Дограмата, ах дограмата. Дървена, алуминиева или PVC?

Съвет №3: Какво трябва да знаем при избора й
Обновена: 24 юли 2013 10:42 | 5 юли 2012 11:40,
32
Дограмата, ах дограмата. Дървена, алуминиева или PVC?

Боядисахме, поставихме ламината, идва ред и на дограмата.

Какво обаче трябва да знаем при избора й

Освен цената, която е много важна, обърнете внимание на стъклопакета, топлоенергийната ефективност и на шумоизолацията.

Изборът на дограма – дървена, алуминиева или PVC, зависи от това къде ще бъде поставена.

Предимствата:

Дървените профили имат отлична топло- и шумоизолация, не предизвикват конденз, а и внасят уют в дома.

PVC профилите са устойчиви на атмосферни влияния, не допускат образуването на конденз и поддръжката им е много лесна. Препоръчват се за жилища.

Алуминиевият пък придава модерен, елегантен и завършен вид на сградата, но пък е проводник и това може да доведе до появата на конденз и мухъл.

Остъкляването

Усъвършенстван вариант на двойното остъкляване е стъклопакетът. Освен топлоизолация и звукоизолация той осигурява и защита от вредните UV лъчи.

Значителна икономия на разходите за отопление правят високоемисийните К стъкла. Причината е, че те имат специално покритие от благородни метали, което отразява топлината от помещението навътре към него, без да пречи навлизането отвън на топлина и светлина.

Как се определят цените?
       
Цената на един прозорец зависи от броя на крилата, начина им на отваряне, стъклопакета, вида на отваряне или фиксация, дали е с или без фолио и не на последно място къде ще се монтира.

Как стои въпросът с монтажа?

От вас се изискват ориентировъчни размери, но с уточнени отваряеми части. На място фирмата, на която сте се доверили, взима точните размери и ви подготвя оферта.

Накрая се изчислява окончателната стойност на поръчката, подписва се договорът и не след дълго сте с нова дограма.

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
Люси преди 10 години
Как може да публикуват такива статии? Това,дори не може да се нарече статия,по-скоро са няколко изречения,които са общи лафове и нищо особено и ново по темата.Този,който е написал тези изречения,не си е направил труда да вникне малко по задълбочено в темата,но мога да му помогна-толкова много знам за дограмата,покрай моята ,която си сложих в апартамента.....
20
1
 
8
 
! Отговори
Майстор преди 10 години
*** статия
19
1
 
1
 
! Отговори
do 14 преди 11 години
vqrno si typ kokoto chinovnik :D ako sym v tuhla ne moje li da si turna dograma >?
18
2
 
66
 
! Отговори
OMG преди 11 години
Как може да напишете подобна статия..?Нормално ли е според вас да се боядисат стените, да се нареди ламината и тогава да се смени дограмата ?! :)Един обикновен човек, който не е майстор би се досетил, че не е правилно...
17
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако изолацията ви е вътрешна винаги ще имате конденз (при висока влажност). Алуминият е 2 вида - с прекъснат и непрекъснат термичен мост. Лъжа е че PVC профилите не образуват конденз.Стъклата пък са цяла наука и са десетки различни видове. Статията е неточна и непълна.
16
1
 
28
 
! Отговори
Джорд ЕООД преди 11 години
срамота! такава глупост и дъщеря ми в детската градина няма да напише
15
1
 
24
 
! Отговори
Гошу преди 11 години
Много неграмотно писание.Какви UV лъчи,какви 5 лева.Какви са тия благородни метали които отразяват топлинните лъчи?Умни сте като на агънцето майка му.Бах ти излагацията.
14
4
 
34
 
! Отговори
Decu_Vet преди 11 години
Тази статия е пълен ***! В единия си апартамент (тухла) имам от повече от 10 години алуминиева дограма, в другия апартамент имам от една година алуминиева дограма - НЯМА конденз и мухъл! И да подчертая - изолация няма!Къщата на баща ми е цялата с алуминиева дограма от минимум 5-6 години, изолирана и отвътре, и отвън - НЯМА конденз и мухъл!Но приятелят ми скоро (отпреди 1 година) си направи в неговата стая PVC - най-използваният прозорец вече е увиснал! Защо не споменавате недостатъците?!
13
5
 
7
 
! Отговори
999999 преди 11 години
Миналата година си правих ремонт на жилището.Сложих си PVC дог.Aluplast със стъклопакет бяло,4s. Останах мн.доволна от фирмата изпълнител.Дограмата е немска и не толкова скъпа
12
2
 
