Китайският глад за лукс изглежда се засити

Компаниите от бранша отчитат осезаем спад на ръста
16 юли 2012 12:00, Бойчо Попов
7
Китайският глад за лукс изглежда се засити
Снимка: Ройтерс

По всичко изглежда, че неутолимият глад на Китай към луксозните стоки започва да отшумява. Икономическият спад прави заможните купувачи нервни. В допълнение идват и стриктните действия на китайското правителство срещу корупцията, която често се проявява под формата на скъпи подаръци.

Въпреки че в световен мащаб продажбите на луксозни стоки в Китай все още са на висока стойност, оборотите от луксозни предмети, като златни часовници и кожени чанти, спадат. Намалението е сериозен удар за производителите на луксозни продукти, които досега смятаха, че Китай е имунизиран срещу икономическите проблеми на Европа и САЩ пазар, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Избледняващият апетит за лукс естествено се отразява и в балансите на компаниите от сектора. В сряда акциите на британската модна марка Burberry паднаха рязко, след като компанията обяви, че ръстът на продажбите в Азиатско-тихоокеанския регион е паднал до 16% спрямо нарастването от 67% година по-рано.

От няколко години насам Китай се превърна в пазар с нарастваща важност за производителите на луксозни стоки. В момента има около 2,7 милиона китайци с активи от повече от шест милиона юана (770 000 евро). 63 500 души разполагат с активи от над 100 млн. юана (12,8 млн. евро), съобщава китайският конкурент на Forbes, компанията Hurun Report от Шанхай. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дано да им се крепи икономиката, защото ако тръгне тая *** да си търси хляба по света няма да има спиране. Иначе капитализма им се е отразил добре 2.7 милиона китайци милионери в зелено никак не е лошо. В САЩ милионерите са 5 милиона и вероятно Китай ще ги задмине до 10-15 години по тоя показател.
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първите три коментара са ***... особено третият, който няма нищо общо с темата :Д
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Икономиката им си е добре. Просто не може все едни и същи *** и парцалки да си купуваш, колкото и луксозни да са. Например като имаш 4-5 златни часовника все пак почва да ти писва и не си купуваш още, ако не искаш да си ги правиш на супа.
2
6
 
3
 
! Отговори
силва преди 11 години
малко по малко икономиката им намали тмповете
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И аз чувам че икономиката им вече намаляла оборотите, да видим какво ще стане.

Спонсорирани публикации