Плахите надежди за възраждане на българската сцена

Българската музика през 2012 – да, имаше я!
31 дек 2012 10:30,
129
Плахите надежди за възраждане на българската сцена
Дивна. Снимка: Архив Булфото

2012 година се оказа изключително плодовита за българските музиканти, по-известните от които не само че вече не се броят на пръстите на едната ръка, но и успяха да създадат доста продукции, определяни като хитове.

Като изключим чалгата, то българската сцена беше в абсолютен крах през последните пет години. Без да възхваляваме прекалено родните музикални творения на годината, то няма как да не признаем, че 2012 г. беше най-силната от много време насам. Отчасти заради неговите водачи, отчасти заради факта, че тазгодишните продукции бяха насочени към това набързо да станат хитове и след цяло лято въртене поомръзнаха на хората, това развитие не получи сериозно признание. И въпреки че нито едно от изброените парчета няма дори да се доближи по качество до по-старите класики, то все пак е нужно да им отдадем заслуженото с надеждата, че надграждането ще продължи и на българската сцена ще настъпи някакъв по-продължителен творчески процес.

Криско изпъкна с няколко хита и се опита да прави в общи линии слушаеми парчета. Неговите „Почивни дни” останаха със средна популярност, но големият удар дойде с парчето „Кой ден станахме” с финалистите от X Factor Моисей и Ангел. Зареждащата смесица от рап, поп и фолклор беше изненадващо добра комбинация, а ударната рима „Сутрин лягане, вечер ставане” бързо стана култова. Това все пак обаче не можа да замаже очите на публиката за постоянните гафове и публични излагации на рапъра, най-дразнещата от които беше участието му в трудната за приемане кампания на bTV за борба с пиратството. В последните дни пък се завихри скандал, след като Криско отказа да пее на благотворителен концерт за болно момче. Със сигурност ако не спре в тези си прояви, той ще продължи да трупа колкото фенове, толкова и противници.



Като споменахме култови парчета, няма да изпуснем едно, което макар да не се приближава до споменатите по популярност, си остава едно от най-обичаните по Черноморието. „Обичам” на The Pomorians и без това се е превърнало в любимо парче за много български летовници, а с новата си версия „Обичам го” Янко Бръснаря с участието на Young BB Young съживи парчето и му даде допълнителен тласък с много рими и по-бърз ритъм. Друга морска песен, звучала от всяко капанче по морето, беше „Айде на морето” на Лео и Играта, която се знаеше наизуст, преди дори хората да разберат кои са нейните изпълнители, което често се среща при по-лесните за възприемане летни хитове.

Друг хит се появи още преди лятото – Миро продължи да съдейства на малката Дивна, която с участието на Криско, успя да грабне тийнейджърите с нелошото „И ти не можеш да ме спреш”. Ако тя продължи да се развива добре, можем да очакваме големи неща от нея в бъдеще, а не само леки поп парчета, след като е доказала отдавна прекрасните си гласови възможности.

Ъпсурт също издадоха нова песен в края на годината, която обаче се прие със смесени чувства. Клипът към „Бела жига” отново беше смахнат и бързо привлече феновете на може би най-култовите звезди в България на последните 10 години, но като цяло римите не бяха на обичайното високо ниво и не изстреляха толкова много култови фрази, както се случваше при предишните хитове на рапърите.

„Дим да ме няма” беше водачът на групата парчета с лесно запомнящ се текст и бърз ритъм и стана първата песен от доста години насам, позната на почти всички групи от населението – от най-малките до най-възрастните. С нея Графа успя да натрупа още един голям хит в дългата си кариера и може би единствената грешка беше, че към края на лятото с включването й в една от най-въртените реклами в ефира, „Дим да ме няма” започна да минава допустимата и търпима граница на брой излъчвания на ден в медиите. Като цяло обаче тя достигна доста колосални за българско парче в днешно време размери и дори само за това си заслужава признанието.

В голям любимец се превърна доста завладяващото „Цяла нощ” на 100 Кила, който без да изпъква с нещо особено, трябва да обявим за най-прогресиращия български изпълнител в последните две години, след като изведнъж успя да завоюва неимоверни фенски маси както сред почитателите на хип-хопа, така и сред всички други меломани с множеството си нови парчета. Припевът тук бе поверен на Лора Караджова, която се отличи и с малко по-слабото „Оставам тук” с Кристо. Килата обаче продължи да бъде активен и след като заби може би най-големия хит на годината, издаде още две парчета през есента – System и Aз съм 6, като и двете взривиха социалната мрежа в дните след излизането си, което само показва, че въпреки голямата доза хейт такива нови български продукции се приемат с радост от публиката.

Всички тези хитове не се отличават с някаква особено запомняща се класа. И все пак сцената ни беше толкова на дъното в последните години, че дори това леко раздвижване трябва да бъде подкрепено в очакване на бъдещо добро развитие. Новите имена се опитват да правят нещо, макар и в тази неблагоприятна за артистите среда. Повечето от тези хитове няма да оставят дълготрайна следа на сцената и може би след година ще бъдат забравени. Тяхната популярност обаче ще даде някакъв оптимизъм на още млади артисти да пробват да пробият. Собствениците на заведения в страната и особено по морето наскоро признаха, че най-пълните вечери през това лято са били тези, в които гости са били Графа, 100 Кила, Криско и други млади български рап и поп изпълнители.

