Самоа заличава един ден от годината

Островната държава губи от това, че там последно идва новата дата
Обновена: 9 май 2011 13:35 | 9 май 2011 13:34, Елка Василева
15
Самоа заличава един ден от годината
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Островната държава Самоа ще смени часовия си пояс на 29 декември 2011 г., съобщи АФП.

В момента Самоа е последното място на земята, където настъпва новото денонощие. След превъртането на стрелките Самоа ще стане едно от първите места, където ще настъпва новата дата, тъй като часовниците ще бъдат превъртени 24 часа напред.

Премиерът на Самоа – Туйлаепа Самоа Сайлеле Малелегаой, обясни, че основната цел на реформата е да бъдат улеснени деловите контакти с основните партньори на Самоа в Нова Зеландия и Австралия.

Освен това в тези държави живеят много хора от Самоа, които са разделени от роднините си с почти денонощие разлика във времето.

Премиерът каза още, че поради разликата във времето държавата губи седмично два работни дни във външнотърговската дейност, тъй като когато в Самоа е петък, в Австралия и Нова Зеландия е вече събота, а когато в съседните страни е понеделник, за хората в Самоа е все още неделя.

В края на 19 век, когато е бил определен часовият пояс за Самоа, основните търговски партньори на държавата са били в САЩ и в Европа, отбелязва Lenta.ru.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
2
 
! Отговори
inatut преди 13 години
Овчаре,употребата на "й" и "и" се учи в 3 клас. Това е така и във Враца, и нявсякъде.Следващия път, когато се правиш на интересен, го прави грамотно!
14
6
 
3
 
! Отговори
дидо преди 13 години
Във Враца гарга не каца в нито един ден от годината! Тез обаче не ги бройте - хомо сапие отдавна напусна острова, остава ниндертал-това е!Апропо какгто и в БГ!
13
3
 
24
 
! Отговори
Онанимен преди 13 години
Не знам за моряците на Магелан, обаче да обясниш подобен ефект на *** счетоводителка която пресмята командировъчните по маршрута София-Фракфурт-Сан Франциско-Токио-Пекин-Москва-София, и как така си спечелил един ден ден пък после си го загубил, и точно колко дни трябва да са - е за т'ва дават Нобелова награда по литература и $125 командировъчни отгоре. :)
12
0
 
11
 
! Отговори
Кук преди 13 години
Ами какво ще правят другите островни държавички,които са в средата на океана и имат също много емигранти ,а също и въртят алъш-вериш основно с Австралия ? Някой яхтсмен,който не е наясно с тия промени, като стигне в Самоа ще се окаже че си е тръгнал още вчера,без да го е разбрал.
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Готино за почивка, без да ми пука за датата :-)
10
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма значение каква е датата щом в Самоа няма сметки за парно :-) Още утре ще емигрирам :-)
9
2
 
16
 
! Отговори
Астроном преди 13 години
Линия на смяна на датите Голямо е било объркването сред екипажа на Виктория единствения оцелял и завърнал се кораб от тригодишното пътешествие около света на експедицията на Магелан, когато при завръщането си в Севиля според тях било четвъртък 6 септември 1522 г., а в града било 7 септември 1522 г. това накарало някои да се съмняват в разказите на моряците, обиколили земното кълбо. А точно този факт свидетелствал за пресичането на неизвестната за екипажите линия на смяна на датите.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
6, идеята е Самоа да мине от изток на линията за смяната на датите, на запад от тази линия и да си сменят датата!
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
6, часовият пояс ще е същия, но датата ще е различна ако превъртиш 24 часа напред часовника! В статията си е обяснено много правилно!
6
9
 
10
 
! Отговори
Гринуич преди 13 години
Нещо неясно има. Ако "превъртят часовниците с 24 часа напред" ще останат в същия часови пояс. Вместо да правят сложни фокуси с часовите пояси може с указ да се въведе местно време,равно на австралийското. Такова местно време с изместване от 30 до 60 минути има в доста държави - Аржентина,Индия,Иран,Сауд.Арабия,Хавайските о-ви и други.Доскоро това важеше и за Русия.
5
1
 
39
 
! Отговори
mm преди 13 години
много добре обоснована промяна :)
4
12
 
43
 
! Отговори
водно конче преди 13 години
до Големия праз: всъщнос,т по времето на Костов издадоха закон, с който обявиха комунизма за незаконен и така заличиха 45 години. Понеже аз се родих нейде през тия 45 години, ми е малко неудобно - съществували ли са те или са били сън? Съществувам ли аз, раждайки се в един несъществуващ период?
3
9
 
56
 
! Отговори
отчаян гербераст преди 13 години
Да ви пратим Моньо ДянкOFF! Така ще ви оправи, че ще ви е все едно коя дата е!
2
34
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябва ли да ме интересува!!!
1
5
 
105
 
! Отговори
Голям Праз преди 13 години
Аматьори! Ние тук 21 години заличихме!