Залепи си сам – теракота или гранитогрес

Няколко съвета как да станете домашен фаянсаджия
Обновена: 9 авг 2013 10:01 | 9 авг 2013 10:00, Екип на Dnes.bg
35
Залепи си сам – теракота или гранитогрес
Снимка: flickr

Омръзна ви от стария мокет, сложен още в ония времена. Не искате ламинат, а паркетът ви е прекалено скъп. Решението е теракота, защо не и гранитогрес.

Ако не ви стиска, по-добре не започвайте сами да ги лепите, а извикайте майстор фаянсаджия.

Но пък технологията "направи си сам" е по-сладка, пък и така ще можете да се хвалите пред близки, колеги, приятели и роднини, че вие сте майсторът. Да започваме тогава.

Първо измерваме дължината и ширината на помещението, което ще ремонтираме.

Преди да започнем поставянето на плочките, трябва да ги подредим по пода според взетите мерки, като поставим клинчета между ъглите им. Това помага за правилно изчисляване броя на плочките, които ще са ни необходими.

След това ги отстраняваме, взимаме четка и нанасяме грунд по пода, стига, разбира се, той да е равен, ако не е – има саморазливен бетон.

В съд с вода изсипваме сухото лепило, поставяме накрайника за разбъркване на бормашината и започваме да бъркаме до достигане на необходимата гъстота. След разбъркването изчакваме 10 минути да постегне.

След като подготвим повърхността и разтвора, започваме да поставяме плочките на пода.

Нанасяме разтвора на пода, като ползваме правата страна на назъбената маламашка.

След това разнасяме с еднаква плътност с назъбената страна на маламашката. Разтворът изсъхва за около 15-20 минути след полагането му.

След разнасянето на разтвора поставяме плочката на пода и натискаме леко надолу, за да я наместим. Причукваме с гумен чук.

Поставяме втората плочка до първата и продължаваме да повтаряме същите стъпки, докато не видим пода подреден и красив.

След поставянето на плочките разполагаме клинчетата между ъглите им. След 24 часа ги махаме и... нанасяме фугиращата смес.

Тя допринася за стабилното положение на плочките и има естетически ефект. Предпазва от проникване на влага, вода и мръсотия под плочките.

Честито, вече си майстор.

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До майстор до 12евала на казаното много си рпав баните са корено различни като изпалнение и има много тънкости които дори и някои майстори не ги знаят и ги осират , па камо ли да почне да я прави некав аматиор тип домапен майстор
32
0
 
5
 
! Отговори
лив преди 10 години
Стоителството е проста работа но не е за прости хора .
31
0
 
16
 
! Отговори
konstantin преди 10 години
,,Майсторе,Майсторе"...как стъпваш на пресните плочки за да им сложиш клинчетата,с летене ли?:)))
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
I AZ MISLIA DA STANA HIRURG SLED KATO IZGLEDAM EDIN-DVA KLIPA S OPERACII , KAKVA E TOLKOVA FILOSOFIATA!!!!!! HORA RAZBERETE 4E VSIAKA RABOTA IMA SVOITE OSOBENOSTI I TEHNIKI. NE STAVAITE ZA SMIAH .
29
0
 
10
 
! Отговори
МайсторчЕ преди 10 години
Някой знае ли как се маха бързосъхнещо лепило от ръцете?А, и от клавиатурата...
28
2
 
12
 
! Отговори
az преди 10 години
Само незнам ко толко ви пречи статията - верно има какво да се желае по писането(кат знам къв инжинер съм как да ида на доктор - та така и с писачите) , но това е в общи линии - философия няма. След няколко клипчета в тубата си праснах плочките в кухнята сам - е верно не е перфектно ,ама след като се сложи кухнята ,маси столове и т.н. не се виждат грешките. А и отделно за един ден ги налепих ,а майсторчето търсеше 300 кинта и после трябваше и след него да чистя и да го псувам за негови грешки
27
8
 
2
 
! Отговори
Sweden mayster преди 10 години
Ot vreme ono e kazano slednoto ...Ako imash kilo brashno ,day go na furnadjiya da ti napravi hlyab....drugoto e amatyorstvo...Rabotya tezi neshta ot 18 godini
26
0
 
