Как да посрещнем края на света - в кръчмата или в бункери

Календарът на маите генерира печалби в целия свят
Обновена: 21 дек 2012 15:05 | 21 дек 2012 10:42, Елка Василева
109
Как да посрещнем края на света - в кръчмата или в бункери
В Перу шамани правят ритуал, с който да предотвратят края на света. Снимка: Reuters

Заради пророчеството на маите днес някои хора ще се отправят към най-близкото военно убежище, към загадъчно бразилско село, свещена френска планина или частен бункер в САЩ, но най-много са тези, които ще отпразнуват края на света в кръчмата, предаде АФП.

Продажбата на пакети за оцеляване и запасяването с провизии процъфтяват. Цените на хотелите растат. Предлагат и специални менюта за края на света. Списания пускат тематични приложения, а туроператорите организират посещения на "свещените" места. Едно нещо обаче е сигурно - календарът на маите генерира печалби в целия свят.

В Мексико и държавите от Централна Америка, където е живяла тази цивилизация (Белиз, Гватемала, Хондурас, Салвадор), краят на света от месеци подхранва пострадалата от кризата туристическата индустрия. Конференции, възпроизвеждане на ритуали, специални мероприятия - древните селища на маите ще привлекат тълпите в петък. И толкова по-зле за местните, ако това не им харесва. В Хондурас самият президент ще присъства на една церемония.

Заради предполагаема позитивна енергия, земни сили и древни култове някои места са с репутация, че няма да бъдат засегнати от апокалипсиса, макар и хората да не знаят точните причини.

В Боливия религиозна церемония ще бъде организирана на Острова на Слънцето в езерото Титикака, което е най-високото в света. Там според легендата са родени основателите на империята на инките.

В Бразилия, на 250 км от столицата, селото Алту Параизу, известно с "мистичната си енергия", се подготвя от години за последния ден на Земята и само това е достатъчно да привлече любопитни.

Формата на пирамида е донесла подобна слава на сръбската планина Рътан, която е на 200 км от Белград. В този ден, в който е и зимно слънцестоене, "специалистите по енергията" са убедени, че там ще се вижда особена светлина.

В Югозападна Франция връх Бугараш вече стана жертва на славата си на убежище от Апокалипсиса. Напливът е толкова голям, че в хотелите искат по 1500 евро за нощувка на тази дата, които разбира се трябва да бъдат платени авансово, независимо дали ще има край на света. Притеснени за сигурността, властите отправиха апел, с който искат да разубедят желаещите да отидат там.

За село Шириндже в Западна Турция също се твърди, че ще бъде пощадено от Апокалипсиса, защото именно там Дева Мария се възнесла към рая. Като резултат всички налични 400 легла в хотелите в района са запазени.

Тъй като свещените места не достигат, тези, които не вярват в Апокалипсиса, могат да се приютят в най-здравите постройки, построени от хора. В САЩ, където е характерен индивидуализмът, мнозина са се подготвили за катаклизъм, независимо дали причинен от човека или стихиен. В противоядрени заслони или мазета, превърнати в бункери, желаещите да оцелеят ще чакат "Страшния съд" добре подготвени.

За 30 000 рубли богатите московчани могат да си осигурят едно от 300-ата места в бункер от епохата на Сталин на 65 м под земята, където ще има пряк репортаж от една от местните телевизии.

В Източна Франция замъкът Шьоненбур и подземните му галерии ще бъдат отворени по изключение. Сградата е на линията Мажино - защитната система, която не успя да спре германската офанзива през Втората световна война.

В Азия - от Япония до Индия, краят на света е преди всичко повод за празник и харчене на пари. "Това може да е последният танц, не го пропускайте" – кани барът "Скай" в Делхи. В Хонконг ресторантите предлагат специални менюта, като един дори обещава да забрави за сметката в случай на Апокалипсис. В Сидни желаещите да празнуват са поканени на "парти за края на света".

Радж Кумар Шарма, астролог от Бомбай, успокоява: краят на света няма да е тази седмица, защото третата световна война трябва да започне до 2052 г.

В Китай не се шегуват с края на света - близо 1000 души от християнска секта, вярваща в него, са арестувани.

На фона на календара на маите и Нострадамус социалните мрежи в Южна Корея предлагат Конника на Апокалипсиса - певецът Сай ще накара да танцуват празнуващите последния ден. Очаква се гледалите неговия клип "Gangnam Style" в YouTube да достигнат 1 милиард на 21 декември.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кво пищите,бре?! 21ви още не е свършил!!!
58
2
 
8
 
! Отговори
Хектор преди 11 години
Лелеееееееееее колко *** има по света,лелеееееееееее.21,12,2012 е началото на новата ЦИВИЛИЗАЦИЯ и смърта на сегашната (само началото) в следващите 18 години.НИКОГА и НИКЪДЕ не се говори за край на света а края на ЦИВИЛИЗАЦИЯТА.*** тапанарите.
57
0
 