През 2012 г. според тях тези два жанра са представлявали доста по-голям интерес за гостите, отколкото чалгата, и винаги са пълнили клубовете. Това е първата стъпка, която трябва да се надгради през следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
4
 
2
 
! Отговори
ivo преди 11 години
Дали чалга или Янко Бръснаря и Young BB Young то все тая. Като гледам какви са половината хитове то маи по добре да се слуша чалга. ДА ВИ ИМАМ ХИТОВЕТЕ.
70
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДИВНА колко взима за час
69
3
 
13
 
! Отговори
селъо преди 11 години
ще гледам *** фуртадо, депеш, роджър уотърс през 2013. пък тия наште пъчи да си пеят по гейските седянки
68
3
 
8
 
! Отговори
Фен съм на.... преди 11 години
рапа,попа,и рнб-то,точно толкова,колкото съм фен и на чалгата,обаче ги смятам за музика от по-висока класа.Дано тия симпатични (и не до там симпатични) младежи да се развиват.
67
4
 
2
 
! Отговори
Русенец преди 11 години
ДИИИВНАААА!!! ЙЕС!!!
66
7
 
21
 
! Отговори
Бобо преди 11 години
Е***аси възраждането - някакви *** Ангел и Мойсей с безбожно *** песен, автоГРАФА с някакви жалки подобия на песен, бездарника и наркоман Криско..пази Боже от такова възраждане!БГ поп музика в момента няма!
65
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПОП "+"МЕТЪЛ "-"ДА ЖИВЕЕ ПОП-ЪТ ,ТОВА Е НАЙ-ПОПУЛЯРНАТА МУЗИКА!
64
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който мисли че метъла е неприятна "музика" "+"Който го харесва "-"
63
2
 
7
 
! Отговори
косъма преди 11 години
тази *** на снимката ,ако е певица аз тази вечер един косъм няма да си направя
62
1
 
5
 
! Отговори
до касатора 75 преди 11 години
Касаторе, твоето касиране няма никакво значение. Ти може и да играеш в казино на автомати и да си представяш, че си депутат гласуващ закони, но това не значи, че е вярно.
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
bylg. esik ne e syzdaden za pesni. mnogo e tvyrd. ina4e isviva6tite narodni pesni, tursko-ziganskite 4algi ujas. ku4eto mi pee po-dobre ot tiah.
60
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Безлична,скучна и неграбваща ми е българската музика...безплодно се копира западната музика и то неуспешно...румънците обаче си правят хубави песни ,например alex mica,
59
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Графа е най-противното същество на света... Пее отвратително ,а лицето ми е ...не може да се опише - грозно,уродливо,кръгло,мазно,просташко... див козел...и това ми било музика....не слушам БГ поп,защото нищо не струва...предпочитам си брит или американска музика...
58
9
 
4
 
! Отговори
до 74 преди 11 години
А пък това истерично дране като бясна мечка или див козел без никакъв ритъм и хармония,като метъла не е посредствено - така ли? Поп музиката е велико нещо,но разбира се не българската.А метъла го касирам в категория poor ,по-долу и от чалгата...Виж тва не значи че не слушам хубави ,приятни рок песни като тези на Coldplay,alex clare too close
57
0
 
28
 
! Отговори
иван преди 11 години
За радост чалгата си отива, отива си и така наречения "шоумен"- бездарника Слави, основоположника на чалгата. Жалко за btv, че отново Слави, ще е в центъра на новогодишното им предаване, но пък имаме избор, просто няма да го гледаме. Да живее хубавата българска музика и поздравления за кмета на Пловдив, който забрани чалгата на новогодишния концерт в Пловдив! Весела и Щастлива Нова година!
56
1
 
6
 
! Отговори
до 67 преди 11 години
а бе на мене пък ми се струва, че доста от коментиращите с пъпчасали пубери на няма и двайсет и те освен да хейтват, друго от живота не са видяли.да знаеш, че съм виждал и на 60 години човек да се държи като пубер, а на и на 20 да взима решения ... така че по-леко с възрастовите етикетчета(и не, не съм на 40+, не още)
55
2
 
12
 
! Отговори
Петър преди 11 години
Толкова слаба статия и глупаво изразено лично мнение отдавна не бях чел. Аз подкрепям българското и благодаря на всички изпълнители за труда им през годината, защото наистина се усещаше нужда за алтернатива на чалгата, която сякаш получихме. Весело посрещане на новата година и много здраве за всички трудещи се хора в България !
54
1
 
4
 
! Отговори
до 67 преди 11 години
Никой не ти говори да ти пускат Лили Иванова. Просто не държа и навсякъде да е чалга.За дискотеките хич няма избор - чалга или нищо както се казва.А това, че поп музиката в чужбина също е с вулгарни текстове е факт.Но за мен една наистина стойностна музика ще комбинира текст с послание и ритъм. Другото е бездарство.Помисли си как преди 10 години беше известна Shania Twain, Christina Aguilera и то не с мръсни текстове.И за твое сведение съм на 21, но харесвам всякакъв тип музика - стара,чалга...
53
1
 
26
 
! Отговори
бялата мечка преди 11 години
Незапомнящи се с нищо песни, които само човек под 13 би могъл да хареса. Кога ще се появят певци и певици у нас, които да разчитат на гласа и уменията си, а не на голотии и кълчотения? Някои като Селин Дион или Андреа Бочели? Някой, който да те кара да млъкнеш, когато си отвори устата? А вместо това някакви парчета, които не са музика, само шум.
52
1
 
7
 
! Отговори
Aliev555 преди 11 години
Judas Priest-Diamonds and Rust. Manowar - Heart Of Steel.Metallica - Nothing Else Matters ............ И Т.Н НАСЛАЖДАВЙТЕ СЕ НА БОГОВЕТЕ ....

Спонсорирани публикации