След 42 години зад решетките - двоен убиец на свобода

Свободата сега ми е по-голямото наказание, признава бившият затворник
Обновена: 13 ное 2012 14:42 | 12 ное 2012 07:00,
63
След 42 години зад решетките - двоен убиец на свобода
Снимка: Reuters

Герд В. е на 63 години. Бил е едва на 21, когато влиза в затвора в Рощок, Германия. Заради двойно убийство.
Днес той вече е на свобода и не знае какво значи интернет, мобилният телефон е някакво чудо и за него годината, в която пада Берлинската стена, е 2012 г.

Лежал е 42 години, един месец и 14 дни в затвора – и вече е свободен. Той е един от малкото затворници от бившата Германска демократична република, който е лежал толкова години в затвора и след това е пуснат на свобода, съобщава германският вестник Bild.

Герд В. по професия е зидар и кофражист. Заради двойно убийство и отвличане е бил осъден да остане зад решетките. Когато влиза в затвора през 1970 г. за половината от живота си, светът е бил различен. Управлявал е все още Валтер Улбрихт, социалистите са били на власт и точно тогава се появява първият цветен телевизор. А думите „интернет“ и „мобилен телефон“ са непознати.

Тази година Германия празнува 23 години от падането на Берлинската стена. А за бившия затворник стената пада 23 години по-късно.

Сега 63-годишният Герд живее във Варнемюнде. Изглежда много по-стар, отколкото е. Има по-дълга бяла коса и бледо лице. „Имам огромно чувство на вина. И даже тук навън то е по-силно, отколкото зад решетките“, споделя бившият затвoрник.

Сега започва нов живот за него, трябва да навакса 40 години пропуснат живот. „Нямам никаква идея как се работи с компютър, нито пък знам как функционира интернет. А пред автоматите за транспортни карти стоя като малко дете“, разказва той. Когато за първи път влязал и в хипермаркет, се паникьосал: „Имаше толкова много продукти и толкова много рафтове, че се изгубих“, обяснява Герд.

50-годишната му съпруга Елке му помага в новия живот. Тя е безработна и се запознали в затвора – тя била за кратко, заради кражба. Сега живеят в 3-стайно жилище за 430 евро на месец. „Можем да си го позволим, аз взимам 830 евро социални помощи“, казва Елке пред Bild.

Заради черното досие възможността Герд да си намери работа някъде е нулева. Два пъти месечно трябва да посещава пробационния служител, но според него това няма да помогне по никакъв начин - черното досие си остава черно. Бившият затворник всъщност не иска много: “Моите нужди не са големи. Стигат ми няколко портокала за вечеря“, казва той. С канцеларската работа, попълване на формуляри и заявления се занимава съпругата му, а той слага само подписа си. Загубил е връзка с всички роднини, много от тях са починали, а други са се отрекли от него.

След освобождаването си двойният убиец понякога плаче. Би искал да има деца. И приятели. „Имам контакт само с някои затворници и пазачи от затвора. И това е“, споделя Герд.

"Това, което извърших, не може да се поправи. Затова лежах 42 години зад решетките. Но се оказва, че и свободата след това е истинско наказание за мен“, завършва изповедта си двойният убиец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: германиязатворУбиец
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дянков чу ли?1650 лева социална помощ.А баща ви получава пенсия от 140 лева.Чу ли Дянков?
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тоя няма ли да осъди германия в страсбургнаште вече го оплакватне познавал интернет- сигурно е жалко, че не може да краде през нета
54
2
 
2
 
! Отговори
ела преди 11 години
400 евро е пенсията на моя позната пианистка в Кипър....
53
5
 
5
 
! Отговори
Истина ви казвам преди 11 години
Исус Христос може да му прости и да го освободи истински
52
2
 
11
 
! Отговори
hitler преди 11 години
Първо едно "ви се е*е майката" за добър вечер на всички изказали се. Второ: опитайте веднъж да прочетете и да не коментирате на всяка цена, особено, ако не сигурни, че сте разбрали смисъла на прочетеното.
51
6
 
