Будистка статуя се оказа изваяна от изключително рядък метеорит

Фигурата с изобразена свастика е открита от нацистите
28 сеп 2012 13:51, Елка Василева
22
Будистка статуя се оказа изваяна от изключително рядък метеорит
Най-голямата каменна статуя на Буда в света в провинция Съчуан, Китай. Снимка: Reuters

Съвременните учени преоткриха статуя, намерена още през 1938 г. - малка фигурка на будистки бог, открита от нацистка експедиция, се оказа издялана от парче метеорит, паднал на Земята преди 15 000 години някъде в Сибир или в Монголия.

Германците изобщо не са подозирали колко ценен е намереният от тях експонат – за тях е било достатъчно, че дрехата на будитския бог е украсена със свастика.
Историята на статуята на бог Вайшравана повече прилича на фантастика или сюжет на филм за Индиана Джоунс, отбелязва Би Би Си.

Съвременни изследователи от Австрия и Германия са на мнение, че статуята е създадена през ХI век в Тибет. Фигурата на бога, висока 24 сантиметра и тежка 10 килограма, първоначално е била позлатена, а нейните създатели дори не са подозирали с какъв рядък материал са работили.

„По-малко от 0,1% от всички метеорити и под 1% от железните метеорити са от атаксити, така че това е изключително рядък вид метеорит“, обясни за материала, от който е направена статуята, Елмар Бухнер от университета в Щутгарт.

Той каза, че артефактът бил донесен в Германия от нацистката експедиция на Ернст Шафер, която търсела през 1938 година по тези места корените на арийската нация.

Нацистките учени не са и предполагали колко ценна е статуята. За тях фигурката на Вайшравана със свастиката се оказва отлична находка, макар че този тибетски символ, възприет от нацистите през 20 век, е смятан в древността за знак на щастие и късмет.

Съществуването на 10-килограмовата статуйка, известна като "Железния човек", бе разкрито едва през 2007 година, когато нейният притежател починал и тя била дадена на търг. Германски и австрийски учени получили разрешение от новия й собственик да я изследват.

Резултатите се оказват зашеметяващи. Учените дори не се наемат да определят приблизителната цена на статуетката. „Железният човек е единственото изображение, направено от метеорит, затова просто нямаме с какво да го сравним“, обясни Бухнер.

Будитският бог Вайшравана е бог на богатството и войната, който често е изобразяван с лимон (символ на изобилие) или с торбичка с пари в ръка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
1
 
! Отговори
do kiril 13 преди 11 години
kirile,svastikata e s 4ist balgarski proizhod pone za sega nai starata nahodka s izobrazena svastika e namerena v balgaria i e datirana -5000 predi ristiu. glineno garne na danoto na koeto si gree na6ata svastika. 4ak li si sega za kakvo govorim brato?
21
3
 
1
 
! Отговори
Тодор Кирилов преди 11 години
Съществуването на 10-килограмовата статуйка, известна като "Железния човек", бе разкрито едва през 2007 година, когато нейният притежател починал и тя била дадена на търг. Германски и австрийски учени получили разрешение от новия й собственик да я изследват. Значи какво излиза?Нацистите са я открили и собственика е починал и така е станало.Е тоя който е починал какъв е бил,щом статуетката е била в него.Може да е някой руски войник който си я харесал.А аз си мислех че главните нацисти са осъден
20
2
 
3
 
! Отговори
.......... преди 11 години
Статуята е наистина невероятна.
19
1
 
7
 
! Отговори
нона преди 11 години
статуйката е прекрасна! има я на толкова изображения....какво е това размазано нещо, което показвате...!?!?
18
0
 
2
 
! Отговори
До Майтап преди 11 години
Номер 1 !!!
17
3
 
4
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Ще...откупя тази статуя,ако я продават на...търг и ще я подаря на Бат Бойко.Само той заслужава да я...има,защото е единствен и...неповторим.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Потърсете Elmar Buchner Stuttgart University и ще видите статуетката
15
3
 
65
 
! Отговори
Майтап преди 11 години
"...от изключително рядък метеорит..." ;-)То значи метереотитите се делят на:- Изключително рядки- Много рядки- По-рядки- Просто рядки- Нормално срещани- По-често срещани- Често срещани- И въобще ... с лопата да ги ринеш!
14
0
 
31
 
! Отговори
хаха преди 11 години
" паднал на Земята преди 15 000 години някъде в Сибир или в Монголия. "Поне дайте актуална снимка бе баблюги. Един друг български сайт поне беше дал снимката и доста по-точна информация. Аматьорщина.
13
1
 
33
 
! Отговори
kiril преди 11 години
Хора оправете си статията това е пълна простотия няма будистки богове... Може би имате предвид хиндуистки ама това е съвсем различно. Другото което е като чете статията и човек остава с впечатлението, че видиш ли свастиката е само нацистки символ. Прочетете малко история свастика като символ особено в Индия съществува от хиляди години...
12
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голяма работа!
11
2
 
11
 
! Отговори
Виш вай ама дай преди 11 години
Щом е с пари в ръка, значи не е бог. На Бог пари не му трябват.
10
1
 
7
 
! Отговори
Хм преди 11 години
е хубу де - джелезо с никел...
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не може да е по голямо от бисерите на д*иса дето всеки ден раждат
8
0
 
11
 
! Отговори
gft преди 11 години
@6а ти защо си мислиш, че тези понятия са съвременни?откто има хора, се е водила война и обикновенно е била за някакъв вид богатство.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В някои видове будизъм Буда се почита като бог. Но пък, ако известно количество хора не знаят и лъжа да излезе,хаха.
6
2
 
10
 
! Отговори
dimitar преди 11 години
bog na bogatstvoto i voynata!kolko savremenno zvuchi tova.
5
11
 
18
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Това доказва за пореден път че....нацистите са с извънземен....произход и че Хитлер е още...жив!
4
0
 
28
 
! Отговори
Жул преди 11 години
24 сантиметра и тежи 10КГ ?!?! Ехааа...
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма нищо случайно в този живот! Щом статуята е от рядък метеорит значи е трябвало да бъде изключителна!

Спонсорирани публикации