Модифицирана марихуана ще е новият аспирин

Няма да има психотропен ефект, но пък ще обезболява
Обновена: 5 апр 2011 19:38 | 5 апр 2011 18:51, Елка Василева
60
Модифицирана марихуана ще е новият аспирин
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Американски учени са открили начин как да изолират болкоуспокояващите свойства на активното вещество на марихуаната (THC) от нейния еуфоричен ефект, съобщи научният сайт io9.com.

Това означава, че в близко бъдеще нехалюциногенният канабис може да се превърне в новия аспирин, предвижда електронното издание.

Екип учени, водени от професор Ли Жанг от Калифорнийския университет, установи, че THC засяга т.нар. инхибиторни глицинови рецептори (GlyRs). Според учения именно те са отговорни за регулирането на психомоторната дейност, на чувството за болка, на мускулния тонус и на чувството за тревога.

Ли Жанг и екипът му са убедени, че ако се синтезира изкуствена активна съставка THC, която да се прицелва само в споменатите рецептори, ще бъде получен аспиринът на бъдещето.

Нещо като канабис, който да обезболява, без да има психотропен ефект.

Както е известно, това растение съдържа над 400 химически съставки. Голяма част от тях притежават силен терапевтичен ефект за лечението на хронични болки, на мускулни спазми, вследствие на мултиплена склероза, на депресивни състояния.

Но активната съставка THC притежава и нежелателни странични ефекти върху човешкото здраве като понижаване на моториката.

Жанг и екипът му ще се опитат да отстранят тези дефекти за създаването на нови болкоуспокояващи. Пациенти с прекалено чувствителни стомаси, за да приемат аспирин и ибупрофен, ще могат да минат на хапчета с модифицирано THC, така че да се отърват от главоболието си.

"Непсихотропни канабиноиди" е техническият термин, използван от учените в разработката на новите субстанции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: марихуана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
12
 
! Отговори
редовен преди 13 години
Важното е хапчето да е с бандерол и баркод.Ама тези май забравиха, че лекарствата имаха преди години доста дълъг изпитателен срок, сега ги бълват ката ден, пуста грижа за хората...... как да се пазим от толкова хора, които се грижат за нас.
13
1
 
10
 
! Отговори
хитро преди 13 години
Те хората си знаят от време оно - по 1 аспиринче на ден. Ха-ха
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Едно младо момиче от Еквадор на име Анжелика, умряло. В продължение на 23 часа тя била в рая и ада и също така видяла повторното завръщане на Христос. Станала свидетел на това, как Исус плачел, когато гледал тълпите от изгубени души; един свят, който Го бил отхвърлил; църква, по-голямата част от която не е готова да Го посрещне; хора, които са спрели да свидетелстват на изгубените; индустрия, която бълва развлечения от всякакъв вид и която примамвала дори и деца в лапите на сатана.
11
1
 
5
 
! Отговори
мангал преди 13 години
***'ана папиросите и пусна'а 'апчета. за народеца требва неква новааа отровица да има! да е щастлив поне за малко от това дето са му приготвили!за късопаметните: за амфетамините също са казвали че са безопасни, а от по-новото минало и за подсладителите казваха че са безопасни и не предизвикват рак!
10
3
 
7
 
! Отговори
миличка преди 13 години
е, ако ще се трудят толкова само заради някакви болежки и ще влагат милиони в това изследване .... ми че то и сега си имаме аспирин!
9
10
 
15
 
! Отговори
tomas__ преди 13 години
канабисът има много приложения - за хартия и за много други неща - просто икономически причини са довели до забраната на тревата. А, че няма полза от нея при пушене - няма - има само вреда. Медиите системно работят за ОПРОСТАЧВАНЕТО ВИ - основните статии са свързани с клюки, разни блудници или заробването ви в шенген. ВЕСТИ.БГ се превърна в клоака - не отивайте там.
8
7
 
4
 
! Отговори
NOVA преди 13 години
NOVA DROGA , NOVA OTROVA , NOVA IZMAMA !!!
7
1
 
29
 
! Отговори
ddt преди 13 години
Доказателство за всички *** ,че Мари то не била лечебна !!! А видехте ли сега ??
6
4
 
5
 
! Отговори
TAKA E ! преди 13 години
TAKA E , BRAVO NA 3 i 5 !
5
7
 
19
 
! Отговори
samodiva преди 13 години
Страхотно ! Вече не си правят даже труда да ни заблуждават , че лекарствата не са дрога :(((
4
1
 
23
 
! Отговори
чучура преди 13 години
аами, все ще пропуснат нещо и скоро всички ще ходим като гипсирани по улиците, но пък щастливи :))))))))
3
1
 
17
 
! Отговори
до №1 преди 13 години
И НОВА ЦЕНА
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А нима знаем какво има в лекарствата, които пием сега. В цигарите, в храните...?Пристрастяването - добър другар на търговците.
1
19
 
4
 
! Отговори
NOVA преди 13 години
NOVA OTROVA , NOV VID DROGA , NOVA IZMAMA !!!