Как да посрещнем края на света - в кръчмата или в бункери

Календарът на маите генерира печалби в целия свят
Обновена: 21 дек 2012 15:05 | 21 дек 2012 10:42, Елка Василева
109
Как да посрещнем края на света - в кръчмата или в бункери
В Перу шамани правят ритуал, с който да предотвратят края на света. Снимка: Reuters

Заради пророчеството на маите днес някои хора ще се отправят към най-близкото военно убежище, към загадъчно бразилско село, свещена френска планина или частен бункер в САЩ, но най-много са тези, които ще отпразнуват края на света в кръчмата, предаде АФП.

Продажбата на пакети за оцеляване и запасяването с провизии процъфтяват. Цените на хотелите растат. Предлагат и специални менюта за края на света. Списания пускат тематични приложения, а туроператорите организират посещения на "свещените" места. Едно нещо обаче е сигурно - календарът на маите генерира печалби в целия свят.

В Мексико и държавите от Централна Америка, където е живяла тази цивилизация (Белиз, Гватемала, Хондурас, Салвадор), краят на света от месеци подхранва пострадалата от кризата туристическата индустрия. Конференции, възпроизвеждане на ритуали, специални мероприятия - древните селища на маите ще привлекат тълпите в петък. И толкова по-зле за местните, ако това не им харесва. В Хондурас самият президент ще присъства на една церемония.

Заради предполагаема позитивна енергия, земни сили и древни култове някои места са с репутация, че няма да бъдат засегнати от апокалипсиса, макар и хората да не знаят точните причини.

В Боливия религиозна церемония ще бъде организирана на Острова на Слънцето в езерото Титикака, което е най-високото в света. Там според легендата са родени основателите на империята на инките.

В Бразилия, на 250 км от столицата, селото Алту Параизу, известно с "мистичната си енергия", се подготвя от години за последния ден на Земята и само това е достатъчно да привлече любопитни.

Формата на пирамида е донесла подобна слава на сръбската планина Рътан, която е на 200 км от Белград. В този ден, в който е и зимно слънцестоене, "специалистите по енергията" са убедени, че там ще се вижда особена светлина.

В Югозападна Франция връх Бугараш вече стана жертва на славата си на убежище от Апокалипсиса. Напливът е толкова голям, че в хотелите искат по 1500 евро за нощувка на тази дата, които разбира се трябва да бъдат платени авансово, независимо дали ще има край на света. Притеснени за сигурността, властите отправиха апел, с който искат да разубедят желаещите да отидат там.

За село Шириндже в Западна Турция също се твърди, че ще бъде пощадено от Апокалипсиса, защото именно там Дева Мария се възнесла към рая. Като резултат всички налични 400 легла в хотелите в района са запазени.

Тъй като свещените места не достигат, тези, които не вярват в Апокалипсиса, могат да се приютят в най-здравите постройки, построени от хора. В САЩ, където е характерен индивидуализмът, мнозина са се подготвили за катаклизъм, независимо дали причинен от човека или стихиен. В противоядрени заслони или мазета, превърнати в бункери, желаещите да оцелеят ще чакат "Страшния съд" добре подготвени.

За 30 000 рубли богатите московчани могат да си осигурят едно от 300-ата места в бункер от епохата на Сталин на 65 м под земята, където ще има пряк репортаж от една от местните телевизии.

В Източна Франция замъкът Шьоненбур и подземните му галерии ще бъдат отворени по изключение. Сградата е на линията Мажино - защитната система, която не успя да спре германската офанзива през Втората световна война.

В Азия - от Япония до Индия, краят на света е преди всичко повод за празник и харчене на пари. "Това може да е последният танц, не го пропускайте" – кани барът "Скай" в Делхи. В Хонконг ресторантите предлагат специални менюта, като един дори обещава да забрави за сметката в случай на Апокалипсис. В Сидни желаещите да празнуват са поканени на "парти за края на света".

Радж Кумар Шарма, астролог от Бомбай, успокоява: краят на света няма да е тази седмица, защото третата световна война трябва да започне до 2052 г.

В Китай не се шегуват с края на света - близо 1000 души от християнска секта, вярваща в него, са арестувани.

