Паднал метеорит ускорил появата на цивилизацията

Той променил климата и хората започнали да садят зърнени култури
3 сеп 2013 17:26, Елка Василева
9
Паднал метеорит ускорил появата на цивилизацията
Снимка: архив, Reuters

Учени откриха убедителни доказателства, че удар на метеорит е накарал хората да се заемат със земеделие и така е ускорил появата на цивилизацията, съобщи в. "Дейли мейл".

Меоритът или астероидът е паднал на територията на Квебек преди 12 900 години. Той променил климата, като предизвикал застудяване и засушаване. По-големите животни измрели и хората трябвало да се задоволяват само с растителна храна и да започнат да садят зърнени култури.

Този период е известен като ранен дриас. Съществува и друга теория, че силното застудяване е предизвикано от разпадане на североамериканските ледени шелфове. Тогава на мястото на скандинавските гори се появила тундра, в атмосферата изобилствал прах от пустините в Азия. Сушата застигнала и района на днешна Сирия и Източното Средиземноморие и накарала хората там да се заемат със земеделие.

Фрагменти от метеора са изпуснали също токсични газове, които са отровили въздуха и са засенчили Слънцето. Температурите са спаднали рязко, растенията са измрели, изчезнали са вълнисти мамути, камили, саблезъби тигри. За да оцелеят, хората започнали да се хранят вместо с едър дивеч, с дребни животни, корени, горски плодове. По това време в Източното Средиземноморие първите земеделци започнали да садят зърнени култури.

Според учените появата на земеделието е ключова за установяване на големи уседнали общности и за поява на цивилизацията.

Канадските учени от колежа Дартмут в Ню Хампшир са идентифицирали геохимични "пръстови отпечатъци", съответстващи на профилите на скала, намерена в Южен Квебек. Макар и кратер да не е открит, това е убедително доказателство, че сферулите са създадени от високата температура и налягане от удар на метеор в Канада.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: метеоритцивилизация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нало уж глобалното затопляне бе лошо, а не глобалното застудяване ;)))
8
0
 
15
 
! Отговори
Гост_от_Канада преди 10 години
Цитат: "Канадските учени от колежа Дартмут в Ню Хампшир"СТИГА ТЪПОТИИ!!!Името на колежа е Dartmouth College (dartmouth.edu); намира се в гр. Хановер, щат Ню Хемшиър, САЩ.В Канада има градче с името Ню Ингланд и се намира на 2300 км. на запад в провинция Саскачуан.Днес.БГ, моля проверявайте какви ги копирате.Проверката на данните ми отне по-малко от 5 мин.С подобни смехотворни "копи/пейст" статии олеквате.С най-добри пожелания и поздрави от Канада
7
2
 
4
 
! Отговори
Неанонимен 7 преди 10 години
До Анонимен 5Като искаш да се свърши се метни в някоя пропаст!
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Костов е виновен!
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
няма ли да падне още един, че да се свърши...
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Този период е известен като ранен дриас."Има правописна грешка. Хрупането на зеленчук, подобно копитно животно, води до "***". Първо ранен, после постоянен.
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пълни глупости.
2
0
 
34
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Метеорита е паднал в Македония!
1
5
 
23
 
! Отговори
яаоя преди 10 години
Стига лъгахте бе , простаци с простаци