8
 
! Отговори
читател. преди 11 години
" Анонимен Изобщо няма да има конденз и мухъл, когато вътрешнатта изолация е навсякъде - под, таван, външни стени. " ДА МУ ОБЯСНЯ НА ГОСПОДИНА ЧЕ СЛЕД 1-2 ЗИМНИ СЕЗОНА ,АКО МАХНЕ ЗА ПОВЕРКА ЧАСТ ОТ ВЪТРЕШНАТА ИЗОЛАЦИЯ, ЩЕ КОНСТАТИРА ВЕЧЕ ОБРАЗУВАН МУХАЛ. РАЗБИРА СЕ В ПО ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО НА ВЪНШНИТЕ СТЕНИ И ПО МАЛКО НА МЕЖДУАПАРТАМЕНТНИТЕ.РАЗБИРА СЕ ЧЕ ИМА СТРОЙТЕЛНО И АПАРАТНО РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА С ОБРАЗУВАНЕТО НА МУХАЛА ПОД ВЪТРЕШНИТЕ ИЗОЛАЦИИ- оставям го да се досети как ? ?
11
1
 
16
 
! Отговори
читател. преди 11 години
"Алуминиевият пък придава модерен, елегантен и завършен вид на сградата, но пък е проводник и това може да доведе до появата на конденз и мухъл" ОБЯСНЕТЕ СЛЕД ТОВА ВИ ТВЪРДЕНИЕ ОТ КАКВО,КАК,ЗАЩО И КЪДЕ СЕ ОБРАЗУВА МУХАЛА И КОНДЕЗАТА И ЗАЩО ТВЪРДИТЕ ЧЕ ПРИ PVC ТАКИВА ЯВЛЕНИЯ НЯМА.СТИГА С ГЛУПОСТИ.КОНДЕНЗАТ И МУХАЛ СЕ ОБРАЗУВАТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО И САМО ОТ ВЛАГОСЪДЪРЖАНИЕТО НА ВОДНИ ПАРИ ВЪВ ВЪЗДУХА В СТАЯТА И КОНДЕНЗАТ ВЪРХУ СТЕНАТА Е ФУНКЦИЯ ОТ ПОВЪРХНОСТНАТА И ТЕМПЕРАТУРАвиж "i-d "диаграма на въздуха
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изобщо няма да има конденз и мухъл, когато вътрешнатта изолация е навсякъде - под, таван, външни стени. И разбира се хубава дограма - с три стъкла.Прав е писалият по-долу. В моя апартамент е така и зимата само за декември и януари давам по 30 -40 лв. за отопление на 70 кв.
9
1
 
13
 
! Отговори
KN 90 преди 11 години
K-стъклото не е "високоемисийно", а е "нискоемисийно" и както намалява разхода за отопление през зимата, така лятото вдига сметката за охлаждане, особенно при южно и западно изложение. Най-добрите варианти за всесезонна икономия са стъкла от вида "stopray" и "energy". Почти всички нови офис сгради и молове са от този вид стъкла, единственият минус е цената - разликата е няколко пъти!
8
10
 
1
 
! Отговори
Prodavam_perforator преди 11 години
Продавам перфоратор - виж профила
7
3
 
4
 
! Отговори
barovec преди 11 години
izsipah 5000 leva no si struvashe ,dovolen sam ot pvc profila
6
37
 
16
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
Тези съвети вършат работа само на балъците, които живеят в панелки. Нормалните хора живеят в тухлени къщи и/или апартаменти и не ползваме отровни *** като ламинатчета, ПДЧ и МДФ плоскости и други евтини имитации.
5
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 11 години
Всичко зависи как е направена самата дограма!Може да си вземем най-скъпата дървена и пак да кондензира.Иначе аз съм привърженик на ремонтите тип хубава дограма, ламинат или друга подова настилка (теракот само за кухня, баня, тоалетна) и цялостна изолация на стени и тавани.И двата ми апартамента са така, няма грам мухъл.Зимата се стопля бързо, лятото държи хладно.За мен всеки основен ремонт на жилище без поставяне на изолация си е грешка.
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да 5 така е . Утре ще ни учат как да си сменим ел.инсталацията във вече боядисаната стая.
3
1
 
22
 
! Отговори
Валери преди 11 години
PVC дограмата е хубава но, но таваните плесенясват защото стаите са херметизирани.Дървената дограма е по добра от тази гледна точка но не е обезшумена.Хубавата дограма за мен е дървената.
2
3
 
18
 
! Отговори
kj преди 11 години
Естествено,че дървена дограма е в n-ти пъти по-добра от ПВЦ и АЛ дограмата.Вярно малко по-скъпа е,но всичко останало е на нейна страна