9
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 11 години
#54, кое според теб е среден стандарт? За някакъв що-годе среден стандарт ти трябват около 1500 лева на месец, а средно заплатите са между 450 - 800 лева. Стига писа глупости, партийна подлого!
50
13
 
8
 
! Отговори
Do 36 преди 11 години
Чудиш се как да изкараш защото си интернет мързел и не си си хванал живота в ръцете. Никой не казва, че е лесно, но ако не си мързелив работа в България се намира и някакъв среден стандарт се крепи.
49
4
 
7
 
! Отговори
med rabotnik преди 11 години
839 evro soc pomoshti eto zatova vsichkisme se nasochili na tam za6to da rbotya cyal mesec i da gledam fizionomiite na neblagodarni pacienti za 200 evro
48
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Престъпление и наказание"...........струва си да се замисли човеккогато е извършил престъплението е бил доста млад
47
1
 
42
 
! Отговори
затвор преди 11 години
Еха, 40 години затвор се равняват на присъдите на 10 убийци в България, тук и 5 години са много....Кога в нашата мизерна държава ще има такива присъди, тук се коли и разчленява и после нмалко затворническа идилия и пак навън...
46
1
 
47
 
! Отговори
без коментар преди 11 години
от материала става ясно, че Германия си е Германия - хванали, осъдили, лежал до последноИ нека се публикува, другите да имат страх
45
1
 
23
 
! Отговори
Yonex преди 11 години
Явно е такава рядкост в днешни времена човек да изтърпи адекватно наказание на тази земя, че когато се случи е новина. Нали докато четем не забравяме че, все пак е двоен убиец, организирал е отвличане, че хората които е убил са имали близки, чийто живот вероятно се е преобърнал завинаги също. И то далеч по-непоправимо.
44
0
 
12
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 11 години
#43, какви примери даваш, бе, изтрещел? При тоя има и отвличане! За какви убийства по непредпазливост или неумишлени ми говориш? Бил се покаял, бил смирен ..... Ми какъв да е на тази възраст? То и жените са така, ако няма опашка за леглото им, започват да говорят за вярност и семейни ценности! Тоя ако беше излязъл на 30-35 от затвора, дали си мислиш, че същата песен щеше да пее?
43
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човекът лежи половин век, а нашите убийци по година-две.
42
7
 
13
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Трогнах се от този материал. Този човек дава пример за истинско покаяние! Вярвам, че Господ ще му го зачете. Да, да бяхме и ние такива!...
41
0
 
7
 
! Отговори
ами.... преди 11 години
да направят филм за това, поне е истина /и за близките на убитите/, а не да си съчиняват тъпизми някакви. а историята е жестока наистинахем и поука ще има, че напоследък ни липсват
40
5
 
11
 
! Отговори
лол преди 11 години
Големи съдий станахте от убийство до убийство нито 1 ли не прави разлика,дори не е споменато как ги убива .Човека е изстрадал достатъчно,сега заслужава от National Geographic да му направят филм в който да сравни светът преди влизането и след илизането от затвора .Имам въпрос :Ако си карам колата с 50 в града в тъмнината и отдясно има паркирани коли на булеварда между тях 2 деца бягащи като диви кучета изкачат на 1 метър пред мен и ги убивам (не на пешеходна) колко години затвор заслужавам?
39
5
 
9
 
! Отговори
pomiq преди 11 години
Е поне ми стаана ясно какъв тип журналисти сте - вестник Билд е най-помийния вестник в Германия. щом това са ви източниците за сериозен журнализъм сте просто скапани драскачи.
38
0
 
15
 
! Отговори
до 39 преди 11 години
брато съгласен съм, обаче дано не ни посегне някой на децата, че... че.
37
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Двоен убиец, затворник ... безработен .... аз взимам 830 евро социални помощи ... че зле ли му е ?!Ако ще и след 100 години да излезе .. и още по сълзлива статия да напишете за мен той си е убиец и то двоен и това не може да промени мнението ми за такива ***!! И 300 години в затвор не може да изкупят греха да убиеш 2-*** души!!!