Богатите са по-склонни да мамят

Личният интерес е по-важна мотивация за елита, сочи проучване
29 фев 2012 07:31, Елка Василева
32
Богатите са по-склонни да мамят
Богатите ще си вземат повече от бонбоните, предназначени за деца. Снимка: архив, Reuters

Хората от висшите социални прослойки са по-склонни да нарушават правилата за движение по пътищата, да крадат бонбони и да излъжат с цел да станат още по-богати, сочат резултатите от изследване в САЩ и Канада, предаде Франс прес.

Изследването, извършено от учени от Калифорнийския университет в Бъркли и университета в Торонто, включва 7 теста. Във всеки от тях са участвали стотина души.

Един от тестовете показал, че собствениците на автомобили с мощни двигатели са по-склонни да нарушат правилата за движение на кръстовище и по-рядко дават възможност на пешеходци да преминат.

Друг тест, включващ игра със зарове, при която има награда за победителя, разкрил, че хората с по-висок социален статус са по-склонни да излъжат относно получения в играта резултат.

При симулирано интервю за работа тези хора се колебаят по-малко дали да излъжат кандидата, когото искат да назначат на работа, пропускайки да му кажат, че предлаганият пост скоро ще бъде закрит.

Когато им дадат пакет с бонбони и им кажат, че лакомствата са предназначени за деца в съседна стая, но могат да си хапнат от тях, богатите хора взимат повече бонбони в сравнение с представителите на други социални прослойки.

Личният интерес е по-важна мотивация за елита, а алчността, която нараства с богатството и по-високия социален статус, може да накара някои да се държат зле, отбелязват авторите на изследването.

Хората от висшите социални прослойки са по-независими и в резултат са по-малко разтревожени за онова, което другите ще кажат за тях. Богатите се интересуват от резултата и имат по-положителна визия за алчността, а това може да ги направи по-невнимателни относно последствията от действията им за другите. Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: богатите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
4
 
! Отговори
Mickey преди 12 години
Изследването е обърнало изводите с краката нагоре!Не " Богатите са по-склонни да мамят", а мамещите и тези без морал и задръжки имат по големи шансове да станат богати(ако не ги пребият или вкарат в затвора още на началния стадий)
28
0
 
4
 
! Отговори
Мукавей преди 12 години
Истина е ,че е имало и осми тест:Един до друг били сложени два ковчега.Единият бил направен от фазер с обикновена драперия,а другият от дъбов масив и драперия от сатен,аранжиран с цветя.Предложили на 100 човека да легнат в един от ковчезите.Оказало се,че по-богатите,верни на инстинкта си,лягали в по-скъпия ковчег..
27
1
 
3
 
! Отговори
стефан преди 12 години
ами как иначе се правят пари?
26
0
 
6
 
! Отговори
13 преди 12 години
И нашите властимащи ГО ДОКАЗВАТ - то не бяха бонуси, хонорари и т. н.!!!
25
0
 
6
 
! Отговори
Ils преди 12 години
Чувала съм, че е много по-гот да си най-богатия в гробището, нали, по друго казва. Ама нищо де накрая като унищожим планетата, заради нечия алчност, всичко ще си дойде на мястото. Не дали бонбоните на децата егати измекярите.
24
1
 
5
 
! Отговори
dgdfh преди 12 години
tova e otno6enieto na vsi4ki maloumnici, a nad 90% ot bogata6ite sa maloumnici spe4elili ne4estno parite si. Parite davat pove4e sila, a samata sila kara glupacite da se mislqt za po-specialni. Sy6toto otno6enie imat i fizi4eski po-silnite kym po slabite, i 4inovnici kym grajdani. Mnogo umni sy6to prezirat po-glupavite, no pone te s pravo gi prezirat 4e ne iskat da u4at, a iskat nagotovo. Oba4e bogatite i fizi4eski silnite glupaci nespravedlivo prezirat po-slabite finansovo i fizi4eski
23
0
 
7
 
! Отговори
Galia преди 12 години
каква изненада :D
22
0
 
10
 
! Отговори
Тракийски преди 12 години
Честно. Някой плаща ли им да правят такива изследвания ?
21
0
 
14
 
! Отговори
Кирилов преди 12 години
Добър ден, Калифорния. Добър ден, Торонто.Честито!!! Открихте топлата вода.
20
0
 
20
 
! Отговори
Олеее преди 12 години
Хехе - тия голямо откритие направиха! Че това се знае от памтивека. Само в БГ глупаците си мислят, че богатите ще ги управляват по-добре и нямало да крадат защото били богати. Ама то се дължи на 22г. промиване на мозъци им.
19
1
 
18
 
! Отговори
Милионери от закуски преди 12 години
От тази статия всеки средно интелигентен индивид би си извадил извода, че за да забогатееш трябва да крадеш. Но ние това много добре го знаеме - та нали виждаме богаташите в БГ как го правят..... въпросът е ако имаш принципи и не желаеш да крадеш и ощетяваш себеподобните си какво да правим...??
18
2
 
7
 
! Отговори
Еврей преди 12 години
За да живееш добре, някой друг трябва да страда. Вие месо не ядете ли? Или си мислите че месото расте по дърветата ;)
17
0
 
5
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
перник - българската швейцария, всеки втори е богаташ!
16
9
 
8
 
! Отговори
Часника среднис преди 12 години
Кефите ли се бедняци? Излиза че не сте бедни щото нищо не можете, а щото сте чесни :)
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не знам за там, тук по пътищата от 10 нагли засичания,престрояване,странни маневри(без име),9 са със скъпи коли!
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И най-важното което не споменават в статията.Повечето знаят че или поне си мислят че знаят че каквото и да направят само трябва да звъннат един телефон на сенатора на който плащат и нещата са оправени.В америка не плащат подкупи там си имат лобита,клубове и тн.Нещо като законни подкупи.Все пак да не забравяме че повечето от анкетрираните са били нещо като бритни спиърс.
13
0
 
11
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Много ясно, че е така! Ако не беше така, просто нямашеда са богати!!!
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки, който не се съобразява с останалите трябва да се наказва.Лошото е, че сития на гладния не вярва и вероятно само осъзнати и препатили "елитни"индивиди биха се държали добре със социално по-слабите.
11
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
В теста липсва въпроса как са станали богати, явно не като нашите станали богаташи с измама и грабеж. За разлика от онези, нашите и един бонбон няма да дадат на децата дори ще искат още, а що се отнася за работа, вижте как се назначава работник в марица изток, с подкуп от 7 хиляди лева и след 6 месеца е освободен. Ако подобно изследване го направят в България, ние ще учудим света и ще сме готови за книгата на Гинес !
10
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тука неам кво да кажа, защото и ние ще сме същите. много рядко хората не се променят от парите. а до това кой как изкарва парите, е въпрос на интелект. после следва негодуванието на неуспелите. друго няма. в скандинавието може би са много балансирани нещата и е постигнато социално общество между успели и неуспели. другото е масова измекярщина и по-по-най.