Жените се справят с няколко задачи по-добре от мъжете

Силният пол съчетава важни неща по-бавно
25 окт 2013 18:15, Елка Василева
5
Жените се справят с няколко задачи по-добре от мъжете
Снимка: архив, Reuters

Жените се справят с няколко задачи по-добре от мъжете, поне в някои случаи, установиха британски психолози, съобщи Би Би Си.

И на двата пола им е трудно да съчетават важни неща, но мъжете се справят по-бавно. В ежедневието непрекъснато ни се налага да вършим едновременно много неща. Такъв пример е служебната обстановка - непрекъснато четене на имейли, отговаряне на телефон и изпълнение на други задачи между важни срещи. Друг пример е гледането на дете, като в същото време човек готви, а трябва да отговори и на телефона.

Учените от университета на Глазгоу са сравнили 120 мъже и 120 жени с компютърен тест, състоящ се от непрекъснато превключване между задачи, свързани с броене и разпознаване на форми. Когато задачите трябвало да се изпълняват поотделно, мъжете и жените били еднакво добри. Когато се смесвали обаче, имало явна разлика.

И мъжете, и жените изпълняват едновременно няколко неща по-бавно и с повече грешки, особено когато превключването зачести. Мъжете обаче са значително по-бавни - те реагират 77 процента по-дълго, докато жените реагират 69 процента по-дълго.

Разликата може да изглежда малка, но тя се увеличава с умората. Във втора задача, свързана повече с ежедневието, група мъже и жени имали осем минути да намерят ресторант на карта, като през това време решават лесна математическа задача, отговарят на телефонно позвъняване и търсят изгубен ключ. Никой не успял да се справи с всичко за определеното време, но жените определено превъзхождали мъжете, особено при търсенето на ключа.

Предишни изследвания по въпроса стигнаха до разнородни изводи. Китайски експеримент показа, че жените вършат по няколко неща по-добре от мъжете. Шведско изследване обаче установи, че мъжете са по-добри, когато задачите са пространствени.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: мъжеженизадачи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абеее, раждат ама то туй сега раждане ли е? Едно време как раждаха....
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е, нали за това са жени. Ние не се оплакваме.392
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Може и да така, а може и да не е, но едно е сигурно, мъжете се справят по-добре с пикаенето.