Енергийната ефективност – (не)позната територия

Санирането „на парче“ не е най-добрият вариант
Обновена: 16 окт 2012 09:51 | 16 окт 2012 09:51,
93
Енергийната ефективност – (не)позната територия
Снимка: архив, Impact Press Group

Подобряването на енергийната ефективност на дома в България обикновено се изчерпва със санирането на фасадата и полагането на няколко (неопределено и незнайно колко) сантиметра външна топлоизолация, при това на един или малка група апартаменти в една многофамилна жилищна сграда.

За други собственици санирането на жилището е равнозначно на вътрешен ремонт, като евентуално може да бъде положена и вътрешна топлоизолация.

Подобряването на енергийната ефективност на едно жилище обаче означава да се предприемат такива мерки и ремонтни дейности в една сграда, че собствениците на жилища в нея да влагат много по-малко средства в енергия, а да получават по-добри резултати.

Подобряването на енергийната ефективност на дома не се изчерпва само с ремонта на фасадата и полагането на вътрешна и външна изолация. Това включва също така цялостен ремонт и обновяване на ВиК, отоплителните и електрическите инсталации в сградата, поставянето на прозорци и балконски врати с ниска въздухопроницаемост, подмяната на осветителните тела с енергоспестяващи, ремонт и хидроизолация на покрива и балконите, инсталиране на фотоволтаични и/или газификационни системи, газови котли и отоплителни уреди на биомаса, както и други системи за отопление и подгряване на вода от възобновяеми и източници и т. н.

В процеса на саниране се заздравява и конструкцията на сградата, тъй като се проверяват и реновират сглобките при панелните сгради и всички носещи елементи.

Въпросът с подобряването на енергийната ефективност касае най-вече старите блокове, като най-тежко е положението при панелните сгради. В тях не са внедрени почти никакви мерки за енергийна ефективност, затова и отоплението в тях е неефективно и излиза на собствениците на жилища в такива сгради доста скъпо.

Липсва официална информация колко точно са жилищата в България, които имат нужда от подобряване на енергийната ефективност, но според статистика на Министерството на регионалното развитие и благоустройството само панелките, които имат нужда от саниране, са близо 700 хил.

Като добавим към тях апартаментите в блоковете старо строителство, както и еднофамилните жилища, които се нуждаят от подобряване на енергийната ефективност, числото вероятно ще набъбне повече от два пъти.

Ползите от санирането на жилища „на парче“, както това масово се практикува в момента, са почти нищожни. Най-добрият вариант е собствениците на жилища в многофамилните сгради да стигнат до споразумение помежду си и да започнат цялостно подобряване на енергийната ефективност.

С ремонтните дейности се постига удължаване на безопасния срок на обитаване на жилищната сграда и се намаляват потреблението на енергия и комуналните разходи. В някои случаи сметките за ток и отопление се понижават с до 60 на сто.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: саниране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
3
 
! Отговори
Схеми преди 11 години
Хайдее новата схема за прибиране на парите започна-лицензирани фирми ще смучат парите на хорицата!
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отчуждава общината едни хора. Събаря им къшите. Площа, примерно, на дворовете 10 декара, става прилежаща. Построява Софстрой панелка. Продава я на гражданите. Е как, по каква логика, земята, под блоковете е на общината? Общината никога не е платила земята. Само постройките, дърветата и храстите. Присвои си земята общината. Това е факта.
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малко по заварките, на панелките. Да Ви успокоя. Заварките са толкова мижави, на такива трудни места, правени с опипване, на тъмно, от махмурлии майстори, войници неграмотни - виетнамци също. Бе част, от заварките, не са заварки. Корозията отделно. Не виждам начин, корозиралите връзки, да се изтеглят, удължът, изкарат, на светло и удобно място, за да се заварят. Невъзможно. Колко им беше максималният живот на панелките? 75 години, а сега, какво ни лъжат?
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещата са прости. Земята под блока е общинска и при рухването му ,общината не дължи никому нищо ,а хората остават на улицата. Има панелки на по 50 години ,че и повече. Няма начин да са вечни. подновяването на заварките обаче е скъпо ,а изваждането на хората от блока и настаняването им някъде ,докато трае ремонта ,ми се вижда като фантастика. Иначе ако се подновят и възстановят бутнати носещи стени ,блока може да кара още 50 години.Само че сме бедни и повечето нямаме избор.
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чорбаджи и какво ще стане после? Ще си кукаш сам в сградата и нама да имаш наеми, с които да й платиш данък сгради само, за охрана - да не говоря. Виж колко "тарикати", като теб обикалят около празните си постройки. Това е! Ресурс е полезно изкопаемо, вълища, руди, знаеш ли?
67
1
 
