Да не спъваме Македония за ЕС заради едната шопска салата

Божидар Димитров обясни кой пръв надробил такава салата
8 фев 2013 15:21, Елка Василева
212
Да не спъваме Македония за ЕС заради едната шопска салата
Ще се караме ли със съседите заради шопската салата? Снимка: Snimka.bg, nelichka

Шопската салата заедно с ракията, мастиката, айварът и македонското вино може да се изпречат и да спъват Македония по пътя й към ЕС, писа македонският „Дневник“.

Според експертите тези продукти може да се превърнат в условие, което някоя от страните от региона може да постави на Македония по пътя й към ЕС, пише изданието.

За шопската салата според запознати може да се стигне до сблъсък с България, тъй като тя смята, че заради шопите като етническа общност може да си присвои този продукт. Но районът, откъдето идва шопската салата, предвид състава й не е от България. И Македония произвежда качествени домати, краставици, пиперки, пише „Дневник“.
 
Македонските винарни вече се сблъскаха с проблема как да декларират виното предвид проблемите, които създава Гърция, която регистрира „македонското вино“ като свое. България пък се опитва да си присвои и да защити мастиката и ракията като свой бранд, но за щастие засега не успява, тъй като става дума за генерични названия, пише „Дневник“.

Но заради едната шопска салата не е нужно Македония да бъде спъвана за ЕС.

Не бива да се спира Македония за Европейския съюз заради шопската салата. Това каза пред „Фокус” директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, помолен за коментар на това, че Скопие се опасява, че ще спрем Македония за ЕС и заради шопската салата, която според тях е македонско ястие, което българите са узурпирали и присвоили.

„България няма да е права в този случай. В шопската салата, както е известно, участва доматът. А той не е местно растение. Донесен е от Америка. А тя, както доказа убедително един македонски историчар преди няколко години, е открита не от Христофор Колумб, а от Драган от Охрид. След завръщането си от Америка Драган от Охрид донесъл разсад, отгледал домати и надробил първата салата, която нарекъл македонска. По късно един шоп бил по търговия, откраднал рецептата и разсад, пренесъл ги в Софийското поле и нарекъл салатата шопска. Така че по този въпрос македонците са прави и не бива заради това да ги спираме за ЕС”, каза Димитров.

По думите му е достатъчно само да оправят две-три дребни неща. "Като спрат, да речем, преследванията на българите в Македония, спрат езика на омразата, престанат да рушат военните ни гробища, да вандализират културно-историческите ни паметници", посочи историкът Божидар Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
макето преди 11 години
до 13 ся па я ке ти кажем една салата зимаш 5-6 полусурови суджука 2-3 кила от касапските мръвки праиш ги на пържолки рецепти коко искаш има меташ сичко на скарата след туй ги объркваш в една по голема паница точиш 5 кила винце и си готов
16
1
 
6
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
Тия ги е мързяло да опекат и обелят чушките, зарязали са ги даже с капъшките, язък! Менте е салатата на снимката!
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шопската салата е най- малкото за което няма да ви пуснем в ЕС. Пострайте се само салатата да ни остане спорната точка и сте вътре. Дотогава сте аут.
14
1
 
35
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
Уникален коментар е дал! Страшно ги е подредил :))))) Голяма работа е този Божо!
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нарежете лука на тънки полумесеци и го намачкайте с малко сол в голяма купа. По желание може да използвате и червен лук. Нарежете доматите и краставиците на парчета и ги прибавете към лука. Чушките опечете, обелете и ги прибавете към салатата нарязани на малки линийки, след което и маслините. Разбъркайте салатата, посолете, залейте с дресинга от оцет и зехтин. Натрошете сиренето върху зеленчуците, поръсете с накълцан магданоз, гарнирайте с маслина по средата и поднесете. Салатата е достатъчна за 3-4 порции.
12
2
 
32
 
! Отговори
Митко преди 11 години
питам се дали в македония няма епидемия от шизофрения!Или може би не е епидемия,а това си им е национална черта.Ама дано не е национална черта че и ние би следвало да я имаме
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На снимката се виждат люти чушки. Шопската не е ли само от домати и краставици със сирене?
10
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чудят се от кого какво да откраднат, че да си скалъпят собствена кухня и история. После се чудят, кой им е ср.л в гащите. Гони ги някакво пълно малоумие, не могат да се оправят с албанците, , които за разлика от тях много добре знаят кои са и какво искат.
9
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
:D :D :DЕвалата Бажидарка написал си го като за коментар в днес.бг! :D
8
0
 
6
 
! Отговори
макето преди 11 години
абе то арно салата ама шопската с какво вино се пие
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"заради шопската салата, която според тях е македонско ястие, което българите са узурпирали и присвоили."Македония винаги е била на България, за какво македонско ястие говорят, което сме присвоили, че дори и узурпирали.
6
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шопската салата в класическия й най-популярен вид е измислена от Балкантурист през 60-те, Божката Димитров се е изложил с измислената си легенда
5
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що е маке все е ***.
4
2
 
29
 
! Отговори
Стефка преди 11 години
Те шопи нямат но за това пък си мислят,че имат шопска салата.Все пак говорим за "меката на цивилизациите" хахахахахаххахах
3
1
 
42
 
! Отговори
Радо Шишарката преди 11 години
Обичам шопската салата,мастика ледена да пия,вълните морски да ме галяти руси мацки покрай мен.
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аман вече от простотии - на си ти парцалките, дай си ми куклите. Все едно не са зрели хора, само делат нещо.
1
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия издребняват вече отвсякъде...Типично по български. Хаха

Спонсорирани публикации