Странните традиции и суеверията на космонавтите

Невероятните обичаи се спазват и до ден-днешен
Обновена: 11 ное 2011 22:25 | 11 ное 2011 22:25, Елка Василева
125
Странните традиции и суеверията на космонавтите
Снимка: Архив Reuters

Началото на космическите суеверия е поставено от знаменития генерален конструктор Сергей Корольов. Той не обичал стартовете да са в понеделник и винаги променял датата, ако първоначално избраната се падала в понеделник. Защо – не се знае.

В Съветския съюз космически кораби не са излитали в понеделник през първите три години от космическата ера.

Когато започнали пък да излитат, станали 11 аварии.

От 1965 г. в съветската, а сега и в руската космонавтика, понеделникът е едва ли не официално „нестартов“ ден“.

На космодрума Бойконур има и „нещастни дати“. Старт никога не се планира за 24 октомври. В този ден всъщност на стартовата площадка никога не се извършва никаква сериозна работа.

На 24 октомври 1960 година се взриви ракетата носител МБР Р-16, загинаха десет души. А на 24 октомври 1963 година избухна ракетата Р-9А – изгоряха осем души.

Друго суеверие на Корольов е било копчето „старт“ при заповед да бъде натискано винаги от един и същи човек – оператора късметлия капитан Смирницки.

Нито едно изстрелване на ракета не минавало без Смирницки. Корольов просто смятал, че този човек има лека ръка.

Същият Корольов забранявал на един от своите конструктори да се появява на стартова площадка при изстрелване. Причината – веднъж на дежурство на този специалист било станало нещо неприятно.

Космонавтите никога не дават автограф преди първия полет. Някои по принцип избягват да дават автограф с черен химикал.

Целият екипаж обаче задължително се подписва на бутилка водка, която после изпиват всички заедно – вече на земята, в степта в Казахстан, след удачния полет.

Космонавтите с удоволствие оставят автографи на вратата на хотелската стая, в която са прекарали нощта преди старта. Категорично е забранено тези автографи да бъдат измивани и заличавани.

Казват, че заради суеверия е имало страхове Валентина Терешкова да бъде изпратена в космоса – всички се сещали за вярването на моряците, че жена на кораба носи нещастие.

Но съветското ръководство не било суеверно. През 1963 г. непосредствено преди международна женска конференция в Москва е решено, че в космоса трябва да лети жена.

В космоса дълго време не са пускали мъже с мустаци. По време на полета на мустакатия Виктор Жолобов е имало проблеми и програмата е трябвало да бъде прекратена предсрочно.

Космонавтите никога не наричат „последен“ старта на някой кораб, казват „краен“ или „заключителен“.

Освен това космонавтите никога не се прощават със съпровождащите ги хора.

На космодрума в Плесецк преди изстрелване на ракета носител на нея задължително изписват „Таня“. Казват, че това име бил написал на първата ракета влюбен в някоя си Таня офицер. Веднъж, когато забравили да изпишат късметлийското име на корпуса на ракетата, тя се взривила.

Преди старта космонавтите задължително гледат филма „Бялото слънце на пустинята“.

По традиция при полет те взимат със себе си стръкче пелин, тъй като най-дълго от другите растения запазва аромата си и им напомня за Земята.

В стартовия комплекс при изпращането на екипажа задължително звучи песента „Земля в илюминаторе“.

Космонавтите смятат за правило да се изпикаят върху гумата на автобуса, който ги отвежда до стартовата площадка. След това плътно закопчават скафандъра им и следващата възможност да се облекчат е едва след няколко часа вече в открит космос.

Ритуалът бил тръгнал от Юрий Гагарин и се поддържа и до днес. Според други родоначалникът на тази традиция е генералният конструктор Сергей Корольов, който задължително „напоявал“ ракетата преди изстрелване, пише NEWSru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
11
 
! Отговори
неАнонимен преди 12 години
Космодрума БОйконур не се ли казва всъщност БАйконур?! Разбирам, че искате да се харесате на премиера ама всичко си има граници ...
39
1
 
3
 
! Отговори
NASA преди 12 години
Е какво, трябва да вярваме, че американците са дали повече жертви, хайде стига глупости. Само в статията се споменават за 19 загинали.
38
0
 
