Как да си изберем матрак?

Вижте основните насоки за избора ви
Спонсорирано съдържание | Обновена: 19 авг 2013 09:55 | 19 авг 2013 09:55, Красимир Ангелов
Как да си изберем матрак?

Най-добрият съвет, който може да се даде за избор на матрак, е да пробвате, докато не откриете перфектния. За съжаление, на пазара съществуват безброй модели, които претендират да са най-удобни, най-качествени, най-екологични и щадящи бюджета. Затова е хубаво да се направи един предварителен подбор, за да сведете пробите и улесните избора си.

В следващите редове ще разгледаме няколко основни деления на матраците у нас, които ще ви помогнат при избора.

Еднолицев vs. Двулицев

Както името подсказва, първият има една страна, подходяща за спане, а другата страна има дървена конструкция, която служи за рамка. Предимството е, че това е евтин вариант и няма нужда от допълнителна рамка. Недостатъците са, че матракът не е проветрив – задържа влага и акари, износва се по-бързо и често съдържа пълнеж от остатъчни продукти.

Двулицевият матрак има две меки страни и може да бъде изработен от различни материали, които определят качеството.

Пружина vs. Пяна

Традиционно в България се продават пружинните матраци, които държат по-ниска цена. Основният недостатък на тази технология е, че е нееластична. При натиск от едната страна на матрака целият матрак се движи, което причинява дискомфорт. Допълнително, пружините са метални, ръждясват и се деформират. Това означава, че матракът за няколко години се изтърбушва.

Как да си изберем матрак?

В опит да се намали дискомфортът някои производители въвеждат така наречената джоб система, която изолира всяка пружина в отделен калъф. Тази технология позволява и „обличането” на конструкцията с пяна, подобрявайки значително удобството.

Матраците с пяна могат да бъдат изключително комфортни, но това, че един матрак е направен от пяна, не е гаранция, че той е хубав. Като цяло пяната е подходяща за хора с алергии, осигурява проветривост и независимост на движението. Плътността на пяната обаче е ключов показател при качеството на този тип матраци. Тя ви гарантира, че матракът няма да се деформира.

Magniflex матраците са с минимална плътност на пяната от 28 кг/м3, като мемори пяната притежава плътност 68кг/м3. Дебелината на матрака също има значение, дотолкова доколкото тя е над 16-19см. за легло на възрастен човек.

За изключителен комфорт професионалистите препоръчват високачествена мемори пяна или комбинацията на мемори пяна с гел. Тези материали постигат висока анатомичност, тъй като реагират на натиск и на температурата на тялото и заемат формата му.

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ


Още от