"Адът идва" – 40-градусови жеги ще ударят Европа

Жегата ще подобри температурни рекорди в Германия, поставени през 1947 г.
26 юни 2019 07:10, Нели Христова
62
"Адът идва" – 40-градусови жеги ще ударят Европа
Снимка: Reuters

Великобритания, Франция, Испания, Италия и Германия ще бъдат ударени от гореща вълна, която ще повиши температурите до 40 градуса. Тя ще бъда придружена с горещ вятър идващ директно от Сахара.

Испанските метеролози предупреждават хората, че "адът ще се отприщи", а във Франция, агенцията Mateo обяви оранжев код за опасни жеги. Дори президентът Еманюел Макрон предупреди хората да са внимателни. В Париж благотворителна организация патрулира из уцилиците на града, за да осигурява на бездомните вода, а властите създадоха климатизирани стаи, където гражданите да търсят спасение. Френският образователен министър пък бе категоричен, че е прекалено горещо за да се учи и за това отмени изпитите на учениците за следващата седмица.

Световната купа за женски футбол също се провежда във Франция. От FIFA обявиха, че ще вземат мерки срещу жегата, които включват почивки за охлаждане по време на мачовете, както и тяхното отлагане, ако топлината стане нетърпима.

В Германия, хората също се готвят за температури над 40 градуса и ще надминат рекорда за най-големи жеги, поставен през 1947 година. Властите в страната предупреждават всички да се грижат за малките деца, както и за възрастните хората, които имат сърдечно-съдови проблеми. Германският вестник Bild призова читателите си да си направят сиеста по време на ранните следобеди и да поставят пижамата си във фризера, за да им помогне да се охладят през нощта.

Някои части на Германия са застрашени от пожари, като рискът е в най-високите си нива през следващите няколко дни.

В Испания метеролозите предупреждават за жеги от 42 градуса, както и огромен риск от горски пожари. Испанският телевизионен метеоролог Силвия Лаплана не спести нищо, като заяви: "Адът идва."

Измерванията показват, че топлинните вълни в Европа стават все по-чести, а учените ги свързват с климатичните промени. Стефан Рахсторф от Потсдамския институт за изследване на влиянието на климата казва, че "месечните топлинни рекорди се срещат пет пъти по-често днес, отколкото при стабилен климат".

"Тези жеги са от части предсказани от климатичната наука, но и са подпомогнати от промените в климата, предизвикани от горенето на въглища, горива и газове", допълва той.

Дим Куму, учен от Свободния университет в Амстердам, пък твърди, че топенето на арктическия лед засяга циркулацията в атмосферата, което от своя страна води до екстремни температури. "Това превръща кратките слънчеви дни в продължителни горещи вълни", обяснява той.

 

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ


62
Още от
Напиши коментар Коментари
57
3
 
10
 
! Отговори
SS преди 1 година
Да ударят жегите.Ако може и по една ядрена бомба да ударят та да се затрие този грешен свят.Само тогава когато дойде апокалипсиса,силата на парите ще изчезне и всички беди които те носят.А тия дето ги имат ще се превърнат в едно нищо.
56
2
 
3
 
! Отговори
Juls преди 1 година
Пижама във фризера?!? М? Тея за климатик не са ли чували?
55
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Последната която написа 4е Адът идва полу4и невиждано коли4ество псувни на страницата си в феисбук
54
2
 
8
 
! Отговори
Ески Бен преди 1 година
На кой му пука за богатите ? Ако ще да ги жули и 60 градуса по Целзии. На кого да съчувстваме - на дубайците ли, на катарците ли, на испанците ли, че са им малко парите ? Те докато са развяваха байрацигте и си живяха като царе сега ще си плащат гяволъка.
53
1
 
10
 
! Отговори
Затоплянето преди 1 година
До Specter

Твърде апокалиптично, но в общи линии може да се окаже вярно. В природата някои процеси имат навика да се забързват при достигане на някаква критична точка. Стопяването на ледниците само по себе си може да доведе „само“ до потъването на значителни части от Скандинавския п-в, Британските о-ви и Япония, както и крайбрежните райони на континентите. Но при липса на лед, слънчевата енергия за стопяването му ще остане в атмосферата и ще я затопли допълнително. Неприятно.
52
4
 
12
 
! Отговори
Specter преди 1 година
В следващите 7-8 години ще бъдемсвидетели на природни явлениия които никога не сме виждали поне през последните няколко века. Цялото това количество вода от разтопените ледници все още си търси мястото! Колкото и на майтап да Ви звучи в следващите няколко близки години ще сме свидетели на много погълната от океаните сухоземна територия! като включим и покачването на температурите които в момента са в своя пик допълнително дават скорост на "цинтрофугата" Стойте и гледайте нищо вече не може да нап
51
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дано не дойдат тук айде нека идва студа неискам лято
50
2
 
4
 
! Отговори
до 46 преди 1 година
Защо си мислиш, че си единствения стигнал до умотворението за сравнение на СО2-то произведено по:

- естествен път, като резултат от издишването при всички живи същества, разлагането на каквато и да е органика, цикличното му освобождаване от океанската/морската вода, и от вулканична дейност

- изкуствен път, като страничен продукт от дейността на човека

Има бол руско- и англоезични писания по темата за оценка/сравнение между емисиите от СО2 от вулканична и човешка дейност. Горе-долу е 1 към 10
49
0
 
6
 
! Отговори
Затоплянето преди 1 година
До Анонимен 47

"Така е защото се засича повишена слънчева активност..."