2
 
! Отговори
redi преди 12 години
Мир на праха им
37
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След 28г в авиацията ви казвам,че всичко това е абсолютно вярно и дори има още някои странни обичаи които умишлено са спестени за да не скандализират бедното ви съзнание.За военната авиация са валидни само няколко такива ритуала като например в понеделник да няма планирани полети а предварителна подготовка а когато се пенсионира летец командира и колегите му го изпращат със символичен шут в *** :) Каквото и да коментирате ще сте далеч от истината защото не знаете какво е риск и отговорност
36
2
 
7
 
! Отговори
до 37 преди 12 години
Ако и вземеш да преброиш брой инциденти със загинали савецки самоубийци (защото си е направо самоубийство да летиш на руски таралясник) и американски астронавти, нещата ще изглеждат по съвсем различен начин.--Абе, ***! Човекът нали точно тази статистика е дал. Брой на загинали руснаци и американци по време на космическа мисия. Виждам, че имаш проблеми с българския при писането, но явно имаш проблеми и да разбереш какво пишат хората. Научи се да четеш, пък тогава пиши!
35
2
 
9
 
! Отговори
до 36 преди 12 години
Руските 'документални' филми ги знаем. С поне 100 дубъла. --Прав си! Гагарин е излетял 102 пъти. Всеки път като стигне до орбита са го сваляли, зареждали ракетата с гориво и так нагоре, докато на края не им хареса дубъла. Абе, това руснаците са опасна работа, а всички българи са едни такива умни, умни, та преливат от простотии.
34
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
33Ако и вземеш да преброиш брой инциденти със загинали савецки самоубийци (защото си е направо самоубийство да летиш на руски таралясник) и американски астронавти, нещата ще изглеждат по съвсем различен начин.
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
34Руските 'документални' филми ги знаем. С поне 100 дубъла.
32
0
 
4
 
! Отговори
традиции преди 12 години
Повечето от тези "традиции" са измишльотини на пресата. В книгите със спомени от времето на първия полет на Гагарин там няма препикаване на гумите на автобуса. Освен това е филмиран целият път на Гагарин на стартовата плащадка до влизането в капсулата - също няма никакво пикане. Има традиции - но те не са това, което описват в пресата.
31
2
 
25
 
! Отговори
Мир на праха им! преди 12 години
Четейки глупостите за разни превъзбудени русофоби, ще ви напиша малка статистика. Загинали по време космическа мисия: Комаров, Доброволски, Пацаев, Волков, Джарвис, Маколиф, Макнер, Онизука, Резник, Смит, Скоби, Маккул, Хъсбанд, Андерсън, Браун, Чола, Кларк, Рамон, Адамс. Както виждате, загинали са 4 руснака и 15 американски астронавта. Мир на праха им! И престанета да пишете глупости, защото просто доказване за н-ти път, че сте ***.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Май повечето коментари са от турци и ***, при това адски неграмотни.
29
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докато НАСА влагат енергия, знания умения опит и пари поради което имат успешни мисии, Роскосмос пикаят по гуми, слагат автографи по врати и си пазят бутилка водка поради което нямат успешни мисии. Е освен мисиите за доставки на водка и трушия до МКС, но това вече и Китайците го могат.
28
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
27Идиотите са описани по горе. Да припикаеш гума, с надеждата, че това ще ти помогне да оцелееш е :))) ... ами много руско е, да го кажем така.
27
3
 
8
 
! Отговори
до 26 преди 12 години
говното сутрин става и започва да плюе ...що е то , гладен жалък деградирал *** ! до 23 ли пишеш ? ха ха *** пак ти си го писал бе ***
26
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
23 e прав, те такава е руската техника, молиш се да не се разпадне.До там докараха, че се молят като мишки, а когато за пореден път се издънят веднага бвиняват извънземните или почват да въртят разни конспиративни теории, абе руснаци за никъв *** не стават.
25
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Т'ва е руската технология - молиш се да оцелееш.
24
3
 
7
 
! Отговори
NWO преди 12 години
За последното суеверие разбрахте ли всички? :) Корольов е пикал кърху пусковата площадка заедно с други учени. Това е преди пускане на всеки апарат. Говоря сериозно. Който иска може да провери този факт. :)
23
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руските *** на дълго и широко обясняваха, че руските полети били напълно рутинни и русия не е губила човек през дните си, а то излиза, че въпреки това пияните братя се молят ли молят.
22
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Първият български космонавт, Георги Иванов, летя в космоса с мустаци и ракетата насмалко да катастрофира...:))
21
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Обикновено знаещите перфектно граматиката не оставят смислени коментари...както се вижда...и какво ти помага в такъви случай това ?

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe