Откриха гореща планета, рекордно близо до Земята

Американски астрономи още не знаят какъв е химическият състав
20 юли 2012 19:41,
109
Откриха гореща планета, рекордно близо до Земята
Анимационен модел на супертелескопа "Спицър". Снимка: Reuters

Екзопланета с размери малко под тези на Земята, при това разположена рекордно близко до нас, откри телескопът "Спицър". 

Небесното тяло било регистрирано случайно от екипа на астрофизика Кевин Стивънсън - шеф в Университета на Флорида, позициониран в Орландо, съобщи специализираното издание The Astrophysical Journal, цитирано от РИА Новости.

Екзопланетата няма атмосфера, тъй като е прекалено близо до своето слънце, а и заради малките си размери.

Астрофизиците не изключват, че заради високата температура повърхността на UCF-1.01 да е покрита с океан от магма.

Поради тази причина на повърхността й е адска жега. От дневната страна на UCF-1.01 температурата е около 600 градуса по Целзий.

Минипланетата UCF-1.01 се намира само на 33 светлинни години от нас и е в съзвездието Лъв.

Това я превръща в може би най-близката екзопланета до Земята, съобщиха от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, щата Калифорния.

Радиусът й е 4200 км, което е около две трети от земния (6371 км). Екзопланетата е разположена много близо до своята звезда - тя прави едно завъртане около нея за по-малко от две денонощия.

Стивънсън и неговите колеги все още не могат да кажат какъв е химичният състав и каква е масата на екзопланетата, тъй като не разполагат с подходящите достатъчно чувствителни инструменти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
3
 
! Отговори
СД НЕАДЕКВАТЕН преди 11 години
АЗ ЛИ СЪМ ЛУД ИЛИ 33 СВЕТЛИНИ ГОДИНИ СА МНОГО БЛИЗКО А МАРС ТЯ НА КОЛКО СВЕТЛИНИ ГОДИНИ КОЙ Е ПО РЕКОРДНО БЛИЗКО ЩО ПИШЕТЕ ТАКИВА ПОМИИ БЕ КАВАЛИ ??????
42
4
 
3
 
! Отговори
до 72 преди 11 години
кой суперджет ? оня дето пияните пилоти го приземиха форизонтално в една скала ли ....оле мале вие още малко и за буран ще почнете да разказвате и за машините за марс и за лунната програма хахахаСУПЕРджет, ама СУПЕР се разби още на шоуто на което го показваха барабар с куп високопоставени лица.
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако изпратим *** - те ще откраднат магмата
40
3
 
6
 
! Отговори
Прохейтър преди 11 години
А, и преди да ми бъде отговорено как руснаците били "откраднали" всичко от Германия, нека напомня - именно руснакът Циолковски разработи механиката на космическия полет, руснаците правят ракети още през 1930-те (ГИРД-Х), а ВЕЛИКИЯ Вермахт нямаше да успее да окупира и Белгия, ако немските офицерчета не бяха обучени в СССР през 1930-те и ако немците не им бяха откраднали всичките дизайни за леки и средни танкове. Не че поддържам Русия, но е готино балканските селяни да останат с пръст в уста. :)
39
6
 
1
 
! Отговори
до 63 преди 11 години
Всичко строят затова Арофлот купува само боинг и еърбъс :)), стова ли похвали руснаците с перални и печки ай ай ай. Ладите, перла 05 и печките раховец отдавна ги хвърлихме и всеки се отърва от тия технологични чудеса с удоволствие . *** в русия и виж кой какви коли кара и после застани на летището да видиш къде са им пословичните самолети :)). Корабите дано да не са като Курск и тия последните дето потънаха. А локомотивите знаем къде са най бързите и луксозни, не не са в пияна Раша.
38
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че сме копия на руснаците сме си копия. и ние като тях сме философи на по чашка, но сме гола вода в действията. И ние сме велики на хартия, но сме си последни в европа, и ние имаме Велик БАН, с нула реално приложими открития. И ние поддържаме техниката като тях. И ние сме се кланяли на партията майка, а те дотолкова, че направиха бели като Чернобил. България да се освободи сама ?!?! от какво, от турците, от политическото или икономическо робство ?!?! Все някой им е виновен на разни държавици.
37
3
 
7
 
! Отговори
Прохейтър преди 11 години
Тия глупости за "България под руско влияние" не ми ги дъвчи. За компанията ти на чашка стават. :) За съжаление българите не са копие на руснаците. Ако беше така, щяхме да се освободим сами, както те от монголците. Щяхме да имаме Лев Толстой, а не Илия Троянофф. Питай финландците дали руското влияние им се е отразило зле. И после питай жителите на Хаити, Салвадор, Панама, Сомалия, Колумбия, Конго и Нигер как им се е отразило американското влияние. :) Смешен балкански селянин. :D
36
7
 
3
 
! Отговори
да 57 преди 11 години
То и от коли ако имаха нужда досега да бяха направили вместо да купуват истинските вносни коли и от самолети така, вместо аерофлот да купува само и единствено бойнг и еърбъс, същото важи и за телефоните, смартфоните компютрите, софтуера и т.н.Даже на луната щяха да кацат аха аха, но се оказа, че изобщо няма как да го направят, та се отказаха с думите, че нямало нужда .
35
5
 
2
 
! Отговори
до55 преди 11 години
няма как да сме по добре от руснаците нали смед под тяхно влиание вече толкова десетилетия, системата ни е руска, заводите ни, енерго носителите ни манталитета ни, отношението ни към техниката и т..н и т.н. Затова сме такъв кофти народ досущ сме копие на руснаците. В световната история няма държава която да се е обвързала с русия и да е прокопсала. Пък държава чиято икономика се крепи единствено и само на износ на напълно изчерпаеми природни блага направо я отпиши.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 48-навигационните системи не започват историята си с GPS.За своите военни нужди руснаците разполагат с много прецизни инерционни навигационни системи.Точноста им е същата като при GPS, а в някои случаи дори е по висока.При това тези системи не се нуждаят от сателити.Можеш да бъдеш сигурен, че ако имаха нужда от такава система- отдавна щяха да я имат.
33
1
 
8
 
! Отговори
Прохейтър преди 11 години
Много ме кефят такива жалки момчетия, които, вместо да се кефят на новината, влизат тук и почват да хейтват руснаци, китайци и прочее "комунисти". Подкрепата за американците не те прави американец, драги. :) И ти си поданик на Чалгария, дори и да си мислиш, че имаш превъзходство като не "ближеш руски ***". Може и да вярваш, че си част от Западния свят, но и ти си същото ориенталско л***йно, и такъв ще си останеш. Трябва манталитет за тая работа...който на теб ти липсва, да не кажа доста. :D
32
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
къв глонас бе хора, те една кола не могат да направят вече 50 години.Гепиха някоя технология от германия след световните войни и там си останаха в технологично развитие.
31
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хах кухи *** са руските поданници в Чалгария. Къде са им на руснаците, сателитите, колите, гпс системите, компютрите, смартфоните, великите научни открития, самолетите при положение, че Аерофлот купува само бойнг и еърбъс, къде са им самолетоносачите....май ги има само на хартия. Хартията на вестник дума от което се образовар руските гъзоблизци, какво се случи с последния руски сателит за марс, какво се случи с кацането им на луната ....провал след провал след провал. И все капиталистите винов
30
3
 
4
 
! Отговори
До 48 преди 11 години
Смешен хейтър :) Разправяй ги тия истории за "русофилите" когато американците спрат да си пращат астронавтите до МКС на руски ракети. И се научи да пишеш. Знам, че още не си завършил гимназия, но не ти приляга да се изявяваш като хейтър, а да не можеш да го правиш професионално.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
плямпачите тук се кефят на снимките на хъбъл,спицър,кеплер,които наистина са красиви,но не разкриват характеристиките на видяното....а то е невидиво с просто око....
28
0
 
0
 
! Отговори
До 36 преди 11 години
Напротив през живота си изял доста бозони и ще продължаваш да ги ядеш, а и самия ти изграден от бозони, но когато човек мсли със *** това няма особонео значение за него нали?
27
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 11 години
clixsense/?4364209
26
2
 
3
 
! Отговори
до 29 преди 11 години
преди да използваш оптичния телескоп, трябва да си настроил радиотелескопа за да ти покаже местоположението на обекта,разтоянията са огромни за да се изчисли точен паралакс.ХЪБЪЛ също е свързан с много радиотелескопи ,в това число и руски,за по добра ориентация и точно намиране на съответния обект...
25
1
 
0
 
! Отговори
До 30 преди 11 години
Кой те кара да им вярваш на учените? И още нещо - то и като се изпърдиш нищо не се вижда, но ефекта е доста осезателен.
24
0
 
0
 
! Отговори
пътешественик преди 11 години
хайде да проектират нов кораб , че да ходиме там