Къртене? О, не! Да поставим нови плочки върху старите

Вижте как да смените старата настилка чисто и лесно
Обновена: 14 авг 2014 14:07 | 13 авг 2014 09:20, Екип на Dnes.bg
44
Къртене? О, не! Да поставим нови плочки върху старите
Снимка: Reuters

Колкото и хубави да са били в началото, с течение на времето плочките на пода се износват, остаряват и стават все по-неподходящи за бъдеща експлоатация. Голямото натоварване заради движението особено върху едни и същи „натоварени“ участъци от подовата настилка води до промяна в цвета и цялостта на плочката.

За съжаление, не са рядкост случаите, когато без да искаме, изтърваме здрав и твърд предмет на пода или разлеем химически активни вещества, като с това увреждаме настилката и още повече приближаваме времето за нейната смяна. Дори и да сме си поддържали плочките чисти и здрави, модните тенденции бързо се менят и със сигурност понякога ни се иска да ги сменим с по-нови и модерни. Е, лятото е моментът точно за това.

Ако оставим финансовата част настрана, най-големият проблем при смяната на плочки за мнозина е къртенето на старата настилка, праха и огромното количество боклуци, които трябва да се изхвърлят на подходящо място след края на ремонта. Е, тук има и добра новина.

Доскоро единственият начин за подмяна на старите плочки бе те да се изкъртят до здрава основа, след което да се направи добре нивелирана циментова замазка и след като тя изсъхне и се втвърди, да се пристъпи към лепенето на новите плочки. Тази доста трудоемка, скъпа и неприятна работа доскоро бе неизбежна поради липсата на добри лепила, които са способни да лепят качествено върху основа от съвсем гладка повърхност, която е абсолютно водонепропусклива.

За щастие обаче, днес няколко фирми предлагат изключително качествени лепила, способни да се справят с този проблем и благодарение на които може да си смените плочките, без да се налага да къртите старите. А така си спестявате пари, нерви и много, много прах и боклуци.

След като закупите необходимото количество лепило, е важно да преминете през няколко етапа на работа. На първо място, когато говорим за лепене върху стари плочки, задължително трябва да проверите тяхната здравина и това дали са залепени добре, или „играят“ при натиск. Това най-лесно става с чукче. Ако има плочки или части от тях, които при леко удряне кънтят на кухо, те трябва да се отстранят до достигането на здрава основа. Там мястото под тях се обработва, а плочката се залепя отново до изравняване с останалата повърхност. Спестите ли си този момент, рискувате новите ви плочки скоро след поставянето да започнат да ви хлопат и „играят“ под краката.

След като сте проверили старата настилка и където е трябвало сте я коригирали, е необходимо всички стари плочки да се почистят добре, за да се отстранят замърсявания, прах и разбира се, различни мазни петна, които са се появили. След това трябва да проверите дали старата ви настилка е достатъчно равна (или ако е необходим наклон към сифон – дали го има). Ако има нужда от корекции, такива се правят със специални замазки до пълното изравняване (или до необходимия наклон) на повърхността. След това обаче трябва да се изчака поне 24 часа за пълното втвърдяване на настилката.

След това лепилото се нанася върху основата и плочките се лепят, като трябва между тях да се остави фуги с широчина поне 3 мм. След като залепим плочките, е необходимо да ги оставим от 24 до 48 часа, за да се втвърди лепилото. Едва тогава може да се пристъпи и към последната операция – фугирането на настилката. Направите ли и това – вече имате нови плочки, без да се налага да прибягвате до неприятното и мръсно къртене.

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Напиши коментар Коментари
42
0
 
34
 
! Отговори
анонимен-2 преди 5 години
Само простотии прочетох от коментарите до тука.
41
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По голяма глупост не бях чел. А ако след 10 години за следващия ремонт пак направят същото? Какво става ако някоя от плочките "основи" се счупи да кажем след 6 месеца след полагането на новите плочки?? Тая простития е измислена от тези пишман майстори, искат хем да вземат пари за "новото" полагане, хем после да ти вземат отново пари за "оправяне" на осраната работа.
40
13
 
45
 
! Отговори
BG преди 9 години
Остави пода, ами има *** и по стените искат да лепят в/у старите плочки. Сигурно и костюма си обличат в/у пижамата за по-бързо.
39
9
 
