Ще съжали ли жестоко Швеция, че не предприе мерки навреме?

Главният епидемиолог на страната все още е оптимистично настроен
15 апр 2020 20:22, Нели Христова
241
Ще съжали ли жестоко Швеция, че не предприе мерки навреме?
Снимка: БГНЕС

"Данните сочат, че сме се на път всичко да се превърне в катастрофа."

Топъл ден през април - улиците в Европа са празни, но не и тези в Швеция. В неделя премиерът на страната, Стефан Льонен, призна, че подходът да се разчита на колективното самосъзнание не е дал никакъв резултат. Той предложи да се приеме закон за въвевждането на извънредно положение, но такова в Швеция все още няма.

"Никога не съм разписвал толкова много смъртни актове. Никога не съм работил толкова дълги часове", споделя Иса Якоб, доктор в Sodersjukhuset - една от най-големите публични болници в Стокхолм. Той и колегите му са претоварени от големият брой пациенти, които преминават през кабинетите им.

"Трябва всички да работим заедно. Да се молим за болните, за всички семейства, които не могат да видят болните си роднини, за медиците, които са на първа линия и се борят в тези трудни времена", казва той пред The Independent. Но пред болницата, в която доктор Якоб работи, картинката е различна - хората събират слънчеви лъчи.

"Гордея се с това, че Швеция ни позволява да проявим отговорност сами, вместо да ни постави под блокада", казва 35-годишната Терезе Бьорджлинт, която бърза за семейно събиране. Въпреки притесненията, не само в Швеция, но и из целия свят, страната продължава да прилага мерки в "нисък мащаб". Според главният епидемиолог на страната, Андерс Тегнел, това ще даде по-добри резултати напред във времето.

Училищата, баровете, ресторантите и магазините са отворени. Хората се разхождат спокойно и тренират. Но случаите на COVID-19 в Швеция вече са около 11 хил., а 919 са починали от заразата.

Коефициентът на смъртност е по-голям от този на всички останали скандинавски държави взети заедно.

Правителството многократно повтаряше, че главната му цел е да се предпазят по-възрастните хора. За това те бяха помолени да си останат вкъщи. Но от началото на епидемията, вирусът се разпространи в 1/3 от старческите домове в Стокхолм, което доведе до скок в смъртните случаи. А това доведе и до още едно признание от премиерът Льонен - че Швеция се е провалила в това, да предпази най-възрастните. Той предупреди, че страната трябва да се подготви за още хиляди смъртни случаи.

"Ако стратегията, която прилага Швеция, е избрана с причина, тогава защо тези смъртни случаи са неизбежни, а не предотвратими?, пита епидемиологът Карина Кинг, която работи в болницата Karolinska.

"Голяма част от нашата стратегия е базирана на културни норми. Властите са убедени, че шведите ще следват препоръките им и ще им вярват. Но най-голямого ми притеснение е, че с толкова много неизвестни, стратегия, която не е насочена към минимизирането на броя на инфекциите, е проблемна", обяснява Кинг. По думите й е трудно да се обясни науката зад подхода на Швеция, тъй като така и не е била обяснена. 

"Има много ясни примери, къде препоръките на правителството не съвпадат с тези на СЗО или с емпиричните доказателства. Един от тях е, че цялото домакинство, където има един човек болен от COVID-19, не е нужно да е под карантина.

Според доктор Холгер Роотцен, един от първите критици на политиката на Швеция, както и професор по математическа статистика в Университета на Чалмерс, ако не се вземат бързо мерки, здравната система на страната ще се претовари. Вече има данни за това, че лекарите в болниците в Стокхолм, най-силно засегнатия град, вече е трябвало да вземат решение, кои пациенти ще се лекуват с приоритет и кои... най-вероятно ще бъдат оставени да умрат.

В болницата Karolinska, където работи доктор Кинг, пацинети над 80 години няма да бъдат приемани в интензивно отделение. Нито тези между 60 и 80 години, които имат вече съществуващи заболявания.

