Радостта на народа – човекът на народа

Креслото в парламента изкушава олимпийски и световни шампиони
3 юни 2012 15:51,
46
Радостта на народа – човекът на народа
Петкратната световна шампионка по спортна стрелба Весела Лечева е част от тежката артилерия на левицата. Снимка: Булфото

След като припомни страстта на българските политици да се изявяват и на спортната арена, Dnes.bg ви представя кариерите на големите български шампиони като депутати. Стрелбата и художествената гимнастика са първенците с най-много народни представители! 

След всеки спортен триумф политиците гледат да се доредят за снимка с героя. Естествено за състезателите е чест да получат потупване по рамото лично от държавния глава, премиера или депутатите, които се точат на върволица.  

Всъщност те биха се зарадвали повече на премия и сериозно отношение, когато не са на върха. Може да се почустват и обидени от феновете в политиката, ако решат самите те да правят кариери като депутати. 
 
Бързо контрират, че мястото на шампионите не е в Народното събрание. Избирателят пък се пита защо именитият спортист притежава по-малко качества от депутати, сред които артисти и депутати, много от тях попаднали в парламента заради обаянието на лидери като Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов.
 
Тарзан в Народното събрание
 
Последният голям дебат дали спортистите имат място в Народното събрание беше през пролетта на 2004 г.

Тогава СДС подсили олимпийският шампион по троен скок от Сеул'88 Христо Марков. Асът в леката атлетика от Русе зае мястото на напусналия Иво Цанев, но мнозина заподозряха, че той е приел новото си амплоа заради симпатиите на Надежда Михайлова, сега Неински. 
 

Събитието задмина по медиен интерес дневния ред на парламента. 
 
Заради дългата си коса и атрактивен външен вид Марков бързо получи бойно прозвище от колегите си, кръстили го Тарзан. Направиха му и фенклуб.
 
След като положи клетва си, той взе отпуска за месец, за да подготвя възпитаничката Тереза Маринова за защитата на олимпийската титла от Сидни през 2000 г. 
 
Чаровната блондинка беше първа резерва в листата на СДС в Плевен. 
 
Тежката артилерия на левицата
 
В бялата сградата на жълтите павета най-титулувана на спортисти  е левицата. Като членове на БСП във вземането на решения са участвали треньор №1 за миналия век – Папата на щангите Иван Абаджиев.

И Нешка Робева, която също е донесла стотици титли на България начело на художествената гимнастика, е в отбора на „червените“. 

 
От листата на Евролевицата в парламента влезе и бившият състезател по хокей на лед Александър Маринов. 
 
В арсенала на тежката артилерия на Коалиция за България беше петкратната световна шампионка по спортна стрелба Весела Лечева Коалиция за България. Тя беше и шеф на Държавната агенция по въпросите на младежта и спорта (ДАМС) в правителството на Сергей Станишев.
 
Бившата й съотборничка Нонка Матова пък подсили НДСВ. Заради политическата формация на Симеон Сакскобургогтски.

В парламента попадна и трикратната шампионка на планетата и шеф на федерацията по художествена гимнастика Мария Гигова. 

 
Сред много треньори и шампиони в парламента най-емблематичния пример за пробив до върха в политиката е този на героя от САЩ'94 Йордан Лечков, изкарал два мандата като кмет на Сливен.

Старозагорският окръжен съд обаче осъди бившия полузащитник на ЦСКА,  „Хамбургер“ и „Олимпик“ (Марсилия). Той ще обжалва. 

 
Арни – Терминаторът-губернатор
 
Челният световен опит на Лечков даде седемкратният „Мистър Олимпия“ като световен шампион по културизъм при професионалистите – Арнолд Шварценегер. Забавният и тромав акцент от холивудските касоразбивачи „Конан Разрушителя“, „Терминатор“ и „Хищникът“ не попречиха на Австрийския дъб да стане губернатор на американския щат Калифорния. 
 
Опонентите на Шварценегер спряха да се смеят през август 2003 г., когато той спечели изборите с 3,4 млн. гласа. 
 
