Папата: Животът е съмнителен подарък сам по себе си

Бенедикт Шестнайсети навърши 85 години в присъствието на свои сънародници
Обновена: 16 апр 2012 18:05 | 16 апр 2012 17:52, Бойчо Попов
34
Папата: Животът е съмнителен подарък сам по себе си
Снимка: Reuters

Негово Светейшество папа Бенедикт Шестнайсети навърши днес 85 години. Той е шести в класацията на най-възрастните понтифекси от 1400 година, когато в хронологиите започват да се вписват точните рождени дати на главите на Римокатолическата църква.

Папата прие на аудиенция Едмунд Щойбер, премиер на областта Бавария от 1993 до 2007 година, който му връчи подарък - издадена специално за случая книга на немски език.

Книгата е озаглавена "Бенедикт Шестнайсети – известни личности за папата" и е издадена от германското издателство Media Maria Verlag e.K.

Редактор на сборника и автор на една от 20-те глави е личният секретар на папата монсиньор Георг Генсвайн. Останалите автори също са видни личности от Германия, сред които личат имената на федералния министър Волфганг Шойбле, на бившата футболна звезда Франц Бекенбауер, на трима кардинали, както и на други духовни лица, политици, общественици, дейци на културата и изкуствата.

Едмунд Щойбер, който също фигурира сред авторите, пожела да изтъкне, че те са имали пълна свобода да изразят мнението си за папата и книгата не е писана "по поръчка отгоре".

Папата прекара празника с две дузини германски епископи и кардинали.

В своята проповед папата припомни деня, в който е роден, и в който веднага е бил покръстен. „Животът е съмнителен дар, ако остане сам по себе си“, каза Бенедикт XVI и подчерта важността на кръщението като "прераждане от вода и дух". Той бил застанал пред последния участък на живота си и не знаел какво ще последва. Но бил убеден, че светлината на Бог е някъде там.

Някои наблюдатели използват рождения ден на Бенедикт Шестнайсети, който на 19 април ще отбележи седмата годишнина от въздигането на Свети Петровия трон, за да засегнат и темата, известна в кулоарите на Ватикана под дипломатичното название "папския преход". Припомнят се думите на Бенедикт Шестнайсети, че "папата би имал задължението да се оттегли, ако физически, психологически и духовно не е повече в състояние да изпълнява своите задължения".

Повтарянето на тази принципна позиция на понтифекса несъмнено стимулира медийни спекулации, но фактите и публичните изяви не дават реално основание да се смята, че Светият Отец ще "подаде оставка".

Бенедикт Шестнайсети е вече по-възрастен от предшественика си, Блажения Йоан Павел Втори, който почина през 2005 година след дълга борба с Паркинсоновата болест и други заболявания, но е в несравнимо по-добра физическа и умствена кондиция. Съвсем наскоро светът го видя как слиза от самолета след 14-часов полет до Мексико за първия етап от шестдневната визита, която го отведе и в Куба.

На срещата на двамата 85-годишни папата каза на Фидел Кастро: "Да, аз съм стар, но все още мога да си изпълнявам задълженията".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
хм преди 12 години
Направо е стряскащ на някои снимки!
28
1
 
2
 
! Отговори
555 преди 12 години
Този Бенедикт Шестнайсети ми изглежда меко казано демоничко! Страшничък е!!!
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Животът съмнителен подарък? Защо не го върнеш тогава? Защо упорстваш? Лицемер.
26
0
 
9
 
! Отговори
Младеж преди 12 години
Папата е младеж в сраевнение с българския патриарх Максим, който е на 97 и в момента кара 98 си година. Мисля дори, че е най-възрастният духовен водач в целия свят
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Папата не е пил морен вода ! Ако не броим интригите, които са основното им занимание.
24
3
 
3
 
! Отговори
Мислещ преди 12 години
28, много жлъч. Учените са били техни свещенници. Науката се е родила там.Колкото до инквизицията тя е гонила българската "ерес" - богомислтвото, създало катари и т.н. но пък тази "ерес" е и облагородила католицизма.
23
2
 
6
 
! Отговори
до 25 преди 12 години
ох, да бее! все някой ни е виновен и все сме с губещия отбор. и кое е това значимо, което е налагала инквизицията?! че можело да наклепаш съседа си и да го убият по донос.изгорили са на кладата толкова учени заради мракобесните си възгледи. а имат висок стандарт , защото са ограбвали векове наред колониите си. на нас ни разказва играта това, че сме абсолютно лишени от чувство за национално единство. май теб много са те били и все по главата
22
2
 
2
 
! Отговори
999 преди 12 години
тези са такива первезници......мама им....
21
2
 
2
 
! Отговори
999 преди 12 години
обективния-твоя "свети" отец не е мой,той е на католиците а аз не съм такъв,така че не е на 2 милиарда началник
20
6
 