0
 
! Отговори
ана преди 11 години
Може и така да стане чорбаджия. Но много хора цял живот са събирали пари за едно жилище и просто една част не биха се съгласили. Иначе си прав, че това е като че ли единствената опция, за да има едно цалостно обновяване на тези сгради.
66
3
 
3
 
! Отговори
Чорбаджия преди 11 години
До анаТочно така, затова собствеността върху жилищните сгради ще бъде прехвърлена към фирми и лица, които имат ресурса да вземат решения и да ги реализират.
65
0
 
5
 
! Отговори
ана преди 11 години
Аз просто не виждам как един цял блок ще бъде единодушен в решението си. То тук един вход не може да се разбере за събиране на една такса, пък камо ли за толкова мащабно нещо.
64
1
 
2
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
До HCCРаботата е там, че имаш само повърностни знания в много области, но задълбочени познания нямаш в нито една. Ти си просто един досаден многознайко, който може да започне много неща, но нито едно не можеш да го изкараш докрай, защото познанията ти ще стигнат максимум до средата.
63
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи държавата ни ***..ава, като разрешава строеж, на сгради несъобразени с природно - климатичните ни условия, за да ни продава повече енергия, независимо каква. Сега искат, на едни сгради, с изтичаща експлоатационно годност, да ни излъжат, да ги санираме, като инвестицията ще ни се изплати, десетина години след като сградата рухне,а ? Еййй *** честни и мъдри са ,а?
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До НСС, първо проектантите, барабар със старши майстора, не можещ да различи гипс, от бял цимент, архитекта, нали. Немой строитело виновен. Надзорници, държавни приемателни комисии...
61
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как се получава така, че една и съща конструкция, на сграда, примерно стоманена, у нас е енергоемка, а в Италия не? Как така едни и същи машини, съоръжения и оборудване, произведен от един и същ производител, у нас са енергоемки, а в чужбина не? Абсурдни, нагли или глупави, са тези твърдения?
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До БАЧКАТОР- NALI ISKAHTE DEMOKRACIQ ??? PRI KOMUNETATA POMNITE LI KAKVI ZAPLATI VZEMAHTE, 4E I PO4IVKI NA MORETO ZA 1LV. NA DEN. SEGA BA4KAY ZA BEZ PARI
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
..."хубава дишаща изолация фиксирана както трябва.С дюбел,болт мрежа и лепило"... Цялата твоя система диша, та се къса...Хеле лепилото. То добре, че богатите, няма да ти повярват та живеят в къщи измазани с варов хоросан, с дървена изолация, ламперия. Гипсови шпакловки. Та така.
58
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
21, пилеенето на енергия в България е не само в личните жилища, но и в индустрията и държавния сектор. Западняците може да имат повече уреди и машини, но всички са с пъти по енергийно ефективни спрямо българските, а де не говорим за сградите им които имат нужда с 60-70% по малко енергия за да се отопляват! В България има много панелни сгради и къщи, където 80% от енергията отива за отопление на улицата и само 20% от енергията се използва целево!
57
1
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
До НССПич, ти явно толкова много си учил, че си станал гениален. Всичко знаеш и от всичко разбираш.
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пълни глупости са туй на оня поплювко Плевнята хората ако имаха пари досега да са се саниали 100 пъти и отвън и отвътре като изпълнят квото се иска от тях и станем европейска държава наравно с Германия тогаз и дървените катуни ще искат нещо от нас.
55
1
 
14
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
НСС, този ефект дето го цели тази статия няма да го бъде. Само това ще ти кажа. Няма да стане масовото саниране, поне на този етап, хората са против по много причини.Айде със здраве.
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Естествено,че го заздравява.През зимата вместо водата да влиза в разни пукнатини и да ги прави все по-големи докато почнат да падат парчета от външната стена,ще стои отвън.Защото може би някой си е направил качествена замазка хубава дишаща изолация фиксирана както трябва.С дюбел,болт мрежа и лепило.А не както някой от евтинджосите както плякат теракол и лепи стиропора.После що падна.Щото така не се прави..
53
2
 
11
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Абе многознайко, в нормалните държави хората да не би да са все инженери ? Защо там минималната заплата е 1100 евро а тук Дянков не смее да мине 300 лева? Я се поинтересувай инженерите в Лом и Видин ,Монтана Оряхово, Търговище за какви заплати работят?