Баня, спалня, хол... А защо забравихме терасата

Вижте няколко свежи идеи за изглед на балкона
9 авг 2016 12:07, Екип на Dnes.bg
2

Снимка: pinterest.com

Когато си говорим за ремонт, като че ли терасата или балконът в нашия дом е последното място, където ни идва наум да поправим. А не трябва да е така, защото тези части от апартамента или от къщата ни са подложени най-много на неблагоприятните метеорологични условия, като влага, силно слънце и промяна на температурата.

Дори да не ви се вярва, цикличната промяна на времето и температурите причиняват значителни топлинни деформации на настилката или основата под нея. Освен това е доста по-приятно вместо старата мозайка или изкъртени плочки да сложим нов гранитогрес.

Факт е, че ако ще сменяме подовата настилка на терасата това далеч не е приятна и чиста работа. Ако ще сменяте и облицовате балкона с плочки, след като се премахне старата настилка, ако основата не е достатъчно равна, е необходимо да се направи изравнителна замазка. Чрез нея не само се подравнява, но й се дава необходимият наклон за оттичане на водата, което е изключително важно за тераса или балкон. В противен случай дъждовната вода ще се задържа по пода и това ще ви създаде изключително много затруднения.

За да се постигне по-добра хидроизолация, е препоръчително ъглите между етажната плоча и стените на тересата да се запълнят и скосят със специална хастарна мазилка. Не е лошо и ако на тези места влязат в употреба и специални уплътнителни ленти. За по-добра хидроизолация има и специални смеси, които се полагат след замазката.

След като приключим с тези процедури и след като площта изсъхне добре, може да лепим и керамичния ни под или облицовка. След като се залепят плочките, се изчаква поне 24 часа, за да се втвърди добре лепилото. Едва след това може да се фугира. Добре е обаче да се знае, че ако времето е влажно или сте поставили повече лепило върху плочките, този период може да бъде и малко по-дълъг.

Ако стените на терасата ви са боядисани, може съвсем спокойно да ги освежите с фасаген. И едва след това идва време за най-приятното – разкрасяването и декорирането на терасата. Например един подходящ цветарник ще даде друг облик на вашия балкон. Изкуствената трева също е идеален вариант, който да освежи балкона и да ви накара да прекарвате повече време навън.

Разбира се, стига балконът ви да е достатъчно голям, може да изпробвате и някои други идеи, които ще видите в следващата ни галерия. А вие като ремонтирате, не забравяйте и терасата. Не е толкова трудно да й придадете един свеж и нов вид, нали? И не забравяйте да снимате. Защото Месец на ремонтите с Dnes.bg ви е подготвил изключителни награди.

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
люлин бл 814-п............не минавайте под терасите ! всички селянки там са чистници,и вода се лее от всякъде.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубави идеи , ама не за булгаристанките ширини - отгоре селянката гледа кученца на балкона и смрадта ще ми капе в кафето, по нагоре тупат килими и покривки .