9
 
! Отговори
111 преди 11 години
Аре край!А утре ще има отечествен фронт!
56
2
 
4
 
! Отговори
nikolay.marinov.399 преди 11 години
До Катя:100% съм сигурен, че ти си в един от тези автомобили и в този ред на мисли предполагам е или ръждив голф 2 или 20 годишно изядено от мишките БМВ. Като тръгнеш не забравяй да минеш по "Винкел щрасе" после у лево по "Гофстрийм" и пристигаш в заведението където ти е мястото чавка такава -поуикуиниката.
55
2
 
1
 
! Отговори
асж преди 11 години
Стига вече с този край на свете. Всичко това е цел, с която да се отклони вниманието на хората върху значимите проблеми не само на обществото, но и на света!
54
4
 
17
 
! Отговори
До Катя преди 11 години
Мила Катя, ако Селяните имаха възможност да работят по родните си места, както беше докато не се приватизираха куп заводи, гаранция ти давам, че нямаше и да се сетят за София. Животът на така наречените от теб Селяни е много по-значим и изпълнен със смисъл от твоя собствен. И ако отвориш тълковния речник, ще разбереш исинския смисъл на банално използваната от Вас "Софиянците" дума- Селянин. Това е човек, който с труд на полето изхранва семейството си, а не злостови като теб!
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Великата измама на Маите :)
52
7
 
3
 
! Отговори
Жреца на Маите преди 11 години
Не се успокоявайте грешни души ! 21 още не е свършил ! Армагедон е неизбежен ! Ще удари със страшнаа сила когато най малко очаквате ! АМИН !!!!!
51
1
 
7
 
! Отговори
nikolay.marinov.399 преди 11 години
Много шум за нищо. Важното е да се шашнат хората от някаква уж новина, да похарчат едни пари, да се облажат едни други и те така всяко чудо за 3 деня. Ай наздраве
50
0
 
3
 
! Отговори
какъв край бее преди 11 години
До 22 - какъв ти е проблема????Сега чуй аз какво ще ти кажа... нито съм крала нито убивала 23 г. просто съм щастлива. Да, днес от малкото което имам, със здравото ми семейство и приятели.Да си щастлив или щастлива явно ти никога няма да бъдеш, докато търсиш вината у другите. що за хора има тук, то бива бива, но толкова негативизъм. Ето заради такива като 33 света наистина трябва да свърши.
49
0
 
0
 
! Отговори
ДО12 преди 11 години
КАКВО ЧАКАШ АЗ ГО НАПРАВИХ ВЕЧЕ ЧАК ДО 9 КОЛЯНО.ПРЕДПОЛАГАМ ВЕЧЕ ГО СЪРБИ.
48
0
 
5
 
! Отговори
притеснен преди 11 години
Ееееей, дано се позабави малко края, че още не са ни изплатили заплатите!Ама пък погледнато иначе, за какво са ни заплати ако ще свършва света?Ама пък може да не свърши и тогава ...
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В шаманите ми е надеждата! Те са професионалисти, знаят си работата, няма да допуснат Светът да свърши, нали така ;-)
46
0
 
3
 
! Отговори
Отел Маврудов преди 11 години
В кръчмата!!!
45
1
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Хайде не остана......... Още 40 минути до края!!!timeanddate/countdown/maya?p0=238П.С. Сайта зарежда бавно. Ако не се отвори му дайте рефреш.
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЦИВИЛИЗАЦИИ И ИМПЕРИИ СА ИЗЧЕЗВАЛИ ,И ЯВНО И НАШАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ СЕ Е ЗАПЪТИЛА КЪМ СВОЯТА ГИБЕЛ ,НО ТОВА ЩЕ СТАНЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЧОВЕШКАТА АЛЧНОСТ, ПРОСТОТИЯ ЗЛОБА ,КОИТО ВИНАГИ ВОДЯТ ДА ВОИНИ ,ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ С КОЕТО РАЗПОЛАГАТ ЯДРЕНИТЕ ДЪРЖАВИ Е ДОСТАТЪЧНО ДА РАЗЦЕПИ ПЛАНЕТАТА ,АМА ЗА ТОВА НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ,А СЕ РАЗТЯГАТ ЛОКУМИ ЗА НЯКАКЪВ КРАЙ ОТ НЯКАКЪВ КАЛЕНДАР ,НА НЯКАКВИ ПЪРВОБИТНИ ХОРА
43
1
 
1
 
! Отговори
znae6t преди 11 години
aa potopa ide .2029 koga padne apofis asteroida.kalendara na maite e to4en,samo 4e savremennite u4eni sa go iz4islili gre6no..ima razminavane s okolo 30 godini..6toto savremennite u4eni sa otvorkovci..ni6to ne razbirat..taka 4e gotvete se malko vreme ostava.spravka..mother shipton
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви ли не *** има на тоя свят
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Краят на света" е изцяло християнска концепция - не е логично тя да бъде приписвана на древни вярвания, които нямат нищо общо с християнството.Да не говорим, че тъй-нареченото "Откровение", където се говори за апокалипсиса, е просто политически текст против Римската Империя, замаскиран като религиозен.
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко не е разрешил да има край на света