Пандата Тян Тян чака бебе

Малкото трябва да се появи на бял свят до седмици
9 авг 2013 16:39,
6
Пандата Тян Тян чака бебе
Пандата Тян Тян Снимка: Reuters

Женската панда Тян Тян, обитаваща зоопарка в Единбург, проявява признаци на бременност и може до седмици да се сдобие с първото малко от редкия вид, родено във Великобритания, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Новината за предполагаемата бременност на пандата незабавно завладя британските медии, които побързаха да я сравнят със скорошното оживление около появата на кралското бебе Джордж.

Тян Тян, представителка на вида Голяма панда, е родена през 2003 г. Женската пристигна в Шотландия преди две години, след като бе предоставена назаем от Китай за 10 години. Тян Тян бе подложена на изкуствено осеменяване през април след два провалени опита да зачене по естествен начин от мъжкия обитател на зоопарка Ян Гуан.

"На този етап не можем да кажем със сигурност дали Тян Тян е бременна или не, но някои признаци - промени в поведението й и хормоналните нива - ни окуражават да вярваме, че тя очаква бебе. Ако е така, малкото вероятно ще се появи на бял свят между края на август и началото на септември", казва директорът на зоопарка в Единбург Крис Уест.

Големите панди са един от най-застрашените видове в света. Естественият им хабитат е ограничен до Централен Китай. Около 1600 панди живеят в естествената им среда и около 300 в плен, предимно в Китай.

Женските панди могат да зачеват само в период от два до три дни през пролетта, което затруднява възпроизводството им. Бременността им трае около пет месеца. Известно е, че е много трудно да се каже дали пандата очаква малко, тъй като женските от вида са предразположени към "псевдо-бременност" с прояви на характерните за истинска бременност признаци.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: бременнапанда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
До 4Буда не е щото е пасивен инелегентен ***!На буда му дай цецко да го клати!
4
0
 
1
 
! Отговори
t-rock преди 10 години
Много е яка:)
3
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
или боко пидала
2
0
 
9
 
! Отговори
4 преди 10 години
Много е сладко
1
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Или е сер(гея) или е местан