До края на века 90% от езиците ще са мъртви

Най-застрашени са тези, които се говорят в изчезващи екосистеми
8 май 2012 16:14, Елка Василева
48
До края на века 90% от езиците ще са мъртви
Естествено езеро в басейна на река Амазонка. Снимка: Reuters

До края на този век между 50 и 90 процента от езиците на планетата ще бъдат мъртви, вещае американско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Според изследване на екипа на д-р Лари Горенфло от университета в Пенсилвания най-застрашени са езиците на общностите, обитаващи все по-стесняващите се естествени екосистеми на планетата. Със загубата на природните местообитания  освен биоразнообразието човечеството ще изгуби и незаменимо културно наследство.

"Езиците на малките общности с примитивни икономики биват измествани от тези, които използва индустриалният свят", казва д-р Горенфло. "Наречията и диалектите биват унищожавани със същия ритъм, с който напредват моторните резачки в девствените гори на планетата".

В наши дни биологичните видове изчезват с 1000 пъти по-бързи темпове от цялата история на човешката цивилизация. В този контекст и езиците на аборигенските култури не ги очаква нищо добро. Това е най-видно в Бразилия, където уникални култури са погълнати от "глобализацията".

Д-р Горенфло е убеден, че екосистемите и езиците са тясно свързани. В застрашените екорегиони се говорят езици, които осигуряват 70 процента от езиковото богатство на планетата, пише БТА.

На 2,3 процента от останалата дива територия на планетата се говорят 3 202 езика - близо половината от съществуващите в наши дни. Условията, които предизвикват заличаването на биоразнообразието, автоматично осъждат на смърт и езиковото разнообразие, твърдят учените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: езициЛари Горенфло
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това, което някога се е случило във Вавилон, няма да се върне назад. А до всички българи патриоти, научете се да пишете *** език без правописни и граматически грешки, преди да се биете в косматите гърди и да ревете "***, ***". Жалки сте.
37
0
 
1
 
! Отговори
до 34 преди 11 години
да и то доста повече..ако българският език загине тогава ще трябва да загинат всички народи които пишат на кирилица..а това и в най заветните сънища на атлантическите окупатори няма как да се случи..а колкото до някой удавници тук, които се исказват неподготвено..един съвет от една безсмъртна личност "Поражението - не е поражение, освен ако вие не го признаете за таков в съзнанието си" (Bruce Lee) (1940-1973)......... дерзайте братя
36
0
 
4
 
! Отговори
Възмутен преди 11 години
Защо тук всичко се пише на английски да не сме англииска колония ???Застанете срещу най престижният университет в България Софийският и се огледайте хубаво навсякъде около него има само надписи на английски език сградата на ялта от 7 надписа 1 не е на Български!!!P.S Конституция на Република БългарияЧл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
35
3
 
2
 
! Отговори
за статията преди 11 години
Не ме занимавай с глупости!
34
0
 
0
 
! Отговори
нн преди 11 години
хинди, суахили и още няколко :) :) :)
33
2
 
6
 
! Отговори
fg преди 11 години
ХА -ХА -ХА ПЛАНА ГО ЗНАЕМ БЕ АМЕРИКАНЧЕТА ОТ СЕВЕРНА АМЕРИКА,ПОСТОЯННО НИ НАТРАПВАТЕ КУЛТУРАТА СИ И ГОВЯНИЯТ СИ АНГЛИЙСКИ....МИРИЗМИ.....
32
2
 
14
 
! Отговори
китайче преди 11 години
Ще остане китайският - към момента всеки пети човек в света говори китайски (и се увеличават).Друг популярен език ще е.....ъъъъъъъ, на какъв език говорят в Индия?
31
4
 
6
 
! Отговори
до 38 преди 11 години
Нещо си в грешка. На младите и чуждите езици са им толкова добри, колкото българския.
30
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
само и единствено македонския е най-древния и ще остане за винаги! още динозаврите са го говорили, като от тях са го наследили маймуните и ***!
29
0
 
4
 
! Отговори
Чичо преди 11 години
А бе, 37-ми, ти изкърти мивката, брато Хантичен................
28
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
по важно е да се запази ромският език и култура защото загубата на тази култура ще е загуба за човечеството за това трябва да се спира дескреминацята на ромите и да се утвърждава културата ромската за по добре бъдеще на българия и европа и за развитие на човечествоторомите са преки наследници на античните роми които са по хантични и от македонцитеромския език е много богат и широк а ромската писменост е много културна писменосткирил и методий и брат му също били са роми
27
3
 
9
 
! Отговори
hmn преди 11 години
много важно. тамън ще се разбираме по-добре. да ги запишат на една флашка изчезващите езици, за поколенията и да ги оставят да си изчезват.... цялата мара втасала, са и за изчезващи езици да се тръшкаме...
26
3
 
5
 
! Отговори
Бъдете оптимисти бе! преди 11 години
Чиста америкоюдейска пропаганда - по скоро западно европейските езици ще изчезнат - мечтата им към Нов Световен Ред сама ще ги унищожи - думите Икономика и Пари няма да съществуват дълго.
25
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
mi to balgarskiat ezik sigurno shte e parviat deto shte izchezne ,edna godina izvan stranata i eto zabravih kak se govoreshe i se pisheshe na balgarski ..a i ne mislia che shtemi lipsva !
24
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България няма да изчезне нито езика.. по -полека черногледците
23
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами да се спрът китайци, индийци, нигерийци, пакистанци, мексиканци даже и руснаци които са по 100 милиона и нещо.. както турци и бразилци нации които освен да се плюдят друго не могат да предложат на света
22
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредното доказателство че на Земята не могат да живеят седем милиарда души !Хем че е пренаселено,хем че се унищожават горите,хем че се замърсява околната среда .До там ще стигнем ,и това ще доведе до глобална катастрофа !Без гори,няма дъжд,това означава суша и глад ,без фауна ,означава глад -не може така,време е правителствата да вземат мерки срещу раждаемостта !Една жена трябва да ражда поне едно дете ,така трябва да бъде ,иначе 2050г.ставаме 10 милиарда души,и ще станат глобални проблеми!
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СНИМКАТА Е НЕВЕРОЯТНА! :)
20
4
 
13
 
! Отговори
ii преди 11 години
До края на века Българи няма да има вие ми се вайкате за езиците.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имайки предвид правописа на пишещите в наши и чужди форуми, 100% от езиците са вече мъртви. А да: И дълбоко погребани. Нямам предвид диалектите, които са солта, пипера и цвета на всеки език.