Болоня "Дебеланата" - там, където прасето е на почит

За местните хора да не ядеш месо си е чиста болест
Обновена: 15 яну 2013 10:17 | 15 яну 2013 07:00,
48
Болоня "Дебеланата" - там, където прасето е на почит
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Емилия Романя е регион в Северна Италия и е известен най-вече с фините си колбаси и месни специалитети. Един от прякорите на града, в който живея, е „Bologna la grassa“ или „Болоня Дебеланата“. Така започва разказа си Дани Митцман, която живее в Кастелнуово Рангоне, Италия.

Мортаделата се ражда именно там. Също и известното рагу, чиито корени също са в Болоня, а по света известно като соса болонезе. Болоня е град, в който месото винаги е на първо място, пише BBC.

И всъщност не само Болоня, а целият централен регион на Емилия Романя може да бъде наречен Емилия Дебеланката.

На час път е Парма – домът на пармската шунка. Също и Модена – на 20 минути път от Болоня, има също своите свински специалитети, които традиционно се консумират по това време на годината.

Това може би е единственият регион, където ще намерите на централен площад бронзова статуя на прасе. Забравете паметниците на светци и герои, тъй като тук кралят е прасето.

За много посетители месните специалитети са истинска атракция, но откъм кулинарна перспектива това е най-лошото място за живот, което си избрах, пише Дани Митцман.

„Проблемът идва оттам, че не ям месо“, допълва тя.

А за местното население, където високият холестерол си е направо вроден в ДНК-то на всеки, да не ядеш от фините месни специалитети, се счита за неразбираемо.

„Не ядеш месо?“, задават въпрос на Дани дори с нотка на отвращение, а тя се оправдава, че поне яде риба.

А вегетарианството тук се счита за екзотична болест, а думата „веган“ е почти неизвестна.

„И ако си мислите, че преувеличавам, моя съседка ме попита дали не искам да участвам в едно нейно проучване. Искаше да пробвам прошуто крудо, а аз й припомних, че не ям месо. А тя отвърна: но това не е месо, това е прошуто крудо!“ , разказва Дани.

Истинско изживяване е, когато отидеш и на ресторант тук.

"Винаги знам, че искам да си поръчам талиатели с гъби. И не защото обожавам талиатели с гъби, а просто защото знам, че това е единственото ястие без месо в менюто", признава жителката на Болоня.

След това следват коментари, които е чувала много пъти. Първо казват: “Добре, никакво месо, но поне малко колбаси искате ли?“.

А после обясняват, че повечето от паста ястията им са вегетариански.

„Предлагаме и домашно направени тортелини“, обясняват сервитьорите. Но в плънката няма как да не са сложили поне малко месо.

Но най-любимо й е, когато кажат, че имат много вкусен зеленчуков сос.

„Сосът е направен от грах и лук. Е, има и малко бекон, но наистина е съвсем малко – дори не можете да го усетите“, казват те.

А пък при основните ястия си е цяло чудо, ако успееш да намериш нещо вегетарианско. Дори да имат списък с 10 опции, няма да откриете нещо постно.

„Вече спрях и да гледам менюто, а веднага си поръчвам зеленчуци на грил, защото дори едни картофи може би са опечени в свинска мас", казва Дани.  

А специалитетът на Кастелнуово Рангоне – малък град край Модена, в който преди време е имало повече прасета, отколкото хора, е така нареченото дзампоне – ястие от свински крачета.

Всяка зима жителите му провеждат така наречения "Super Zampone" – фестивал, където местните производители на месни продукти се стремят да счупят собствения си световен рекорд за най-голямото дзампоне в света.

И както може би предполагате, именно там е статуята на великото прасе. Точно пред църквата на града, за голямо възмущение на свещеника.

Може би просто защото и той е вегетарианец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: Италияхрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Болоня, Италия, а на снимката английска закуска. Хахахаха днес.бг куца ви общата култура.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дори и девствеността е лечима при навременно откриване, но вегетарианството е опасно и коварно!
13
0
 
1
 
! Отговори
Pimp C преди 11 години
Ядът си *** по 30-40 Евро килото ама то се храни с жълъди и се гледа на открито,тука ги тъпчат нашите *** (освен ако не е домашно) с ГМО фуражна царевица,за тва ако си от града 1-2 в седмицата месО.
12
1
 
2
 
! Отговори
Хой преди 11 години
*** статия, написана от вегетарианка. Ако не страдаше от това отклонение, може би описаното щеше да е много по-красноречиво и информативно.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изключителни са италианските колбаси. Не говорим за вакуумираните от нисък клас. Винаги ги предпочитам пред нашите пастърми и Елени и прочее, защото просто не могат да се сравняват по качество, а цената им дори е по-ниска. Е няма как да избера българското. Относно кухнята в Италия- божествена.
10
1
 
1
 
! Отговори
Хм преди 11 години
всъщност, на картинката е т. нар. типична английска закуска
9
0
 
1
 
! Отговори
муню преди 11 години
до 9: тва посредата е кървавица(доста вкусна според мен).....абе ей тва си е перфектната закуска
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само като гледам снимката и ми иде да повърна - чувство, което италианската кухня няма как да събуди! Какво е това черното на снимката? Ако ви се яде бахур, елате да ви почерпя с домашен! И, разбира се , статията ще я прочета, ама друг път!
7
1
 
3
 
! Отговори
:) преди 11 години
По-традиционно английско от тва на снимката нема :) Ай разровете са в нетя и сложете некоя лазяня поне :D
6
0
 
0
 
! Отговори
Роско преди 11 години
Почти 1:1 с тази статия на BBC: bbc.co.uk/news/magazine-20970092
5
2
 
2
 
! Отговори
fatmaka преди 11 години
Вегетарианците трябва да се убиват като бесни кучета !!!Това са хора луди опасни за себе си и особено за децата си.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кво се чудите, тея *** нон-стоп копи/пействат от английски сайтове, крадат им снимките постоянно, постват някоя агенция, която си няма и на идея, че ползват нейни снимки и си мислят, че са журналисти.......
3
0
 
2
 
! Отговори
mhm преди 11 години
2 ме е изпреварил, lol. По средата какъв хубав черен пудинг, а? Каква паста, какви зеленчуци...
2
1
 
3
 
! Отговори
На снимката преди 11 години
Прилича ми на Тексас брекфаст .А салама Болоня в Америка е доста безвкусен , не се яде .
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как тъй свещеника е вегетарианец, дано има продължение тая заинтригуваща история.