За добро настроение - повече лъжи и изневери

Разбиха мита, че човек изпитва угризение след забежка
10 сеп 2013 21:18, Александър Попов
12
За добро настроение - повече лъжи и изневери
Снимка: Reuters

Хиляди пъти сме чели и чували, че след изневяра или лъжа започват да се появяват сериозни угризения на съвестта. Британски и американски учени обаче се противопоставиха на подобна теза с данни от ново проучване.

Според тях след подобни постъпки хората се чувстват добре, настроението им се подобрява и гледат позитивно на ситуацията, съобщава Medical News Today.
Сътрудници на университета на Вашингтон, Харвард, Пенсилвания и на Лондонската бизнес школа са анализирали емоциите на хора, извършили неетични постъпки. В експеримента се включили над 1000 доброволци англичани и 400 американци.

Преди и след отделните етапи на експеримента доброволците са попълвали анкета, засягаща емоционалния фон. В единия от етапите доброволците са били разделени на две групи, като са решавали задачи по логика и по математика.

Първата група е решавала задачите по обичайния начин. А втората е имала възможност да използва бутон, даващ верния отговор. 68% от доброволците от втората група са се възползвали от подсказването, което си е чиста измама. Учените обаче останали изненадани от последвалите реакции - след лъжата хората са изпитали радост.

В рамките на друг етап от експеримента двете групи хора е трябвало да решат математическа задача. В стаята с тях е бил оценителят, който е трябвало да им постави оценки. Справилите се със заданието са били възнаградени с определена сума пари. Оценителят завишил оценките на хората от едната група, а на тези от втората е поставял реални бележки.

Нито един от тези с по-високите оценки не е признал, че е получил пари по нечестен начин.

Според специалистите хората са склонни да изневеряват или лъжат, без да се срамуват от това. Някои са прибягвали до измама дори тогава, когато не им е било необходимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
11
 
! Отговори
чвор преди 10 години
Британски и американски учени,е ся си *** майката....
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изневярата е предателство а лъжата е по опасна от предателството равносилна наубийство освен когато е благородна .Измамниците вземали пари и се кефили?Да идат в парламента и там се кефят с по 2500 на 20 дни!
8
1
 
12
 
! Отговори
Journey преди 10 години
Снимката...разбива! :)
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе, при ромите и "журналистите" е така - колкото повече лъжеш, толкова си по-горд със себе си.
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
никъде в изследването не се споменава за изневяра, но явно жълтите журналисти си доукрасяват статиите на принципа "сензацията продава"
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тук явно се състезават кой ще напише най-тъпата статия!
4
1
 
29
 
! Отговори
7 преди 10 години
В USA СЕ СМЯТА ЗА СРАМНО И ГРОЗНО ДА ИЗНЕВЕРЯВАШ!КАКВО СТЕ ПРОУЧВАЛИ,НЕ ЗНАМ!ТОВА ЧЕ ХОРАТА СЕ РАДВАТ КАТО ВЗЕМАТ ИЗПИТ ПО ТОЗИ НАЧИН ИЛИ ВЗЕМАТ НЯКОЙ ЛЕВ В ПОВЕЧЕ НЯМА НИЩО ОБЩО С ИЗНЕВЯРАТА!ПРОСТОТИИ! СЛЕД МЕРЕНЕ НА ТОПКИ И ОБУЧЕНИЕ ЗА ЗАДНА ПР***ШКА, ТОВА ЛИ ИЗМИСЛИХТЕ ДНЕС БГ?!ПРОСТО ДА ПОВЪРНЕШ!
3
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пълни глупости. Резултатите са им такива, защото онези са пълни дървета и сухари по принцип и само с такива щуротии се "отпускат" и излизат от конвенционалното. А ние сме кухи, че им превеждаме глупостите. Махнете ги, че разюзданото ни и изглупяло младо поколение приема всичко за чиста монета.
2
5
 
19
 
! Отговори
redordead преди 10 години
2 - това е проучване базирано на западно-европейския модел на култура и поведение...то ако се сравняваме с азиатците, ще излезе, че ти си супер мързелив и ***, ама не е това целта...
1
3
 
59
 
! Отговори
Руски учен преди 10 години
Стойте настрана от всичко почващо с 'Британски учени"!