Всъщност се "засича" понижена слънчева активност (слънчев минимум). Според някои това намалява ефекта от затоплянето. Слънчев максимум се очаква след около 5 години. Тогава може да стене много по по-горещо, при това рязко. Може и да не стане. Но вероятно ще може да се види, кои теории са верни, кои - грешни.
48
1
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 1 година
джобен климатик е решението
47
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 46.Така е защото се засича повишена сънчева активност и температура на всички планети от сънчевата система и данните от сонди и сателити не лъжат.Процеса ще продължи случвал се е и преди примерно през периода карбон и няма нищо общо с нас.Но пък някои хора пробутвайки мита за причинено от човека глобално затопляне могат да пробутат куп еко кретении и да спечелят доста пари и да си построят защитени бази.Сега вие им ги финансирате, но на бас, че за вас вътре няма места.
46
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност не стопляте какво и защо ви пробутват.Идеята по същество смешна че човека предизвиква глобалното затопляне а вулканите през кредата дето отделили много повече СО 2 не предизвиквали е нелепа да не говорим че в периодите с повишено СО 2 Земята е била тропическа джунгла а не пустинен ад.Но с тази лъжа се създава илюзията че всичко е под контрол и ако искаме ще го спрем.Е да ама не в действителност източника на затопляне и топлинни вълни въобще не е на Земята и не е под наш контрол.
45
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е работа на комунистите и нацистите е Хитлер и Ленин са се отрязали като турци в джамия заедно след като са яли люти чушки и боб и ето ти сахарски горещ вятър с миризма на простотии и още нещо.Разбира се сега сериозно промените били донякъде обяснени от метеорологията я донякъде необяснимо но пак се е прикачил както винаги без доказателства мита за предизвиканото основно от човека глобално затопляне.Същата простотия като пърдящите австралийски крави дето уж също го предизвикали.
44
10
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
АЗ мисля че всичко това е работа на руснаците те изстрелват ракети в космоса към слънцето които изпускат газ която е като лупа и увеличава жегата западна Европа и Африка.Вчера вечерта в севрозапада у нас такава буря имаше от русия към нас и това беше тяхна работа включили са мощни вентилатори и ни правят поражения,защото им спряхме житото(хляба) и сега гладуват,много са отмъстителни.
43
5
 
10
 
! Отговори
zoro преди 1 година
Бог РА напомня за себе си...Без него живот няма.Той обича Земята и мрази ония,които я тормозят по-най извратен начин..Сега ще видите,дали парите ще ви напоят и охладят,алчни капиталисти.Няма искуствена вода,няма кръв,създадена от хората,няма лек за хиляди болести-но има любов ненаситна към парите и смърт-е,тя идва.
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 39

принципно mdaa е прав, но едва ли ще може да ти обясни за връзката между слънчевата активност, общата атмосферна циркулация, антарктическите, субполярните, тропическите и субтропическите конвергенции и дивергенции, океанските антициклонни и циклонни кръговрати и техните центрове, динамика и циркулация, както и на свързаните с тях тясно струйните погранични течения като Гълфстрийм, Бразилското, Куросио и т.н. Както и за техните колебания и връзката им с преноса на въздушни маси...
41
4
 
3
 
! Отговори
До mdaa.. преди 1 година
Логично е, да сме зависими от Слънцето и неговите цикли, но това отговаря само на въпроса защо. Което не е кой знае какво постижение, защото всеки по-буден подрастващ лесно ще навърже фактите и ще стигне до същите заключения. Мисля, че по-важните въпроси са: как и какво. А за техните отговори винаги е имало само решение, състоящо се от д**е, стол и маса, и нещо за четене. Колкото до "звездобройците", ако бяхме спряли да вярваме на всичките, още щяхме да си разправяме приказки вечер край огъня...
40
9
 
5
 
! Отговори
Iordan Ivanov geolog преди 1 година
Имаме тежки увреждания на биосферата от стотици милиони автомобили с включени скенери и фарове денем и нощем и тежко вредни холограмни оръжия на предни стъкла .
НА 30 март и на 10 април лично проведох проучване със самолети над Европа.Засечени са огромни пробиви в биосферата особенно над балканите .
Има данни за специфично ново увреждане тн пламтящ слой в охранитeлни зони на повърхноста.Има реакция за ликвидация на хората
39
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като чета коментарите нищо чудно, че тази държава копае дъното и нищо не става от нея...
38
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 35

Значи има едни хора, които професионално и за разлика от теб не са завършили 3 годишен техниум с троика. Та тези хора събират информация в глобален мащаб и правят статистики за това как се променя климата с времето. Предпочитам да вярвам на тях вместо на поредния душевно болено русофил за който Сорос му е виновен за пропадналия живот.