500 хиляди празни бутилки от бира се превърнаха в сграда

Мороу Роял е най-голямата сграда в света, построена от рециклирани бутилки
31 яну 2013 18:05,
3
500 хиляди празни бутилки от бира се превърнаха в сграда
Снимка: Realm of Design

Лас Вегас е известен с прекомерната употреба на алкохол, но какво се случва след това с празните бутилки?

Един дизайнер, който се е специализирал в природосъобразна архитектура, отговори на този въпрос с издигането на най-голямата сграда в света, построена само от рециклирани бутилки от бира, пише „Дейли мейл“.

Сградата Мороу Роял е с площ 2787 кв. м. За строежа й са използвани 500 000 бирени бутилки с тегло 132 т.

Те са стрити и са преработени в композитен материал, наречен "зелен камък", който съдържа и пепел. Получената смес се изсипва в калъпи и се оставя да изсъхне и се втвърди, докато тя се превръща в строителен материал.

Почти всеки елемент от сградата - от колоните до балюстрадите, е със стъклен компонент. Рециклирането на бутилките е спестило 305 000 кв. м. сметищно пространство, равностойно на осем футболни игрища.

Повечето от работата по иновативната сграда е направена на ръка от строителния предприемач Скот Маккомбс и семейството му – отнело им около година, за да я завършат.

Идеята на Скот Маккомбс, който е и директор на дизайнерската фирма Realm of Design, за подобна сграда му дошла, след като видял стотиците бирени бутилки, които се изхвърлят и се пращат към сметището на града. Фасадата на сградата пък е вдъхновена от английско имение, което е на корицата на албума "Hot Rocks" на "Ролинг стоунс".

„Реших, че никой няма да обърне начин на природосъобразния начин на живот, ако не направим нещо голямо. Затова и предприехме тази голяма стъпка към построяването на Мороу Роял“, споделя строителният предприемач.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 11 години
Само там една бутилка заема малко над половин кв. м.
2
0
 
6
 
! Отговори
Praetoriani Legio преди 11 години
Aко в България трябва да правим същото с *** , просто няма да ни стигне територията за толкова сгради
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еми не е от бирени бутилки. Това разбрах. Значи бирена бутилка значи - бирена бутилка. Матрялът си е матрял. На колите не им викаме, че се карат с нефт, а им викаме че се карат с бензин. Той пак е от нефт ама има разлика. И затва са измислени различните думички.