Джей Ар от "Далас“ ни напусна

Актьорът-легенда Лари Хагман почина на 81 години
Обновена: 24 ное 2012 14:05 | 24 ное 2012 13:57, Бойчо Попов
56
Джей Ар от "Далас“ ни напусна
Снимка: Reuters

С ледена усмивка той пише телевизионната история. В продължение на 14 години Лари Хагман показваше най-лошите страни на Америка, на капитализма, или просто на човешкия характер. С ролята си на злодея Джей Ар от сериала "Далас“ той стана неразделна част от осемдесетте години в десетки страни по целия свят - да не говорим за САЩ.

Вчера тексасецът почина на 81-годишна възраст. В последния му миг до него е била и актрисата Линда Грей, която изигра търпеливата съпруга на Джей Ар - Сю Елън. "Хагман беше най-добрият ми приятел в продължение на 35 години", каза Грей в свое изявление.

„Най-много обичам да играя злодеи“, разкрива наскоро Хагман пред онлайн канала AolTV.com. "Тъй като добрите момчета отдавна не се забавляват толкова много, колкото лошите. Аз предпочитам и смешните роли". Като истински злодей той се показа и в телевизионния сериал „Отчаяни съпруги". Той играеше ролята на Франк Камински, непоносимия втори баща на Линет (Фелисити Хъфман). 

Съвсем по различен начин - топъл и приветлив, Хагман се усмихва на фенове си от сайта си larryhagman.com. Две дати той никога не би забравил. 21-и ноември 1980 г., когато повече от 350 милиона фена в 57 страни гледат "Далас" по телевизията, за да разберат кой простреля петролния барон Джей Ар. Пред списание Time Хагман разкрива за персонажа си - „Наистина не мога да си спомня и половината от хората, с които съм спал, на които съм нанасял удар в гърба или които съм докарал до самоубийство" в сериала. А втората незабравима за него дата е 23-и август 1995 г., когато след години на злоупотреба с алкохол сериозно болният актьор получава нов черен дроб след 16-часова операция.

„Далас“, чието излъчване започва по телевизия CBS през 1978 г., превръща Хангман в супер телевизионна звезда. Сапунена опера, разказваща историята на богато тексаско семейство, бързо става едно от най-рейтинговите предавания на канала, печели световна популярност и продължава 14 сезона. Тази година започна излъчването на продължение на "Далас" с участието на Хангман.

Тексасецът, син на звездата от мюзикълите Мей Мартин и един адвокат, придружавал след ранния развод майка си по време на турнета ѝ. Той застана до нея през петдесетте години в Лондон по време на хитовото изпълнение на Бродуей "South Pacific". Там той се среща и се жени за шведската модна илюстраторка Май Акселсън - "най-доброто нещо, което ми се е случвало". Двойката има две деца, припомня DPA.

През 1964 г. Хагман и семейството му се местят в Холивуд, където започва да играе ролята на астронавта Тони Нелсън във филмов сериал, който и днес е неразделна част от американската популярна култура.

За първите филми с негово участие днес се сещат малцина, но като коварния злодей Джей Ар Юинг в семейната сага "Далас" Хагман стана незабравима звезда. В Берлин през 1999 г. той получава наградата „Златна камера“. В САЩ семейната драма за пари, власт и интриги владееше малкия екран в продължение на 14 години. Над 350-те епизода са преведени на 67 езика и се излъчват в 90 страни.

Хагман е живял по-голямата част от времето далеч от Холивуд, в ранчото си в южната част на Калифорния. Луксозният имот в крайбрежните планини се захранва изцяло от слънчева енергия. Тексасецът бе ангажиран като рекламно лице от германската компания SolarWorld. В съответствие с мотото на кампанията играещият петролен бос в „Далас“ актьор заменя призива: „Пробивай, бебче, пробивай" (Drill, Baby, drill") със „Свети, бейби, свети“ Shine, baby, shine!" към слънцето.

Като строг непушач и реципиент на органи, той често рекламира съответните кампании. Това обаче не означава, че съвсем не е пушил: с радост е ползвал няколко пъти марихуана като лекарство. И винаги ясно показваше, че както повечето тексасци никога не е бил последовател на Джордж У. Буш и републиканците - точно обратното.

След края на „Далас“ през 1991 г. Хагман скандализира обществото с откровената си биография „Здравей, скъпа“. В нея той подробно описва всички свои подвизи от младостта си – жени, наркотици и дългогодишна борба с алкохолизма, с който така и не успява да се справи.