Но главният епидемиолог Андерс Тегнел далеч не е притеснен. В пресконференция, той заяви, че "остава оптимист и се надява, това да е началото на края на кризата в Швеция". По думите му, когато говорил с колегите си от Великобритания, те не го критикували, тъй като "страната му е постиганала подобни резултати, без строги ограничения".

"Тези резултати в повечето страни са постигнати с закони, а в Швеция го направихме доброволно", заяви той. Но много други експерти не са съгласни, като д-р Сесилия Содерберг Науклер, експерт по микробна патогенеза в Karolinska.

"Аз съм учен и се доверявам само на данните от проучвания, а те казват, че се отправяме към катастрофа. Вече сме част от експеримент, за който не сме дали информирано съгласие."

 


 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
0
 
1
 
! Отговори
dominici преди 4 години
Мерките с колективния имунитет няма как да дадат резултат "Сега и веднага". Колективния имунитет се изгражда бавно, трябва да премине вируса през по-голямата част от обществото. Докато това стане много ще се разболят, много ще умрат. Но след няколко месеца Е възможно да спрат новите случаи. Докато в обществата, които са приели да се изолират, в момента са по-малко, но Е възможно да има нови и нови възпламенявания на заразата. Само времето ще покаже коя стратегия е правилната.
197
0
 
4
 
! Отговори
nina преди 4 години
#209В момента Швеция има 2 пъти повече инфектирани и 4 пъти повече смъртни случаи от Дания.Днешните ресултати ще излиазат след около час на worldmeter.Норвегия има същия брой заразени като Дания и наполовина смъртните случаи на Дания-тоест почти 8 пъти по-малко смъртни случаи от Швеция.Ще броим пилците наесен.
196
13
 
7
 
! Отговори
ТОДОР преди 4 години
Страхотни ЛЪЖИ !Във Тагесблат има точно противоположната статия , а именно че каролинската болница е под капацитета си, палатките пред нея са празни, а реално оздравелите са повече от новопостъпилите.По брой на инфектирани на глава от населението Швеция е под Дания и Норвегия които са под карантина! Смъртността не е фактор, тъй като тя в случая се изчислява по различен начин, примерно в българия ако те гръмнат в главата си умрял от корона вирус.Истината е че всички завиждат и ги е яд на Швеция
195
2
 
5
 
! Отговори
tamada преди 4 години
До Анонимен 208"И как разбраха че смъртноста в Швеция е по висока от съседите и??? И въобще, как се изчислява смъртност след като не се знае броя на заразените?"В случая няма значение общия брой заразени. При значително по-малък брой тестове в Швеция се оказаха значително повече заразени. А от тези, които са заболели тежко в Швеция умират много повече, отколкото в останалите скандинавски страни (ако са верни данните в Worldometer).
194
6
 
3
 
! Отговори
Taaка преди 4 години
Истината е, че има истина в това което казва министъра. Шведите са много дисциплинирани. Няма държавна карантина ама има указания и съвети. И те ги спазват и повече от нас, даже. Много от шведите не си показват носа извън вратата си и всичко извършат отлнлайн . На това се държи факта, че не са гръмнали още. Но, има и чужденци и мигранти и задължителните, като навсякаде 10-20% от населението на които не им пука. А иначе ресторантите работят но са почти празни
193
3
 
6
 
! Отговори
nina преди 4 години
#210Не знам за какви утвърдени специалисти -вирусолози говорите,след като повече от 2000 шведски лекари,учени и професори ,включително и председателя на фондацията на Нобеловата награда са подписали петиция ,в която критикуват мерките на правителството.Правителството не подкрепя този подход с никакви научни данни.Дори на семейства със заразен човек се препоръчва да си пращат децата в училище.Правителството им продължава да прокарва политика на масово заразяване на своите поданици.
192
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех, ако можеше да се заразят само "специалистите по световна юдомасонска конспирация", ама неможе, пусто! Вирусът не чете глупостите от сайта и не подбира.
191
17
 