5
 
! Отговори
Бернар Ги преди 12 години
Аз пък мисля че Католическата църква е в основата на Европейската култура. Светата инквизиция е дисциплинирала обществото и е наложила вярата. Да имало е безчинства и несправедливости, но така е винаги когато се налага нещо значимо. Забележете, че католическите държави са с най-висок стандарт,най-висока култура и никога не са робували,а винаги са воювали за вярата и свободата си.Тук нямаше да бъде турско, ако бяхме с Ватикана, но богомилството ни разказа играта. Това са фактите. Боя изгражда!
19
0
 
1
 
! Отговори
cc преди 12 години
Наистина добро, Krimena!!!
18
7
 
4
 
! Отговори
обективен преди 12 години
Негово Светейшество е глава на всички християни, а комунистите, неверниците и болните атеистични глави е нормално да не го харесват меко казано! Това обаче няма никакво значение, повече от 2 милиарда са миряните на Папата, Господ да му дава дълголетие!
17
1
 
1
 
! Отговори
krimena st zag преди 12 години
as vapriki 4i sam hristianka as viarvam uba4e v boga.......papata as mi e idna dustulepna usoba.uba4i daje e katolik...germanskuto mo poteklo e garanzia za diszipliniran mantalited i ima vlianie f vatikana...uba4e kolturniad mo miruglet e sas ugrani4enosti,as well....ina4e nikag ni e aruganten i e miluzliv.no e filantrob-
16
4
 
3
 
! Отговори
e преди 12 години
---- Прикрепено писмо (до служителите на "Звяра"- попове и папи.) ----Подател: евгени славков <evgeni70251***abv.bg>До: sinod***abv.bg, contact***ecclesia.grОтносно: до служителите на "Звяра"- попове и папи.Дата: Понеделник, 2012, Април 16 20:17:18 ЕЕЩДядо попе,пак в BTV-NEWS заблуждавате вярващите драги зрители,носейки един голям дървен идол-картина-икона,обявявайки,че е е "чудотворен".Какво ли каза Господ в заповедите Си и конкретно във Втора ?! Друго,обявявате как хората трябва да се молят на други хора по ваше попско-паско предпочитание и конкретно на Мария.Защо тогава Исус след възкръстването Си, се яви първо на Мария-Магдалена ?????!!!!!! ; И защо когато казали на Господа :"Господи,отвън те чакат -*** и братята Ти " ,Той отговорил,посочвайки учениците и последователите които били с Него,казвайки: "ЕТО КОИ СА МОИТЕ БРАТЯ,МАЙКА И СЕСТРИ-тези,които слушат и изпълняват Божията Воля.Божията Воля ако не знаеш дядо попе е Самият Исус !!!!! Така,че чии думи да повярваме,на твоите с които се опитваш да променяш Божията Истина,или тези на Христа ?????!!!!! Не знаеш ли че Божията Истина е Сам Христос и НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СИ ПРАВИ-ОБРАЗ И ПОДОБИЕ НА ИСТИНАТА ?!!!!!!!!!! Обаче на едно място в Новия Завет е споменато следното: "И с чашата с която е черпила,ПОЧЕРПЕТЕ Я ДВОЙНО !"" Знаеш ли за какво се говори в този стих ?! Говори се за днешно време,и "онази" е "блудницата",която опиянява целия свят с виното на блудството си-РЕЛИГИЯТА НА "ЗВЯРА" .
15
7
 
3
 
! Отговори
Той преди 12 години
Тя и аналната "любов" не е подарък е е желание.Имате опит в това там във Ватикана.
14
9
 
4
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 12 години
Хитлерюгент, ако не ти се живее - върни дара!Въженцето и готово!
13
9
 
2
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 12 години
Хитлерюгент, ако не ти се живее - върни дара!Въженцето и готово!
12
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Да, аз съм стар, но все още мога да си изпълнявам задълженията"Задължения? Например?Да носиш 5-килограмовата ти златна корона и да я показваш на наивниците?Или да уреждаш по-евтини дечица на перверзните кардинали?
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
zaglavieto na matriala e samnitelno,spisva4ite na matriala sa samnitelni.izvod..nazna4eni sa po pora4ka i s vrazki
10
14
 
16
 
! Отговори
Папа преди 12 години
Той е съмнителен.Както и цялата католическа прослойка,която се мисли за коричката на ***.Ще ме извинявате за израза,но това са най меките думи,които успях да подбера.Нека бог ме накаже.Разбира се,няма как да те накаже нещо в което не вярваш.Но стига глупости,едно е да вярваш в нещо,друго е да живееш в страх че няма да отидеш в рая.Папата е престъпник и никой не може да го отрече,а ватикана е най голямата мафия,който не го осъзнава е *** мирянин.