже дали светът ще може да се справи с тази пандемия". В сравнение с другите пандемии - например от "Тежкия остър респираторен синдром" /TORS/, и от "Близкоизточния респираторен синдром" /МЕRS/, които заразяваха много по-малко хора, въпреки че бяха по-патогенни вируси и при тях смъртността беше по-висока заради остротата на тези заболявания, те поразиха по-малък брой хора. Новият коронавирус може да се каже, че е "по-мек към гостоприемника и това му дава възможност да се разпространи още повече", обясни доц. Петрова.

Тя каза, че друга разлика с предишните коронавирусни инфекции е, че новият вирус има много по-дълъг инкубационен период и заразените хора продължат да го носят по-дълго време в организма си, в сравнение с другите инфекции. "Това ще доведе до нови вълни и в глобален мащаб светът не е подготвен за новия коронавирус. За съжаление, дълъг е периодът на излекуване и на изчистване на заболелите от вирусните частици. Коронавирусът се носи много дълго време - над три седмици в кръвта на преполедувалите, и те трябва да спазват дълга карантина, след като са преболедували. По този начин се получава пандемията в световен мащаб", обобщи доц. Пенка Петрова.


 


50
Още по темата: БАНваксинакоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
До 45 преди 3 месеца
До До :)


Основната ви грешка е, че се опитвате да сте монополисти в науката, поне в рамките на България. Това, че някой е успял да постъпи на работа в БАН и е имал достатъчно силни протекции, за да направи навременна и добра кариера, не е гаранция, че е най-способният и най-знаещият.
За едно си прав. Така както държавата е проядена от корупция, така и в БАН не знанията и способностите са важни, а връзките и подкупите, които понякога биват дори и в пари. Ако си от БАН, знаеш, че казвам истината
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 46

...С десетки цитирения....

Оправи си правописа и след това давай съвети!
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 41

Ти пък откъде знаеш кой какъв е? И ако това са ти критериите за летене, какво повече да ти кажа? Има да чакаш хранената даром кокошка да литне във висините.
42
3
 
8
 
! Отговори
До Totenkopf /36/ преди 3 месеца
Трай, не думай!
Този професор, контактуващ с извънземни е син на човек, който по бай-Тошово време беше министър-председател на България, някъде в периода 1980-1985
или 1986 г.
Единият му брат беше шеф на кинематографията, а другият - частен бизнесмен. И двамата починаха при неизяснени обстоятелства.Бизнесменът го застреляха, другият го намериха мъртъв от доста време в изоставено жилище и не стана ясно какво му се е случило.
В БАН има и по-странни от този професор, но всички са връзкари от класа
41
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Роденият да пълзи не може да лети.
Та и вие така. Все едно един неграмотен клошар да пише рецензия за нещо в областта на физиката. Пишете...
40
3
 
8
 
! Отговори
:) - продължавам преди 3 месеца
.... старите кадри и децата им и там не се дават лесно. Но все пак там успяха много повече да се доближат до западните стандарти в сравнение с нашата БАН. У нас БАН още си е едно соц.блато, хранилка за "наши" хора. "Наши" се подразбира вече в шуробаджанашки, роднински смисъл.
По света са много не Академиите на науките, а научните центрове, които са организирани въз основа на различни принципи. И много от тях бележат големи успехи, но са твърде различни от нашия мастодонт-хрантутник, наречен БАН.
39
2
 
5
 
! Отговори
:) преди 3 месеца
До Анонимен 37

Академиите на науките съвсем не са толкова много, да не говорим, че е трудно преводима на много езици думата "академик" в смисъла, който й се влага у нас и
в някогашния СССР.
След 1947 г. дотогавашната българска БАНИ, структурирана по западноевропейски образец и издържана от частни спонсори се префасонира по съветски тертип и така - до днес.
Научните среди в републиките от бившия СССР направиха много, за да се променят според световните стандарти, макар че старите кадри и .......
38
0
 
5
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 месеца
Абе, всъщност се намери един - италиански професор, жена беше в прав текст каза, че това е световна пандемия, докато от СЗО се ослушваха и, че ще обиколи цялото земно кълбо, това е че никой не и повярва.
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Толкова институти и академии на науките по цял свят и толкова академици и професори работещи - най вероятно са десетки хиляди.И нито един от тях не каза,че идващата от Китай зараза ще е проблем за целият свят!Нито един- нито през декември миналата година ,нито дори през януари и февруари сегашната!Каква е ползата от такива "Капацитети"???
36
1
 
