Странните традиции и суеверията на космонавтите

Невероятните обичаи се спазват и до ден-днешен
Обновена: 11 ное 2011 22:25 | 11 ное 2011 22:25, Елка Василева
125
Странните традиции и суеверията на космонавтите
Снимка: Архив Reuters

Началото на космическите суеверия е поставено от знаменития генерален конструктор Сергей Корольов. Той не обичал стартовете да са в понеделник и винаги променял датата, ако първоначално избраната се падала в понеделник. Защо – не се знае.

В Съветския съюз космически кораби не са излитали в понеделник през първите три години от космическата ера.

Когато започнали пък да излитат, станали 11 аварии.

От 1965 г. в съветската, а сега и в руската космонавтика, понеделникът е едва ли не официално „нестартов“ ден“.

На космодрума Бойконур има и „нещастни дати“. Старт никога не се планира за 24 октомври. В този ден всъщност на стартовата площадка никога не се извършва никаква сериозна работа.

На 24 октомври 1960 година се взриви ракетата носител МБР Р-16, загинаха десет души. А на 24 октомври 1963 година избухна ракетата Р-9А – изгоряха осем души.

Друго суеверие на Корольов е било копчето „старт“ при заповед да бъде натискано винаги от един и същи човек – оператора късметлия капитан Смирницки.

Нито едно изстрелване на ракета не минавало без Смирницки. Корольов просто смятал, че този човек има лека ръка.

Същият Корольов забранявал на един от своите конструктори да се появява на стартова площадка при изстрелване. Причината – веднъж на дежурство на този специалист било станало нещо неприятно.

Космонавтите никога не дават автограф преди първия полет. Някои по принцип избягват да дават автограф с черен химикал.

Целият екипаж обаче задължително се подписва на бутилка водка, която после изпиват всички заедно – вече на земята, в степта в Казахстан, след удачния полет.

Космонавтите с удоволствие оставят автографи на вратата на хотелската стая, в която са прекарали нощта преди старта. Категорично е забранено тези автографи да бъдат измивани и заличавани.

Казват, че заради суеверия е имало страхове Валентина Терешкова да бъде изпратена в космоса – всички се сещали за вярването на моряците, че жена на кораба носи нещастие.

Но съветското ръководство не било суеверно. През 1963 г. непосредствено преди международна женска конференция в Москва е решено, че в космоса трябва да лети жена.

В космоса дълго време не са пускали мъже с мустаци. По време на полета на мустакатия Виктор Жолобов е имало проблеми и програмата е трябвало да бъде прекратена предсрочно.

Космонавтите никога не наричат „последен“ старта на някой кораб, казват „краен“ или „заключителен“.

Освен това космонавтите никога не се прощават със съпровождащите ги хора.

На космодрума в Плесецк преди изстрелване на ракета носител на нея задължително изписват „Таня“. Казват, че това име бил написал на първата ракета влюбен в някоя си Таня офицер. Веднъж, когато забравили да изпишат късметлийското име на корпуса на ракетата, тя се взривила.

Преди старта космонавтите задължително гледат филма „Бялото слънце на пустинята“.

По традиция при полет те взимат със себе си стръкче пелин, тъй като най-дълго от другите растения запазва аромата си и им напомня за Земята.

В стартовия комплекс при изпращането на екипажа задължително звучи песента „Земля в илюминаторе“.

Космонавтите смятат за правило да се изпикаят върху гумата на автобуса, който ги отвежда до стартовата площадка. След това плътно закопчават скафандъра им и следващата възможност да се облекчат е едва след няколко часа вече в открит космос.

Ритуалът бил тръгнал от Юрий Гагарин и се поддържа и до днес. Според други родоначалникът на тази традиция е генералният конструктор Сергей Корольов, който задължително „напоявал“ ракетата преди изстрелване, пише NEWSru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
2
 
! Отговори
Зиези преди 12 години
до 55 някой Смъртта на Гагарин никога не е била тайна. Тайна бяха причините за катастрофата с изтребителя.
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руските пияни боси колхозни братя защо не кажат за другите загинали поради величието на руската техника, тези в гръмналия поради лоша поддръжка ВЕЦ, ония загинали от Чернобил или ония от Курск който се наложи да вги вади флота на Норвегия, руснаците ги зарязаха, що не кажат нещо за милионите оставени да умрат на фронта от глад защото е по евтино, или защо не кажат за падащите като круши ТУ или за това в Русия колко струва човешкия живот и как се зачитат човешките права.
58
0
 
3
 
! Отговори
Нели преди 12 години
Журналистите,оправете името на космодрума на БАЙКОНУР!
57
3
 
5
 
! Отговори
до 52 преди 12 години
Разликата между совалката и руските консерви са като между триетажна вила и селски ***. --Тази супер информация от твоя селски *** ли я прати?
56
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само загиналите при срутването на халето в което се съхраняваше поредното руско недоразумение Буран са повече от загиналите в совалки американци. То няма как да има руснак загинал в мисия, защото Русия няма никакви мисии.За междупланетната им програма какво да говорим, а за кацането на луната от което се отказаха, защото и да се насеряха не можеха да не говорим.Такива са фактите драги руски ***. Факти признати от учените по целия свят, а не от журналистите на вестник Дума.
55
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
57:))) Много добре знам как се пише. Подигравателното 'Савецки' е точно на място. За съжаление, Савецкия Съюз опропасти живота на поне 3 поколения българи. Още по жалкото е, че има българи които си мечтаят отново да бъдат под савецко робство.
54
2
 
