Какво е важно да знаем за лепилото за плочки

До какво могат да доведат грешките при неговото използване
18 авг 2014 10:52, Екип на Dnes.bg
3
Какво е важно да знаем за лепилото за плочки
Снимка: Reuters

Дори и да не ви се вярва, лепилата за плочки са подложени на много сериозни натоварвания след тяхното поставяне. Освен здравото залепяне на плочката, те трябва да компенсират разширението и свиването на основата, които се причиняват от нагряване или прекалено охлаждане. Освен това те играят важна роля с това да не допускат проникването на вода.

Нанасянето на определен слой лепило също така трябва и да компенсира допустимите отклонения и неравностите по основата. Ето защо, когато слагаме плочки, най-важната задача е да нанесем правилния слой лепило. Ако не го направим, вероятно ще се появят редица проблеми, най-важните от които ще ви представим по-долу.

При залепянето на плочки е важно пластът лепило да бъде с достатъчна дебелина според случая. Важно е да се знае, че нанасянето на по-тънък от необходимото слой лепило води до прекалено бързото му изсъхване, което пък не му позволява да достигне максимална здравина. Освен това тънкият слой лепило няма необходимите възможности да поема деформациите на основата, когато това е необходимо.

Неправилно положеният пласт лепило може да доведе и до наличие на кухини зад плочките. Особено когато говорим за поставяне на плочки в кухни или мокри помещения, слоят лепило зад плочките не позволява на влагата, проникнала през фугите, да се просмуква в зидовете. Ако не сме поставили правилно лепилото и се появят кухини зад плочките, вероятно след известно време ще се появи миризма на мухъл и наличие на влага в помещението. Ако пък плочките са поставени при външни условия и климатични промени, проникналата през кухините вода може да замръзне при ниски температури и е възможно отлепване на плочките.

Ако говорим за подова настилка в коридора или всекидневната, появата на кухини под нея правят плочките неустойчиво при концентрирани натоварвания. Така настилката става много уязвима от падащи по-тежки предмети например, като вероятността плочката да се счупи при такъв инцидент става много по-голям. Обяснението е просто – плочките са крехки и когато под тях няма подходящо разпределен пласт лепило, който да поеме част от удара, те лесно се пукат или чупят от паднали предмети. Освен това недостатъчно добре залепена плочка след време започва да „играе“ и постепенно да се отлепя.

В зависимост от плочките при определени условия може да се появят и неприятни петна върху тях. Точно затова експертите препоръчват някои плочки от естествени камъни, като варовик и мрамор, да бъдат лепени със специални лепила. В противен случай е възможна появата на петна от лепилото отдолу. Този проблем се задълбочава, ако лепилото е нанасяно на точки, а не на плътен слой.

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Напиши коментар Коментари
3
4
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
Като си ги налепиш снимай и ни ги покажи да видим какви си ги накъдрил
2
1
 
6
 
! Отговори
Крезимор преди 9 години
Абе, с една дума викнете си майстор, който да ви философства 2 дни, да налепи плочките за един и да му дадете една камара пари (които не изкарвате за 1 ден). Качество - въпросно, мизерия - същата, цена - най-малко 2 пъти като да си купите плочките и да си ги налепите. Ако имате инструменти (дрелка, машинка за рязане [ъглошлайф], бъркалка, маламашка, кръстчета - всичките на цена около 100 лв-ефтинки) и поне малко мозък и можете да си служите с инструментите сте готови. Удоволствието после е ваше!
1
3
 
9
 
! Отговори
преди 9 години
Цял екип ли ви трябваше, за да напишете тоя буламач от празни приказки без никва конкретика :))) Много сте зле...