41
 
! Отговори
ставри преди 9 години
Има си и предимства и недостатъци.Основният недостатък е вратата,ако е алуминиева или PVC-рязането нещо не се връзва.
38
16
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе кой има пари за нови плочки?В тая криза само плочките не са ми сменени!Бръкнал си някой в носа и измислил мързелив начин да налепиш нови плочки върху стари,що за идиотия?!Това е като да не се изкъпеш,но да обуеш чисто нови ***.Смех!!!
37
12
 
39
 
! Отговори
българолюб преди 9 години
3 пласта тапети наследих от предишния собственик. Последния беше боядисван 3 пъти с латекс. С 200 беше похабил за производствено хале. 2 вкопани електро инсталации. И той отеснил коридора и банята с предложената методика. Използвал бе обикновен цимент за фугите между плочките. Апартамента приличаше на албански бункер по вид и здравина. Паркета се е оказал държелив и бе минат със счупено стъкло за блясък. От опит подсказвам-нов ламинат(паркет, дюшеме) върху стария-скърца ли бий пирони на гъсто.
36
10
 
55
 
! Отговори
vivian преди 9 години
А пък ако се появи теч от банята ще трябва да разбивате двоен под, примерно.
35
10
 
57
 
! Отговори
vivian преди 9 години
Идеята не е лоша, но може да се приложи еднократно, и то ако много се бърза. Защото, ако е за подови плочки, представете си на 5-6 години да повдигате нивото на пода си - какво става с вратите и праговете им? Или пък, ако е за баня и тоалет, на 5-6 години да стеснявате помещението, не става така. Къртене му е майката, мръсно не мръсно, за да стане красиво и удобно за ползване.
34
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ако ми се появи теч.Не ми се мисли,но пък после ще имам място за вграден шкаф...
33
11
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Освен дето губиш 2-3 сантиметра, реално може да загубиш много повече - представи си ако всичките ти съседи мислят като тебе, колко тона допълнително слагаш върху плочата и какво става при земетресение например.Плочките не са боя, да мажеш всеки път отгоре ...
32
18
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми къртете старите здрави плочки като ви е толкоз пипето
31
27
 
48
 
! Отговори
ale преди 9 години
Идеята не е чак толкова лоша , колкото се опитват някой от вас да я изкарат. Първо се спестяват голямо количество пари, *** и прахоляк който после чистиш и дишаш няколко месеца ,Второ - като сложиш плочките върху другите нивото на пода се покачва с 2-3 см. най-много и не си удряш никакви глави в тавани, лампи или къде ли другаде както някои много "философски" обясняват. Така че, тази идея не е толкова страшна.
30
12
 
41
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 9 години
Ами земи накарай некой бльон на работа та да видиш колко акъл щи даде бе,то мързелите са пълни с акъл кат магаре с прадня пък на тоз му викат Майсторе,щот му не знаят името
29
8
 
39
 
! Отговори
king_for_a_day преди 9 години
12 ("самоук майстор"), една малка забележка - точно пясъчната основа е много добра. Иначе съм съгласен с идеята на поговорката, която цитираш.
28
9
 
47
 
! Отговори
king_for_a_day преди 9 години
Вероятно в над 90% от случаите е лоша идея, но понякога може и да не е. Именно заради повдигането на нивото - ако в някоя конкретна ситуация се наложи да го вдигнеш - примерно слагаш подово, топлоизолация в съседни помещения и прочее, може да е излишно да махнеш плочките за да пълниш после със замазка. Едва ли някой твърди, че това обикновено е по-добрият вариант - не, очевидно не е. Просто понякога при конкретни обстоятелства може да бъде и няма нищо лошо да се знае и този вариант.
27
16
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази статия е пълна простотия и явно е писан от човек, който никога не е монтирал и къртил плочки. Авторът да ходи да си бръщолеви тъпотиите на бабите по селата.
26
12
 
59
 
! Отговори
до номер 7 преди 9 години
Контейнер за строителни отпадъци се поръчва от всяко домакинство при нужда - струва около 50 лева, докарват го с камион, изхвърляте си отпадъците и ви го откарват за депониране на бунището. Смешно е да търсите чужд контейнер на строителен обект и да им го запълните с Вашите отпадъци, при положение, че те са си платили. Но повечето българи са така - гледат да скатаят и все някой друг (в случая общината) им е виновна! Лепете си новите плочки върху старите пфу!
25
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 3Не само странично,ами и със стълба..........
24
12
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Три пъти по този начин и ще трябва да ходим приведени, за да не си блъскаме главите в тавана и лампите.
23
13
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 16. Ако жена ти чисти веднъж в годината, може и крокодили да завъдиш..