11
 
! Отговори
В Тексас и Илинойс преди 4 години
хората излезнаха по улиците да протестират срещу юдо-масонската измислена епидемия !вие до кога ще се свивате по дупките си овце български покорни !?
190
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"и как се изчислява смъртност без да се знае броя на заразените"Починали от болестта разделено на броя на населението. Ако не знаеш броя на заразените приемаш, че не го знаеш и за двете страни и той отпада от сметките. Нещо неясно?
189
2
 
6
 
! Отговори
Иса Якоб - ГГНУСЕН преди 4 години
юдо-масонските ттвари не успяха да сринат икономиката на света с еко-данъци и за това измислиха тази епидемия !гнуссния *** лъже - никой не умира и болниците са празниникога в живота си не съм виждал чалакните на Ню Йоркските болници да са празни !!!
188
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 210"съвършено демократичен подход"... за който шведите които трябва да умират никой не ги е питал. Мдааааа.
187
5
 
8
 
! Отговори
Вуйчо преди 4 години
Най-вероятно ще съжаляват, макар че дори и в момента е доста по-зле положението там отколкото при нас.
186
9
 
15
 
! Отговори
ДОЦ МАНГЪРОВ : преди 4 години
Когато умират хора, винаги се съжалява. Така, че Швеция няма начин да не съжалява.Въпросът е каква цена ще платим ние за този плавен преход на заразяване ?!Все ми се струва, че когато бързо преминеш през огъня вероятността да се изгориш е много по-малка, отколкото когато страхувайки се от него бавно стъпваш по въглените ....Да не съжаляваме после ние повече от шведите ?
185
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не правителството на швеция, което е всъщност съставено от послушни на ЕС комунисти, е назначило този модел в Швеция. А събрание на всички утвърдени специалисти по вирусология от Швеция са гласували този подход. И се прилага. Съвършено демократичен подход с доверие към специалисти и учени. Разбира се гласуването не е минало със 100% единодушие. И тук четем предимно мнението на опонентите. Нечистоплътна журналистика от зависимия The Independent.
184
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как разбраха че смъртноста в Швеция е по висока от съседите и??? И въобще, как се изчислява смъртност след като не се знае броя на заразените? Тестваните заразени не отразявят в никакъв случай истинския брой на заразените или тези които са били вече заразени преди и не са усетили нищо.
183
3
 
15
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
Шведите са прави! Казали са на хората да не пресичат магистрали на забранени опасни места, на шофьорите да карат внимателно и се съобразяват с пътната обстановка. Да не се прекалява с алкохол и вредни храни. Също така на възрастни хора и хора със заболявания да се пазят от вируса и са обяснили как. На семействата им -как да ги пазят. Смъртността при много други ситуации е с пъти по високаКойто реши да прескача заграждения на магистрали или да се самоубива по свое желание си е негов проблем.
182
4
 
2
 
! Отговори
Hoho-Boho преди 4 години
да сме с кърПичка на устата по улицата
181
9
 
3
 
! Отговори
Hoho-Boho преди 4 години
ДА спазаме това, което нарежда Щабът - да сме с *** на устата по улицата, ...да не ходим на Витоша ...без куче да не излизаме навън ...И Господ да ни е на помощ!Не на Швеция. Те не знаят какво правят.
180
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
He, няма.
179
7
 
5
 
! Отговори
те тва е преди 4 години
До Анонимен 189И в Австрия коефициента беше около 3,5, ама сега е под 1, заради стригите мерки. Затова сега ги отпускат. А в БГто нито мерките строги щото почти всичко си работеше (тук само аптеки и хран.стоки работеха), нито полож ителен ефект скоро ще има щото няма масово тестване като тук.

Спонсорирани публикации