На фона на календара на маите и Нострадамус социалните мрежи в Южна Корея предлагат Конника на Апокалипсиса - певецът Сай ще накара да танцуват празнуващите последния ден. Очаква се гледалите неговия клип "Gangnam Style" в YouTube да достигнат 1 милиард на 21 декември.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
4
 
! Отговори
Аре бе още малко преди 11 години
Аре още малко и ще видим провала на меддите.
38
0
 
7
 
! Отговори
Ох! преди 11 години
"Края на света" е актуален, за платежеспособни общества, склонни да се поохарчат "като за последно". Къде на майтап, къде на истина. Естествено бизнеса реагира, реализира повече продажби и им взема паричките. Ние пари нямаме за такива мероприятия като "края на света". Боже пази България!
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МоятБОГеБОГНАБОГОВЕТЕ.Днеснямадаимакрай,аНАЧАЛО.
36
1
 
22
 
! Отговори
:) преди 11 години
Ако вярвате в края на света, то най-логичното място за посрещането му е в лудницата !
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
51, е как какво ще пишат? - "Новина N1: края на света не настъпи! Купете си комплекти за ненастъпил край на света!" То бизнеса требва да върви!
34
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пи*ка ви лелина с тоз край на света вече. Втръснахте ми. От утре какво ще пишете бе жълтури?
33
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Добър ден на 21.12.2012г.!Живи сме!И не се връзвайте на тези глупости, че много хора си отидоха от невежество.Весели празници!!!
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като додат извънземните бате Боко ще им резне ли лентичката?
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И на положителна промяна в глобален мащаб не се надявайте! Този свят е толкова екзотична туристическа дестинация! То мъка, то болка, то страдание! Никъде другаде ги няма в такива количества! Това тук си е цяло произведение на изкуството! В света на душите е много модерно и се смята, че тук се постигал най-бърз напредък! Кой ще унищожи такова място?
30
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И на никой не му идва на ума, че Маите СА БИЛИ НЕГРАМОТНИ И СА ДЯЛКАЛИ НЯКАКВИ КАРТИНКИ НА КАМЪК ,ЯВНО САМО АМЕРИКАНЦИТЕ СА УСПЯЛИ ДА ГИ РАЗЧЕТАТ ,"НАЛИ И ТЕ СА НЕГРАМОТНИ" .
29
2
 
3
 
! Отговори
до 45 преди 11 години
Точно така кръгъл като нашата планета и безкраен.
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И на никой не му идва на ума, че календарът на Маите е кръгъл... КРЪГЪЛ!Алоооо, кръгът няма начало и край!
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам коя от двете заблуди е по-тъжна - че светът ще свърши, или че ще има някаква положителна промяна в глобален мащаб.
26
4
 
10
 
! Отговори
СБНЛ преди 11 години
Те комунистите одавна докараха "края на света"!!!
25
0
 
11
 
! Отговори
макето преди 11 години
Е подготвяте ли се подготяте ли я ако опнем още 4-5 кани вино и ке се натъманим
24
0
 
20
 
! Отговори
Гнафт преди 11 години
Абе гледам навън нещо кади яко и си викам айдеее май ще буфне света, а то от на комшията комина, гори обуща завалията да се топли
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРЕДЛОЖЕНИЕ ,ДА ПОМОГНЕМ НА АМЕРИКАНСКИТЕ *** КАТО ИМ ПРАТИМЕ СУХА "ГМО" ХРАНА И РАЗВАЛЕНИ КОНСЕРВИ В БУНКЕРИТЕ ,ТА ДА НЕ ИЗЛИЗАТ ДЪЛГО ВРЕМЕ ОТ ТАМ ,ТА ДА СИ ПОЧИНЕ СВЕТА ОТ ТЯХ .ПРЕДЛАГАМ КУРИЕРИТЕ ДА СА ОТ ГЕРБ С ЕДНОПОСОЧНИ БИЛЕТИ .
22
0
 
8
 
! Отговори
Аре бе BTV идиоти преди 11 години
Аре бе сигурни ли сте че ще е в 13:12.Да не би да имате некъв мозък дето предсказва.Само научквате и накрая нищо нема да стане.Първо в 24:00 нощеска сега пък 13:12 е аре уточнете се.Вече си свалих една програма от Play Store и там пише че "Апокалипсиса" е настъпил.Е аре кажете ми кво е тва начи ние сега се намираме на.друга планрта ли кво?Спрете да вярвате на тия безсмислици.
21
1
 
3
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
ti SI BADI TAP.BOG NI6TO NE SAZDAVA ZADA GO RAZRU6AVA.AKO ISKA6 6TE POLU4I6 NO NE DOI ZNAE6 LI ZA6TO ZA .AKOISKA6 OT SARCE 6TE POLU6I6 OT SARCE.NO DA GO UBIE6?NYAMA KOI DA TI DADE.I ZNAE6 LI ZA6TO@ ZA6TOTO NE SI SAZDAL NI6TO
20
2
 
3
 
! Отговори
пипс преди 11 години
аз бих казал - в бункер, иначе ще е като всеки останал нормален ден...