Откровенията на Хагман го правят още по-близък и симпатичен на обществото и той остава една от най-обичаните холивудски звезди. Освен с бохемския си начин на живот, Хагман е познат сред феновете си с колекцията си от над 2000 каубойски шапки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
11
 
! Отговори
Human преди 11 години
Макар, че бях невръстен когато го даваха филма, си го спомням този актьор. Филма беше наистина фурор, цялото семейство го гледахме. Но имаше един период за който не споменават тук. След като спира излъчването на филма, този актьор е разлюбен от Холивуд. Дълго не можеше да си намери работа и беше стигнал почти до просешка тояга, именно заради лошия имидж на персонажа който беше изиграл в сериала. Лека му пръст! Човека наистина остави следа след себе си и ще бъде помнен!
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
25. Гледал ли си " Далас" ?Не можеш да кажеш една хубава дума , гледай си турските сериали .
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Слава на Русия! ---------------- В Русия на власт са хора с арийска външност и тъмните балкански и кавказки субекти ги маризят където заварят.
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
RIP! Velik beshe!
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
POCIVAI V MIR DJEI AR!
40
4
 
6
 
! Отговори
Само уточнявам преди 11 години
Не ни напусна, а умря.
39
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да е жив и здрав!
38
11
 
13
 
! Отговори
Теодор Комнин преди 11 години
Повтори го още веднъж, сигурно заекваш. Както казах дегенерацията е неизбежния край на расистите, а заекването е неин симптом. Що се касае до щатите, те са в процес на разпад и скоро няма да се изписват дори и с малка буква. Слава на Русия!
37
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щатите се пише с главна буква, ***!...------Across the New York City, the vast majority of middle school students just over 70% are black or Latino.
36
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щатите се пише с главна буква, ***!...
35
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още дълго вие, тъмните балкански субектчета ще завиждате на светлооките англосаксонци и ще злобеете, търкаляйки се в праха под краката им. Но такива са законите на Живота...---------------------Ти май през живота си никога не си стъпвал в щатите. Дори не знаеш кой е техния президент.В големите градове на САЩ точно русите, със сини очи и светла кожа са малцинство предлатиносите, африканците, индусите, монголоидите, италианците и т.н.
34
6
 
2
 
! Отговори
теодор комнин преди 11 години
41, законите на живото са расисти като теб да ги елиминират от всякъде. А що се отнася до светлооките англосакси, то те са *** - вече и в сащ са малцинство и в близка перспектива ще изчезнат. това е ЖИВОТА...
33
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още дълго вие, тъмните балкански субектчета ще завиждате на светлооките англосаксонци и ще злобеете, търкаляйки се в праха под краката им. Но такива са законите на Живота...
32
10
 
1
 
! Отговори
Вагнер преди 11 години
Един ден ще разберете за тях...минусите ви говорят,че не сте запознати с чафущината и ще бъдете простени за сега.
31
17
 
2
 
! Отговори
Вагнер преди 11 години
Поредната чафутска драма!Писна ми всеки ден да ни занимават с еврейщината///////////
30
8
 
24
 
! Отговори
До 24 преди 11 години
"Някой интересува ли се за починалите личности от другте държави Испания, Аргентина, Шведия Бразилия....? Какво има общо този човек със България?" Общото на този човек с България е, че когато излъчваха сериала през 90-те (с известно закъснение) улиците се опразваха и хората гледаха със затаен дъх играта на този специфичен и неподправен актьор. А що се отнася до друГТе държави - и аз не съм чувал за повечето от тях - Къде се намира ШвеДия или АрГентина???
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гошо *** преди 2 часаСериалът Далас наистина оставя трайна диря в съзнанието на...средният американец и в многострани по...света.----------Гоше, не е по темата ама ще те коригирам категорично.Ако имаш впредвид американеца от средната класа - това въобще не е вярно.Средният американец няма време да гледа телевизия въобще, освен прогнозата за времето и 2-3 филма през седмицата.Тия дългите сериали са приоритет на безработните и домакините.
28
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Символ на американската алчност и поквара.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"И винаги ясно показваше, че както повечето тексасци никога не е бил последовател на Джордж У. Буш и републиканците - точно обратното."Сигурно имате предвид "за разлика" а не "както повечето текасци". Факт е, че повечето тексасци СА последователи на Джордж У. Буш, а Тексас е "крепост" на републиканците..... Пак сте се поизгубили в превода....
26
16
 
9
 
! Отговори
теодор комнин преди 11 години
Хора не се излагайте - не гледайте тъпите филми-*** на янките.