Половин милиард души застрашени от бедност заради COVID-19

Оксфам: Сегашната криза е по-дълбока от тази от 2008 г.
9 апр 2020 08:31, Елка Василева
11
Половин милиард души застрашени от бедност заради COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Кризата с разпространението на коронавируса,отнел вече живота на повече от 83 хиляди души по света и нанесъл огромни щети на икономиката, може да тласне към бедност около половин милиард души в света. Това се казва в доклад на базираната в Найроби благотворителна организация Оксфам, разпространен преди годишната среща на Международния валутен фонд и Световната банка, която е другата седмица, предаде Ройтерс.

В документа се пресмята какво ще е въздействието на кризата върху бедността по света, имайки предвид намаляващите приходи на домакинствата или намаленото потребление."Бързо развиващата се икономическа криза е по-дълбока от световната финансова криза от 2008 година", се казва в доклада. Приблизителни оценки сочат, че независимо от сценария глобалната бедност може да се увеличи за пръв път от 1990 г. Това може да върне някои страни към равнищата на бедност от преди около трийсет години, се казва в доклада на Оксфам.

Още по темата

Авторите му разиграват няколко сценария, вземайки предвид различните линии на бедност на Световната банка - от крайна бедност, за каквато се смята живот с 1,90 долара или по-малко на ден, до по-високи линии на бедност, когато се живее с по-малко от 5,50 долара на ден. При най-лошия сценарий - свиване на доходите с 20 на сто, броят на хората, живеещи в крайна бедност, ще се увеличи с 434 милиона до 992 милиона в световен мащаб. При същия този сценарий хората, които живеят с под 5,50 долара на ден, ще се увеличат с 548 милиона и ще станат близо 4 милиарда.

Миналата седмица Световната банка каза, че ако условията се влошат, само в Азия и района на Тихия океан броят на бедните може да нарасне с 11 милиона. За да се смекчи ударът, Оксфам предложи план за действие, включващ отпускане на помощи в брой и предоставяне на спасителни планове на физически лица и бизнеси, отписване на дългове, по-голяма подкрепа от МВФ и засилване на помощите. Необходимите средства могат да дойдат от облагане с данъци на богатите, изключително високите печалби и спекулативните финансови продукти.

Имайки предвид последиците от пандемията от новия коронавирус, правителствата по света ще трябва да мобилизират най-малко 2,5 трилиона долара в подкрепа на развиващите се страни.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В бедност са и 3-4 милиона в България. След коронавирусът, ако сме живи, ще са 5-6 милиона.
10
0
 
4
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Отпусканите финансови "помощи" от отделните държави са пари без покритие, казвам го без да съм финансист. Инфлацията ще бъде страшна, бандитизмът неуправляем, а от глад ще умрат повече хора, отколкото от корона вируса. Дано не се сбъдне този ужасен сценарий.
9
1
 
4
 
! Отговори
анонимна преди 4 години
Животът та нашата планета е такъв, че винаги е имало бедни и богати. Наистина всеки трябва добре да си прави сметката колко деца, какво жилище, кола, и т.н., а не да врещи от сутрин до вечер как държавата му била длъжна. Тя пък да си спазва задълженията за повече справедливост - напр. какви са тези условни присъди за тел. измамници? И нямало било механизъм за конфискация, защото чичо му от Италия му дал пари, имаше такъв случай!
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Местя, който е глупав и няма мозък ще е беден. Завърших университет в чужбина защото исках да постигна нещо в живота си, започнах средно платена работа и постепенно се издигнах. Правя повече от един наш депутат и за разлика от тях си изкарвам парите без кражби. Спя спокойно.Хайде сега кажете какво ме интересува за пиловин млрд хора който нищо не са направили с живота си, пили са кафета, барове и екскурзии?Има една стара поговорка - кой както сам си го направи
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 4: Не е точно така, за Домусчиев се намериха и тестове, и болница, и лекарства. Човекът оздравя и забрави. Бедните чакат на опашки и ги приемат в болница само ако са в критично състояние
6
2
 
7
 
! Отговори
Ива преди 4 години
кой ще храни черните в Африка ?кой ще храни Арабите?Да се научат да работят и да се изхранват сами...Ако правят по 5-8 деца -да се научат да ги хранят щом ги правят...Комшията не ми храни децата..
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А така! Още карантини налагайте, умници... да може да стане анархия другия път :(
4
6
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Вируса не избира бедни-богати,капиталисти -комунисти! Такова тълкуване е глупост и не виждане на фактите.Заболяват премиери,министри,олигарси ,богати и бедни!
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Застрашени да изпаднат от системата целяща да ги пороби и да се научат да мислят сами.
2
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Ще се развъждат ударно......точно поради бедността.....
1
3
 
14
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
капиталист и олигарх емпатия не чуства нито жал

Спонсорирани публикации