Противопаразитното лекарство срещу COVID-19 може да е токсично

Австралийски лаборатории тестват медикамента
9 апр 2020 10:56, Ния Христова
19

Преди няколко дни излезе информация, че в австралийски лаборатории се тества противопаразитен медикамент, който може да убие клетки заразени с коронавирус. Изследването на лекарството е в начална фаза. Но безопасен ли е подобен продукт за хората? От Българската асоциация на ветеринарните лекари алармираха, че медикаментът е токсичен.
 
Лекарствени средства и химически вещества, които не са изпитани, не е установена тяхната дозировка, показания и противопоказания, могат да предизвикат най-малко до алергични реакции или анафилактични шокове, които могат да костват живота на пациента. Възможно е да предизвикат и сериозни странични ефекти. Това посочи д-р Димитър Яновски, председател на Българска асоциация на ветеринарните лекари в ефира на Bulgaria ON AIR
 
"Алармирахме, защото след изявления на различни български професори, получихме много сигнали и обаждания, както от складове за търговия на едро с ветеринарномедицински продукти, така и от колеги с ветеринарни клиники. Бяхме обезпокоени, че този излишен стрес и настъпила психоза да доведе до по-страшни последици. Пуснахме едно писмо до всички възможни медии", допълни още д-р Яновски. 
 
"Лекарството е много добре познато на ветеринарните лекари. Въпросът е до каква степен действа и би действало вирусоцидно. Учените в бъдеще, и то не за ден-два, могат да кажат", обясни д-р Яновски. 
 
Медикаментът, който учените в Австралия са приложили на клетъчно ниво и имат резултати за елиминирането на коронавируса, се нарича ивермектин. 
 
"Препаратът е противопаразитен. Използва се както за някои нематоди, т.е. кръгли червеи, така и за различни видове ектопаразити като краста, въшки и т.н. Обикновено е инжективен като ветеринарномедицински продукт. Има го и в таблетни форми. Без значение от количествата, неговото предназначение е за ветеринарномедицинска употреба, а не хуманна", отбеляза гостът. 
 
На сутрешния брифинг ген. Мутафчийски заяви, че прокуратурата е сигнализирана и за реклама на лекарства със съмнителен ефект или направо фалшиви, които помагали срещу COVID-19. Те се рекламират активно в социалните мрежи, а използването им може да бъде опасно за здравето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.

Спонсорирани публикации