До края на века 90% от езиците ще са мъртви

Най-застрашени са тези, които се говорят в изчезващи екосистеми
8 май 2012 16:14, Елка Василева
48
До края на века 90% от езиците ще са мъртви
Естествено езеро в басейна на река Амазонка. Снимка: Reuters

До края на този век между 50 и 90 процента от езиците на планетата ще бъдат мъртви, вещае американско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Според изследване на екипа на д-р Лари Горенфло от университета в Пенсилвания най-застрашени са езиците на общностите, обитаващи все по-стесняващите се естествени екосистеми на планетата. Със загубата на природните местообитания  освен биоразнообразието човечеството ще изгуби и незаменимо културно наследство.

"Езиците на малките общности с примитивни икономики биват измествани от тези, които използва индустриалният свят", казва д-р Горенфло. "Наречията и диалектите биват унищожавани със същия ритъм, с който напредват моторните резачки в девствените гори на планетата".

В наши дни биологичните видове изчезват с 1000 пъти по-бързи темпове от цялата история на човешката цивилизация. В този контекст и езиците на аборигенските култури не ги очаква нищо добро. Това е най-видно в Бразилия, където уникални култури са погълнати от "глобализацията".

Д-р Горенфло е убеден, че екосистемите и езиците са тясно свързани. В застрашените екорегиони се говорят езици, които осигуряват 70 процента от езиковото богатство на планетата, пише БТА.

На 2,3 процента от останалата дива територия на планетата се говорят 3 202 езика - близо половината от съществуващите в наши дни. Условията, които предизвикват заличаването на биоразнообразието, автоматично осъждат на смърт и езиковото разнообразие, твърдят учените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: езициЛари Горенфло
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
трябва да се учи на ромски и рпмския да стне на световен език
17
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
YES! най-накря! да остане само английски !!11oneако всички говорим на един език, света ще е по-добро място
16
2
 
16
 
! Отговори
голяма загуба преди 12 години
Това така наречено "културно наследство" е резултат на пълната изолация и липса на интерес към света и прогреса на най-различни диваци от Кавказ до Амазонка. По тази логика трябва да се борим не всеки в БГ да е грамотен на книжовния език, а да развива собствения си диалект. А пък сърбизираният македонски диалект е просто "бисера в културата" ни
15
1
 
6
 
! Отговори
eeee преди 12 години
Mnogo hubava snimka.Prirodata e neshto Veliko,a horata ogromno *** zeinal na tazi prikazka,za Sajelenie.......
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никой от писалите под мен радетели за глобализация явно не е чел за Паисий. Иначе ревете обаче че големите корпорации ви го начукват. Жалко...
13
6
 
4
 
! Отговори
баш македонец преди 12 години
Како така бре редакторе, немой да ме фарляш во стрес. Па како ке зборувам со стринка Цецка - от село с.Джанково - Горна Джумая она зборува на юначен бугарски език, па яс от с. Смоковско - Скопско зборувам на баш-юначен македонски язик. Не се секирай стрино, ако се загине бугарски език, па ке остане баш юначен македонски язик.
12
3
 
5
 
! Отговори
456 преди 12 години
До 8 споко няма да изчезнем бъди сигурен,щом толкова хиляди години сме оцелявали ще ни бъде.
11
12
 
13
 
! Отговори
to преди 12 години
БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК НЯМА ДА ИЗЧЕЗНЕ, ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ЗАМЕНЕН С РОМСКИ
10
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Езиците са нещо което разделя и пречи на комуникацията в съвременния свят! Икономически всички бихме били по добре ако говорехме само на английски, есперанто или испански.Вижте само какво прахосничество има в ЕС от това, че има 25 официални езика и армия от дестки хиляди преводачи!
9
3
 
12
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
Е, тва е... само *** ни се глобализират, ни се интегрират, ни езика им изчезва... всичко друго се приспособява за да оцелее в съвременния свят - тия, не!
8
3
 
19
 
! Отговори
of преди 12 години
Мен лично повече ме притеснява дали ще изчезне българският етнос, че с тази политика на геноцид от страна на управляващите вече 22 г. натам отиват нещата.
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това се нарича естествен подбор. Остават само силните и проспособимите. В крайна сметка е по-добре да има възможно най-малко езици за да се разбираме по-добре. Езикът е просто едно средство, което често се явява пречка.
6
8
 
4
 
! Отговори
Пеуник преди 12 години
"На 2,3 процента от останалата дива територия на планетата се говорят 3 202 езика - близо половината от съществуващите в наши дни"На нашата дива теуитоуиа езика няма да изчезне доуи да куайа на века. Ще се боуим за него. Нека ни обиждат нека ни се подигуавът ние сме мъже и ще са боуим. Някой го науичат диауект, но ние знаем че това туабва да е официауния бъугауски език. Наздуаве и Хуъц.
5
13
 
21
 
! Отговори
йея преди 12 години
По - добре да изчезват, само излишни усложнения, супер ще е всички да се разбираме без преводачи речници и блабла
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е, как да убедиш македонците, че нямат шанс за продължение на "езика и културата" им освен чрез българския език и култура? Те не вярват на никакви истински учени, а само на това каквото им кажат сръбските им кукловоди.
3
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То па инглиша е един език.
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Точно English-a няма да изчезне,щото се говори в цялата Британска общност. Виж САЩ може да се разпадне като нищо!
1
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И English-a ще изчезне, ако САЩ се разпаднат, вервайте ми.

Спонсорирани публикации