16
 
! Отговори
Баш във занаята:) преди 10 години
Има ли човек желание всичко става.Всичко е от човека за човека и всичко се учи.На някой хора по бързо им се отдава на някои цял живот не им стига.
25
3
 
6
 
! Отговори
king_for_a_day преди 10 години
21, по принцип си прав за спецификата на баните, обаче не е чак такава философия. Лично си изкъртих старите плочки, преместих едната стена, изравних останалите и най-накрая налепих фаянса и теракота. Това ми беше първата (и засега последна) баня. Ако държиш, довечера мога да постна линк със снимки за да прецениш дали е по-зле от работата на средностатистически майстор. Според мен не е. Има някои дребни грешки, но е по-добре налепена от доста бани на мои познати. Е, признавам, отне ми много врем
24
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
то ако ставаше с четене и гледане, кучето щеше да е касапин
23
0
 
12
 
! Отговори
king_for_a_day преди 10 години
10, ние "***" защитаваме тезата, че статията е абсолютно ***. Казваме го точно защото знаем как да си залепим плочките - и на теория, и на практика. Вкъщи няма плочка, която не съм залепил лично.Други въпроси имаш ли?
22
0
 
10
 
! Отговори
king_for_a_day преди 10 години
Фаянсист,не е саморазливен бетон, а саморазливна замазка. Бетонът съдържа и фракция (чакъл), иначе при отсъствието и, сместа би се наричала пясъчно-циментов разтвор.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-добре е 1-во да дръпнете гребена на цялата стая и после слагате плочките според взетите мерки и след 24 часа жена ви пребива с една плочка и честито вие сте майстор.Наред е другата стя:)
20
0
 
12
 
! Отговори
майстор до 12 преди 10 години
Само не намеквай, че може да се пробват и на бани!...Айде под, както и да е, но баните са специфично нещо. От 15 години се занимавам с това и твърдя, че трябва да направиш поне 10 бани, че да започнат да стават както трябва (не перфектни, защото с разлики в дължината и различна геометрия с леки отклонения в правия ъгъл, това е невъзможно) Например вземете две произволни плочки от един вид, допрете ги лице в лице и ще видите, че клопат, това е масово...Така, че с баните по-полека, с под може!...
19
0
 
8
 
! Отговори
майстор преди 10 години
Ами че то така и ИТ специалист може да станеш!...Тука направи това, там онова и готово имаш програмка!...Само дето не се казва, че качествените плочки в България са много рядко явление. Почти всичко което се продава е шкарт, който в нормалните държави в най-добрия случай отива за лудници и пансиони, което остане го изнасят за аборигените, дето всичко купуват и не мрънкат! Да си майстор тук означава да редиш ИМЕННО такъв ***, специализирали сме се, с разлики от милиметър на страна как става,а?
18
0
 
22
 
! Отговори
БГ преди 10 години
ПЪРВО ПОДРЕЖДАШ ТУХЛИТЕ,ДА ПРЕСМЕТНЕШ,КОЛКО ЩЕ ТИ ОТИДАТ ЗА СТРОЕЖ НА ДОМА,ПОСЛЕ ТАКА И С ТЕРАКОТА ИЛИ ГРАНИТОГРЕСА,СПОРЕД УПЪТВАНИЯТА ЗА ЧУКЧИТА
17
0
 
1
 
! Отговори
OMG преди 10 години
a be ti hodil li si na uchiliste .kak puk ne mogesh da izchislish kvadraturata s merene>mersi za takuv suvet .spravih se po -dobre bez tvoq suvet.
16
0
 
3
 
! Отговори
da преди 10 години
slojih si balatum ,shtot za plochki ne mi stiskashe
15
1
 
8
 
! Отговори
Maistor преди 10 години
Ko? Не!
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
...ne 4e sum specialist,no plo4kite na snimkata sa nalepeni na obratno-s liceto nadolu......to mai toq det gi e lepil e i pisal statiqta...boa ha ha ha