7
 
! Отговори
БГ език преди 12 години
Савецките жертви никой не знае колко са. В СССР всичко беше секретно--Преди да даваш мъдри съвети понаучи българския език. СЪвеТски, не савецки! В една дума 2 грешки.Стига са ни поучавали неграмотни хора!
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Загинали космонавти и астронавти по време на тренировки - Бондаренко, Фрееман, Басет, Сии, Грисъм, Уайт, Чафии, Уйлямс, Лауренс, Гагарин, Возовиков. При изпробване на нова ракетна техника на загинали много повече хора от всякакви националности, като се започне през 1930 г. в Берлин загива Макс Валиер. През 1931 край Милано изпитват ракетата на американеца д-р Дарвин Лион, загива механика, трима са ранени. Тази година, Кайп Канаверал - загина инж. Джеймс Вановер. Списъкът с жертвите е дълъг.
52
0
 
4
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 33P.S.: Това което написах току що са фактите и ако щеш, може да го приемеш като най-голямата гавра с паметта на загиналите космонавти - целият свят знае за Юрий Гагарин, но никой не беше чувал нито думичка нито дори имената на загиналите! Защото официално те не съществуваха! Нещо повече - аз никога не съм знаел, че и Гагарин е бил загинал по-късно при полет. Не го казваха. Естествено - това беше "държавна тайна"! Това беше "великия" Съветски Съюз!
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наскоро и Валентина Терешкова разказа интересни детайли относно полета си. Веднага след изстрелването се е оказало, че орбитата е била сгрешена и замалко Терешкова да не може да се върне на Земята. Освен това организмът й трудно се адаптирал в условията на микрогравитацията, а положението й в тесния кораб и е причинявало непоносими болки.Терешкова също преминала през кошмарно кацане с катапултиране. По време на кацането тя е направила нещо, което принципно е забранено свалила си е шлема на костюма и желязно парче я ударило през лицето. След кацането Терешкова първо е минала през болница за да се възстанови физически, а чак след това се е върнала до останките от спускаемата капсула, за да направи снимки пред публиката++++Ето така се правят в Русия 'документални' филми.
50
1
 
5
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 33Хайде сега, пак ли почваме да броим кой има повече жертви и да докажем, че американците са по-некадърни а руснаците винаги са били на върха???За твое сведение искам да кажа, че въпросните загинали руснаци изброени тук ги чувам ЗА ПРЪВ ПЪТ! Навремето, когато имаше тотална цензура излъчваха репортажи само "post factum". Тоест - успешно завършила мисия на поредния руски космонавт. Официално загинали руски космонавти нямаше. Американските медии винаги излъчваха всичко наживо.
49
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разликата между совалката и руските консерви са като между триетажна вила и селски ***.
48
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Катастрофата със совалката Чалънджър отнема живота на още 7 американски астронвати2 катастрофи - 14 човека. Савецките жертви никой не знае колко са. В СССР всичко беше секретно. Някой ден може би ще разберем. Ако вземем за пример Катин (признаха си след 60 години отричане), то за руските загинали космонавти ще разберем след 100 години.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 46Уточнили са, даже си копирал уточнението. Просто ти не го разбираш.:) Понякога журналистите пишат прекалено сложно статиите си, тяхна е вината, а не твоя.:) Та, след полета я пият. :)
46
0
 
4
 
! Отговори
някой преди 12 години
Аз пък съм чувал за друго, което не го пише в списъка. Не на Земята, а на кораба са взимали със себе си бутилка с коняк, която са изпивали там горе - в Космоса. Макар че официално е забранено да се пие алкохол. Защо точно коняк а не водка - идея си нямам. Абе, пусти суеверия!
45
2
 
2
 
! Отговори
до 42 преди 12 години
Е какво, трябва да вярваме, че американците са дали повече жертви, хайде стига глупости. Само в статията се споменават за 19 загинали.--Става въпрос за жертви по време на мисии. При тренировки и изпитания на техниката също има много жертви - и не питат дали са руснаци или американци. Но по време на мисии американците имат повече жертви. Явно ти е трудно да разбереш написаното.
44
2
 
2
 
! Отговори
FYI преди 12 години
На 24 октомври 1960 г. прототип на първата междуконтинентална балистична ракета, известна още като "Р-16" се взривява на космодрума в Байконур, който по онова време още се казва Тюра-Таме.Живи изгарят 126 души- изпитатели, специалисти и самият главнокомандващ на Ракетните войски със стратегическо предназначение маршал Митрофан Неделин.До днес тази катастрофа се смята за най-страшната в историята на овладяването на космоса.
43
1
 
2
 
! Отговори
някой преди 12 години
"Целият екипаж обаче задължително се подписва на бутилка водка, която после изпиват всички заедно вече на земята, в степта в Казахстан, след удачния полет."Очевидно са вярвали, че ако не я изпият бутилката, ще им се случи нещо лошо. Но не уточняват какво - като я изпият след полета какво може да им се случи?
42
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
39Ей, при една катастрофа - совалката Колумбия са загинали : Дейвид Браун, Уилям МакКуел, Илън Раймън, Рик Хасбънд, Лоръл Кларк, Калпана Чаула, Майкъл Андерсън.7 човека. Да преброим ли при колко различни катастрофи са умирали руснаци ?
41
1
 
4
 
! Отговори
до 37 преди 12 години
'Савецки'???? научи БЪЛГАРСКИ!!!