Алпийски птици летят до 200 дни без прекъсване

Хранят се с "въздушен планктон" – носещи се във въздуха насекоми
Обновена: 15 окт 2013 19:57 | 15 окт 2013 19:57, Елка Василева
2
Алпийски птици летят до 200 дни без прекъсване
Снимка: архив, Reuters

Орнитолози от Швейцария съобщават, че са събрали първите по рода си недвусмислени данни за птици, които летят до 200 дни без прекъсване, предаде ДПА.

Издръжливите летци се хранят с "въздушен планктон" – носещи се във въздуха насекоми, и дори спят по време на полет.

За целите на проучването си специалистите от Швейцарския институт по орнитология и университета за приложни науки в Берн са уловили през 2011 г. шест алпийски бързолета (Tachymarptis melba). Учените са ги екипирали с миниатюрни проследяващи устройства, преди птиците да прелетят над 3000 километра до Сахара, където зимуват. Устройствата са отчитали местоположението на бързолетите и промените в позицията на телата им на всеки четири минути.

Когато птиците са се завърнали през пролетта по местата им за гнездене в Швейцария, изследователският екип е уловил три от тях и е изтеглил събраната от проследяващите устройства информация.

Данните са показали, че бързолетите са се задържали във въздуха приблизително седем месеца без прекъсване, като или са размахвали криле, или са се носили по въздушните течения, особено през нощта. Учените допускат, че е възможно бързолетите да са кацали за кратко в интервалите между отчитанията.

Орнитолозите са установили още, че птиците са били в полет през цялото им зимуване в районите южно от Сахара.

Откритието все пак не е толкова изненадващо за специалистите - орнитолозите от години твърдят, че някои бързолети могат да се задържат във въздуха през почти целия си живот.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само да добавя, че не е възможно да спиш и да летиш едновременно. Само че при тези птици едното мозъчно полукълбо спи, докато другото бодърства и обратно. Феномемално в царствтвото на животните.
1
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да бееее, а швейцарските учени що не ни светна и за ливата крава и мармота дето звива шоколода. Да вземат да си проверят предавателите, датчиците и софтуера за бъгове, че ще се окаже накрая че тези птици и до луната са ходили да зимуват. Ептен ни взеха за мезе ... спели докато летят, не дочетах статията, но съм сигурен че и за поколението са се погрижили във въздуха и женската снася и мъти докато лети...