Шампионът на Националната баскетболна асоциация с екипа на „Ню Йорк Никс“ и носител на Кепо но европейските шампиони (КЕШ) със „Симентал“ (Милано) Бил Брадли влезе в Сената на САЩ от листата на Демократическата партия. Беше кандидат за президент.
 
Героят от Втората Световна война и президент на САЩ Дуайт Айзенхауер чупи няколко рекорда като състезател по американски футбол в прочутата военна академия „Уест Пойнт“. 
 
Предричат професионална кариера, но контузия в коляното слага край на спортната му амбиция. 
 
Една от легендите на „Милан“ и италианския футбол – Джани Ривера спечели общественото доверие през 1987 г. и влезе в парламента. Беше подсекретар на Министерството на отбраната
 
Звезда на друг гранд от Ботуша, „Ювентус“ - Джампиеро Бониперти стана представител на Европейския парламент. Проби от от листата на „Форца Италия“.
 
Британецът Себастиан Коу – олимпийски, световен и европейски шампион в средните бягания в леката атлетика, е сред лидерите на Консервативната партия и беше консултант в правителството на „желязната лейди“ Маргарет Тачър. 
 
Канибалът-ръгбист
 
Малцина знаят, че легендарният диктатор-канибал от Уганда Иди Амин е бил впечатляващ спортист. Държи титлата по бокс на Уганда в полутежката категория от 1951 до 1960 г.  

Освен това бил доста добър борец и ръгбист. Раменете и вратът му били челичени.
 
Спортисти в Народното събрание:
 
Александър Маринов - (БСП, художествена гимнастика)
Весела Лечева - (Коалиция за България, спортна стрелба)
Евгени Димитров – (Eвролевица, хокей на лед)
Жорж Ганчев – (БББ, баскетбол, фехтовка)
Иван Абаджиев – (БСП, вдигане на тежести) 
Кристиян Кръстев – (БББ, баскетбол)  
Мария Гигова – (НДСВ, художествена гимнастика)
Нешка Робева – (БСП, художествена гимнастика)
Нонка Матова (НДСВ, спортна стрелба)
Радослав Каратанчев (БББ, гребане)
Стефан Нешев (СДС, бокс)
Христо Марков (СДС, лека атлетика)
Юлия Берберян (СДС, тенис)
Павел Чернев (“Атака“, джудо)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Весела Лечева-радостта на народа, не пишете глупости, вижте кой и е мъж!
7
5
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Весела Лечева няма капка срам- при съпруг мафиот трябва да се скрие вдън земя, а не да приказва наляво и надясно колко честни били, пък какво станало с Манол!
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Затова пък звездите на ГЕРБ са или зобани с допинг, или са с фалшиви или преписани дипломи.
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да си спортист не се иска много много акъл, мускули требят.........
4
2
 
15
 
! Отговори
ЗАБРАВИЛИ преди 11 години
са да сложат в листата и фидосова: шампион по софри с кебап4ета и кифтета. хахахахаха
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Даа нашата страна има много яки спортисти.Значи и спортните школи са били на ниво.Не е само гена.Спорт спорт ама спорта е за развлечение и богатство на малцина.Спорт страна не храни.Е тия арабските страни- строят писти за Ф1 стадиони какво ли не за спорта.Ама са си опекли работата - имат милиарди натрупано богатство.Ние имаме добри спортисти и тях ги придърпад в чужбина и кво става?Знаят ги ,че са българи викат браво и толкова.
2
2
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 11 години
Весела Лечева е,че и го пише!Чети бре първи,ама то да бързаш да си първи тук,пишеш глупости.
1
7
 
9
 
! Отговори
!!! преди 11 години
Лечева непрекъснато призовава за ВЪЗМЕЗДИЕТО ГОСПОДНЕ НА НАПАДАТЕЛИТЕ НА МЪЖА И ...!!ДА СИ ПОМИСЛИ ДАЛИ ПЪК ТО НЕ Е ГИ Е НАСТИГГНАЛО САМИТЕ ЛЕЧЕВИ ,ЗАРАДИ "ЧИСТИТЕ "ИМ СДЕЛКИ ПО ВРЕМЕТО НА МАНОЛ .....