Вадят 200 тона сребро от потънал британски кораб

Стойността на благородния метал е 230 милиона долара
Обновена: 28 сеп 2011 14:56 | 28 сеп 2011 07:00, Елка Василева
19
Вадят 200 тона сребро от потънал британски кораб
Снимка: Odyssey Marine Exploration

Потънал преди 70 години кораб с натоварени на него 200 тона сребро на стойност 230 милиона долара беше открит в Атлантическия океан. Това е най-голямата в историята подобна находка.

Британският търговски кораб Gairsoppa е бил потопен от германска подводница през 1941 година.

70 години по-късно останките му бяха открити от американската компания Odyssey Marine Exploration, посочва Би Би Си.

Съгласно условията по договора, подписан от Odyssey Marine Exploration с британското транспортно министерство, компанията ще получи 80 % от стойността на изваденото от дъното на морето сребро и други метали.

Само един човек е оцелял от намиралите се на борда на Gairsoppa през 1941 г. 85 души.

Натовареният със среброто кораб се връщал от Индия във Великобритания. Край бреговете на Ирландия той попаднал в силна буря. Капитанът се опитал да стигне до ирландското пристанище Голуей, но плавателният съд бил забелязан от германската подводница и бил торпедиран.

През това лято корабът е бил засечен на дълбочина от 4700 метра на около 500 км от ирландския бряг.

Миналата седмица беше потвърдено, че това наистина е Gairsoppa.

Ръководителят на проекта на компанията Odyssey Marine Exploration Андрю Крейг каза, че компанията му „успешно приключи първия етап от проекта – откриването и идентифицирането на кораба. Сега ще започне планирането за изваждането на товара от дъното“, обясни Крейг.

Gairsoppa е паднал на дъното на кила с открити люкове, което, както се надяват в  Odyssey Marine Exploration, ще позволи на специалните роботи подводници да извадят среброто на повърхността.

На борда на  Gairsoppa има сребърни слитъци, собственост на частни лица и застраховани от британското правителство, а също така и монети и слитъци на министерството на финансите.

След като проучили регистъра на загубите от военно време на застрахователната компания  Lloyd’s, от компанията Odyssey Marine Exploration са оценили, че днес стойността на товара достига 230 милиона долара.

Преди войната Gairsoppa е бил собственост на компанията British India Steam Navigation, но от началото на военните действия е бил предаден на британските военноморски сили.

Освен сребърните слитъци на кораба е имало и чугун и чай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
4
 
! Отговори
do 16 преди 12 години
da qko bachkane ot indiicite
18
2
 
8
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 5Не се притеснявай, цар Киро сам ще си го вземе - нали и той е "индиец"!!!
17
2
 
6
 
! Отговори
някой преди 12 години
Само да не казват къде е кораба че да не научи цар Киро!
16
7
 
11
 
! Отговори
Кралицата до 5 преди 12 години
Когато англичаните са "крали" среброто от Индия, цената му там е била близо до нулата, щото индийците за нищо не са го ползвали, докато са се къпели голи в реката Ганг.Англичаните са забогатяли от ЯКО БАЧКАНЕ - нуждата от суровини идва като следствие, а не е причината. Но за ленивите, непредприемчиви, прости и завистливи ориенталци това не е лесно за разбиране.
15
3
 
8
 
! Отговори
БТК преди 12 години
Хахахахахаха "торпедиран" ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААХАХАХАХАХАХАХАХААХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХ
14
0
 
8
 
! Отговори
До девети преди 12 години
Кефиш ме максимално. Тръгнал си за глагол да ми разправяш, а говориш за некви "глупУсти"
13
2
 
3
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
До 12: Сладур! Измисляш си нещо и почваш да се възмущаваш, че някой не го спазва, за да оправдаеш комплексите, което изпитваш към ингилизите и вълната от омраза, която следва. Направо безценно.А това, че за пръв път чуваш за този бизнес само издава ниската ти обща култура и ограничения ти мироглед.Иначе разтоварването ще стане точно както става при акостиране - през отворите на трюмовете. Роботите на Odyssey Marine и по-дълбоко могат да слизат, изобщо не се притеснявай за тях. $184 млн. са си това все пак.
12
4
 
10
 
! Отговори
хайванин преди 12 години
Интересна история.А това сребро дали е било платено от англичанчетата на индийците по пазарни цени,ха ха ха!За пръв път чувам,че имало такъв бизнес-търсене на потънали кораби и разграбване на ценния им товар,то нямаше ли такава клауза в конвенцията за морското дъно,където беше забранено от потънали кораби да се взема каквото и да било!Ама щом е за далавера и пари няма забрани май.Иначе ми е интересно техничаски как ще стане изваждането на среброто,тъй като 4700м. дълбочина си е сериозна работа!
11
5
 
22
 
! Отговори
фен на хан Крум преди 12 години
Срам! С грабежи от колониите някой дръпнаха напред. Дърпаш евтини суровини и пласираш обратно продукция в колонията.Най-голямата колониална държава преди 30 г. бе ...България. Каквито суровини ни трябваха ги получавахме евтино от СССР / без да поддържаме колониална войска и администрация /. След това всичко обратно се изнасяше, без особенно да е качествено. Затова България дръпна напред и само българските натворени грешки ни попречиха да сме по-добре. Сега сме в калта - без суровини и пазари.
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спорите за глупусти, и все пак оръжието е "торпедо".Това е масовото название, но "торпила" също е вярно. И от там идва "торпилирам".
9
2
 
7
 
! Отговори
:) преди 12 години
Спорите за глупусти, и все пак оръжието е "торпедо", а глагола в минало свършено време - "торпилиран".
8
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не съм много сигурен за "торпилиран"....идва вероятно от наименованието на оръжието - торпила, което е грешно. оръжието е известно в цял свят като торпедо...оттук "торпедиран" може би е по-правилно. Откъде се е взела " торпилата" понятие си нямам....
7
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
230млн долара, а това е само един кораб идващ от една от тогавашните британски колонии.И ние сме тръгнали капитализъм да развиваме, че да им стигнем стандарта.
6
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако и в България даваха 80% от стойността на намерените съкровища нямаше да има хиляди претопени на злато тракийски накити!
5
8
 
20
 
! Отговори
Гоце преди 12 години
Кръвоумешените да върнат среброто на Индия...нали от там са го крали
4
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дано чая да се е спасил !
3
5
 
34
 
! Отговори
Салахадин преди 12 години
до 1:Ми те тия нашите журняла щото само знаят "РОМ" как се пише, да ги четкат.За тази дума не се изискват кой знае какви знания.Ама за торпилиран само ние старата грамотна генерация сме в час.Ама то журналистика в "Тракийския" или "Черноризец храбър" всеки може да изкара.
2
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И аз за първи път чух, че имало провинция КаталОния в северозападна Испания, ама какво да се прави, какъвто редактора - такива и журналистите. Впрочем, в две статии вече използват името КаталОния в този портал, май вече са я прекрастили завинаги тази провинция.
1
3
 
85
 
! Отговори
Благун преди 12 години
Не бях чувал израза - " торпедиран " ! За торпилирани кораби съм чувал . Пази боже от такива *** с *** опити да " обогатяват" бедния ни език!