Алпинеумът – да направим градината си още по-красива

Вижте няколко идеи за собствено озеленено декоративно кътче
18 авг 2016 13:52, Екип на Dnes.bg
0

Снимка: pinterest.com

Ремонти, къртене, боядисване... Най-накрая дойде време да погледнем и градината. И след като в Месец на ремонтите преди няколко дни ви дадохме идея за цветята във вашата градина (тераса), сега е време да си поговорим за алпинеума – едно райско кътче във вашата градина.

Ако сте решили да създадете свое собствено озеленено декоративно кътче, покрито с цветя и камъчета, преливащо от вечнозелени растения, изкуствени поточета, езерца или фонтани, в Месеца на ремонтите в Dnes.bg може да прочетете няколко съвета, които ще ви помогнат да си направите красив алпинеум в двора си. Както и да видите няколко идеи в нашата галерия.

Съвсем естествено, за да постигнем мечтания райски кът, се нуждаем от подходяща почва и познания за растителния свят. Създаването на алпинеум зависи от индивидуалността на всеки един от нас, а и от творческата ни душевност. Важен фактор за направата му обаче е изборът на място, на градивен материал, а и на подходящи растения.

Препоръчително е мястото за алпинеум да заема северозападно или североизточно изложение, като трябва да се осигури добри условия за развитието на растенията. Изложението е важно, не само за двора, но и за наклона, който ще се предаде при формирането на алпинеума.

Основно като градивен елемент за алпинеум най-често се използват едри камъни с разнообразна форма. Употребяват се варовикови камъни, понеже имат причудливи вдлъбнати и изпъкнали части, а цепнатините им наподобяват пещери. Може да използваме също късове от гранит или скали.

Първоначално за изграждането на алпинеум е нужно да натрупаме почва, която ще му придаде естествено възвишение. Препоръчва се почвата да бъде по-тежка, с повече глина, понеже леките песъчливи почви лесно се отмиват. След като постигнем желаната височина и форма на възвишението, започваме декорация с камъните.

И накрая идва най-основният и важен елемент – какви цветя да изберем за нашето ново прекрасно място в градината. Изключително важно е да подберем цветя, които да виреят свободно в алпинеума и същевременно успешно да се съчетават помежду си. Препоръчително е да се засаждат декоративни цветя с планински произход.

Би било прекрасно в разгара на лятото да имаме и малък пустинен участък, като засадим кактуси до ръбовете на саксиите. Препоръчвани за отглеждане в алпинеум са храсти като калуна, джел, чемшир и много други вечнозелени растения.

Така че не губете време, а се захващайте на работа. А ако ви притесняват само парите, ние в Месец на ремонтите имаме предложение и за това, което определено си заслужава. И ни изпратете снимки, защото само така може да спечелите някоя от страхотните ни награди.

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Напиши коментар Коментари