6
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 месеца
Ха и този с извънземните е бая известен, началник е на катедрата астрономия, ако не се лъжа, космология, нещо такова, не му помня името обаче, преди няколко години беше нашумял организира конференция на уфолози от цял свят, калтикурник на държавна хранилка.
35
1
 
5
 
! Отговори
Тръц преди 3 месеца
По СКАТ ли...къде беше преди време ..някакви БАНски професори редовно най убедено за себе си ни разказваха за извънземните цивилизации и космическия разум!Та напълно ми е ясно с какво се занимават в БАН!Не знам още дават ли ги тия някъде да разтягат глупостите си!?
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Обективен

Какъв огън и жупел?
Хората се интересуват къде отиват част от бюджетните пари в тези тежки и не много охолни времена.
Стотици хиляди остават без работа. Част от загиващите бизнеси могат да бъдат спасени чрез финансово подпомагане, което държавата не може да си позволи, защото не й достигат пари.
В същото време 6-7000 човека с огромни претенции искат още и още милиони за финансиране незнайно на какво. На всичко отгоре, част от тях наистина са хайлази и бивши тройкаджии, но с връзки.
33
1
 
6
 
! Отговори
Коментар преди 3 месеца
Те тия от БАН докато измислят ваксината вируса ще е свършил!
32
7
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 3 месеца
Имам чувството, че двама души изгонени поради некадърност от БАН, бълват огън и жупел срещу БАН, под всяка подобна новина.
31
0
 
3
 
! Отговори
AzUrAL преди 3 месеца
На мен ми се въртеше нещо с "П" в главата и реших, че е "Пампирев", близко съм бил. Мерси :)
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Totenkopf

Пимпирев се казва. И неговата жена е доцентКА в БАН, а баща й е бил преподавател по една от идеологическите дисциплини. Там са подбрани все такива.
29
1
 
12
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 месеца
Не си го измислям, пишеше го по всички медии и аз се зачудих дали не е някаква грешка в началото после ми светна, че така се "усвояват" милионите, както навсякъде в държавата. А най ме кефи ония професор как му беше името където прави Експедиции до Антарктида как разправяше, колко много му е вкусно усиското с лед на 10 000 години, и приемал дарения ракия ама с пластмасови бутилки, не в стъклени да не му тежат. Та още преди 15 г. ми светна, какво и как работят в БАН.
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не във "Фармахим", направо в чужбина биха отишли, ако наистина правеха нещо ефективно в сферата на тяхната наука.
Имате ли представа какви са в Западна Европа и в САЩ печалбите на кадърен микробиолог, разработващ лекарства и ваксини
Но някой предпочита да си брои стотинките в БАН. Защо? Ами защото само там дават пари за нищо-не-правене или за имитиране на дейност.
27
2
 
10
 
! Отговори
Питаме се, преди 3 месеца
Защо не отидат да работят към "Фармахим", след като имат такива блестящи идеи?
Там заплатите им ще са доста по-високи в сравнение с тези, които получават в БАН. И ако създадат лекарство, то ще се патентова. Това означава, че създателите му ще станат милионери.
Те обаче си дремят в БАН.
Не ядем доматите с колците, не ни правете на будали.
26
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
ЗНАЯТ ЛИ КОЛКО ЩАМА ИМА ВИРУСА???? НЕ!!! КАКТО С ВАКСИНИТЕ ЗА ГРИП. ТЯ Е ЗА ОПРЕДЕЛЕН ЩАМ А НЕ ЗА ВСИЧКИ И ЗАТОВА ВАКСИНИРАНИ ПРИ ГРИП ГО ПРЕБОЛЕДУВАТ ПАК. ЗАЩО??? ЗАЩОТО ТОЗИ НЕ Е ЩАМА ЗА КОЙТО СА ВАКСИНИРАНИ. ВЪПРОС НА КЪСМЕТ И СИЛЕН ИМУНИТЕТ. И НАЙ ВЕЧЕ КАКВОТО Е РЕШИЛ СЪЗДАТЕЛЯ. СЛУЧАЙНИ РАБОТИ НЯМА.

Спонсорирани публикации